Új hozzászólás Aktív témák

  • negyven2

    veterán

    válasz AxBattler #174387 üzenetére

    Ezt nem igazán válasznak írom, hanem összegezve ami már egy ideje a fejemben van...

    Kérdés, hogy a Microsoft mit tekint manapság Xbox-nak. Ahogy wesder is írta, valószínüleg inkább szolgáltatásként szeretne tekinteni rá a jövőben. Vagyis a jövőben az Xbox-ot mint hardvert egyfajta "Steam Machine"-ként fogja kezelni. Úgy tudnám ezt elképzelni, hogy a fő fejlesztési platformot a jövőben is a fizikai Xbox hardver fogja adni, de ahogy már most is működik, lényegében az xCloud/Play Anywhere-nek köszönhetően nem fog számítani, hogy hol játszol. Másképp fogalmazva ez egyfajta előre menekülés, mert valószínűleg nem szeretnének a Sega Dreamcast pályafutását megismételni. Ugyanis be kell látni, hogy jelenleg az Xbox mint konzol nem tud normális vetélytársa lenni nemhogy a PS4-nek, de még a Switch-nek se Nem csak eladásilag, hanem mint a platform megítéléseként.

    Eladásilag még nem is lenne gond (mert bár sokan ezt szokták hangoztatni), mert azért egy 45+ milliós eladás minden, csak nem bukás. Sőt, a 360-hoz képest jó ideig eladásilag nem, hogy elmaradt, hanem még pár százalékkal felette is járt. Azóta sajnos lemaradt eladásilag (időarányosan a 360 ekkor már 55 millió környékén járt), viszont ott az 5 életévét betöltve jött ugye a Kinect ami elég erősen megnyomta az eladásokat.

    A One bukásának az oka (sajnos ezt az előd és a jelenlegi konkurencia tekintetében annak tekinthető), amit a legtöbben gúnyosan mondogatnak. Azt, hogy nincs rá játék. De ezt úgy kell, érteni, hogy nincs rá olyan játék, nincs rá egy olyan ok, amiért egy átlagos casual játékosnak Xbox-ot kéne venni (Casual játékosok azok akik egy konzol eladásnak a 80-90%-át köszönhetjük). Ezt például az Európai piacon szépen meg is látszik, ahol háromszor annyi PS4-et adtak el mint One-t. Mondjuk ez a szám annyiban csalóka, hogy az EU mindig is PS párti volt, még a 360 is csak egy évig tudta tartani az előnyét a PS3 megjelenése után, és a végére 10 milliós hátrányban zárta az előző generációt. Illetve még azt is érdemes megemlíteni, hogy amióta a Sony konzolt gyárt azóta lényegében uralja konzol a piacot. Kivétel, az előző generáció ahol a végére bár eladásilag lenyomta a 360-at, de alapvetően a közmegítélés az Xbox-ot hozta ki nyertesnek.

    Természetesen ez annak tükrében furcsa, hogy One-ra van EA Access, Backward Compatibility, Game Pass. Bár ez utóbbi kettő, lényegében a PS4-en a PS Now-nak is tekinthető annyiban már, hogy ott is le lehet tölteni a PS2/4-es játékokat.
    És nincsenek kétségeim afelől, hogy a Microsft-nak megéri még most is megéri az Xbox divízió (hiszen tudjuk, hogy bár a hardvereladás csökkent, de még így is nyereséget termelt), de hogy nem hozza azokat a számokat amiket valóban szeretne, az is biztos. Nem hiába van folyamatos akcióban a Game Pass (jól megy de nem elég jól), és valószínűleg ezen okok miatt van a folyamatos One X csereakció is 2-3 havonta (ez globálisan is van). Persze ezt úgy is lehet értelmezni, hogy Sony/Nintendo oldalon azért nincs, mert így is viszik.

    És látja a Microsoft is, hogy jelenleg, és a közeljövőben sem tudja majd, a közvetlen versenyt (szimplán hardver eladás) felvenni a Sony-val (és a Nintendo-val). Ezért inkább több lábra áll (a szolgáltatások felé fordul inkább), hogy ha a hardveres konzol piacon nem ér el komoly sikereket, akkor se keljen lemondani az Xbox (gaming) brand-röl.

    Azt látni kell, hogy a Sony elég erősen bebiztosította már magát a következő generációra. A Microsoft meg. Majd meglátjuk, hogy hogyan sikerül. Tudjuk, hogy az exclusive-ok úton vannak, de egyrészt, ha komolyan gondolják a minőségi játékokat, azok nem nagyon lesznek kész premierre, másrészt meg azért az visszatartó erő, hogy lényegében jön PC-re is.

    Ha jóslatokba kéne bocsátkozni, én azt mondom, hogy ha a Sony nem követi el még egyszer ugyan azt a hibát amit a PS3 megjelenésekor (és nem hiszem, hogy ezt tenné), akkor konzol eladásilag biztos, hogy uralni fogja azt a generációt (Nintendo-t most nem venném ide, mert bizonyos értelemben az másik pályán játszik).

    “I mean it’s one banana, Michael, what could it cost, 10 dollars?”

Új hozzászólás Aktív témák