Új hozzászólás Aktív témák

  • charly1

    csendes tag

    Sziasztok!

    kabelmania27 -től azt az információt kaptam, hogy az alábbi kérdéseimre itt és az 'Otthoni hálózat és internet megosztás' -ban kapok választ.

    A téma: Windows 7/10 DNS szerver beállítások lekérdezése/állítása?

    Windows 7/10 esetében csatlakozok pl. mobilnettel az internetre, akkor kapok 2 db DNS szerver címet, amiből az elsőt fogja elsődlegesen használni és ha az valami miatt nem válaszol, akkor a másodlagost használja.
    Eddig tiszta sor, hogy mi lesz az elsődleges DNS szerver.

    Csatlakozok VPN-el valahova, akkor melyik DNS szervert fogja használni?

    Ha éppen 2 különböző helyre is csatlakoznom kell VPN-el, mert itt és ott is dolgom van egy időben, akkor melyik DNS szerver lesz az elsődleges?

    Az 'ipconfig /all'-al és a 'route print'-tel nem leszek okosabb, mert nem mondja meg egyik sem, hogy a DNS kérést hova fogja küldeni.
    (ha a DNS szerver megmondja a kérésre a válasz IP címet, akkor a 'route print'-ből látom vagy nem egyértelmű esetben ki tudom számolni, hogy merre fog menni a csomag)

    Az 'nslookup' -al már okosabb leszek, mert megmondja, hogy melyik DNS szervertől fogja megkérdezni aktuálisan.

    Hogy tudom "értelmes"-en/script-elhetően lekérdezni az aktuális elsődleges DNS szerver IP címét?
    És ha már itt tartunk, akkor azt, hogy melyik interface-t fogja használni?

    Hogyan tudom beállítani, hogy pl. 'cegweboldal.hu' egy manuálisan megadott DNS szerver felé menjen és ha az nem elérhető vagy ne menjen semerre vagy az aktuális felé, a 'pcforum.hu' egy másik manuálisan megadott DNS szerver felé menjen és így beállítgatva amit szeretnék, ami pedig nincs definiálva, azok pedig az aktuális elsődleges DNS szerver felé?

    Köszönöm a válaszokat.

Új hozzászólás Aktív témák