Új hozzászólás Aktív témák

  • btudos

    veterán

    Csak hogy én is hozzászóljak a témához, van közvetlen és közvetett élményem is.

    Az a világ vicce, hogy a magyar autópályák nincsenek takarítva, nincs szélvédelem, ahol kéne, nincs hófúvás elleni védelem, pedig nem egy bonyolult dolog, és a hókotrók sem akkor közlekednek, amikor megelőznék a bajt, hanem utána, mikor már azok sem tudnak közlekedni, mert 5 kilométerenként egész pályás útzárat okozó baleset van. pár hetes tapasztalat, hogy az osztrákoknál a szeles részeken mindenhol van hófogó az autópálya szélén, és időben képesek takarítani az utakat, így egy kis hóesés plusz az erős szél nem bénítja meg a fél ország közlekedését.

    (Persze, értem hogy az időjárás, a főutaknál értem is, nem tudnak mit kezdeni, na de egy autópályát illene rendesen megcsinálni, gondolva az ilyen helyzetekre is.)

    A közútkezelő/autópályakezelő megint leszerepelt, nem tudom ott ki a főnök, és mi alapján küldi munkába a hókotrókat, de ha egy hete erről szól minden időjárásjelentés, hogy csütörtökön nagy balhé lesz, miért nem lehet előre gondolkodni? :(((

    Viszont tény, hogy a sokadrangú mellékutakon még maximális menetbiztonságot feltételező felszerelés sem elég. Ma reggel édesapámmal mentünk ki a reptérre Sóskútról. (én hoztam haza a kocsit utána) Az autó négykerékhajtású, raktunk rá hóláncot (külterületen, hegyoldalban lakik, a havas út sem ismeretlen számunkra), és így is elakadtunk. Nem leestünk, nem megcsúsztunk, egyszerűen lehetetlenség volt bármerre is menni, se előre, se hátra nem volt járható az ügy, szerencsére hamar kiszedtek minket a tűzoltók, és ugyan egy későbbi géppel, de el tudott repülni.

    Szóval az igaz, hogy erre nehéz felkészülni, az is igaz hogy a fő és mellékutakon nagyon nehéz védekezni ilyen erejű széllel szemben. De hogy az autópályákon ekkora gáz van, és az intézkedésekért felelős szervek ennyire alkalmatlanok a feladatuk ellátására (Belügyminisztérium pl.), az szerintem vállalhatatlan egy ennyire előre tudott és várt helyzetben.

    Az autópálya azért vicces, és azért dühít ennyire, mert drága öcsém tegnap délután 4-kor indult Pestről, Nagykanizsára volánnal, éjfél körül jutott el a busz fehérvárra ahol elszállásolták az utasokat, és ma délután 3-kor végül vonattal érkezett meg. A volán visszatéríti az útközben elakadt utasok jegyeinek vételárát, holott a busz ment, aminek a költségei magasak, de ez így teljes veszteség a társaságoknak. Ezt kin hajtják be? Kinek a felelőssége hogy egy rohadt autópályát időben rendberakjanak, és ne csak azután álljanak munkába a hókotrók, miután katasztrófa sújtotta területté nyilváníthatóak az autópályák?

    Amúgy nem feltétlen, de teljes mértékben majdnem igaz.

Új hozzászólás Aktív témák