Új hozzászólás Aktív témák

  • whitezo88

    nagyúr

    találtam egy érdekes, bár kicsit szakmai írást arról, miért nem lett fogyatékos Jaime és Cercei 3 gyereke közül egy sem. mert sokan feltették már ezt a kérdést, hogy fura, hogy mindhárom egészséges.

    Tegyuk fel, hogy mindket szulo hordoz 2-2 allelt az adott lokuszon, es mondjuk az apa egyik allelja hibas, es homozigota formaban rendellenesseget okoz, akkor ezt az allelt az elso generacio 50%-ban fogja hordozni (Persze ekkor biztosan heterozigota formaban, azaz mindenki egeszseges).

    Nade, ha a ket gyerek ugy dont, csaladot alapit, es gyermekaldas ele neznek, akkor mi tortenik: a lany 50 %, hogy az anyai allelt adja es 50%, hogy az apait, ami 50%, hogy hibas, ekkor annak valoszinusege, hogy a lany hibas allelt ad 25%. Ugyanez igaz a fiura is. Tehat annak a valoszinusege, hogy mindketten a rossz allelt adjak 6.25%!!!

    Nade, mi tortenik, ha esetleg a kannasbor mamoraban az apa megkivanja leanyat, es gyermeket nemz neki? A lany ugye 25%-hogy a rossz gent adja tovabb, mig az apa 50%!!! igy a szuletendo gyerek, akinek az apja a nagyapja, 12.5%-hogy homozigota, azaz fogyatekeos lesz....

    Ezert nem az jelent igazan nagy kockazatot, ha ket testver gyereket csinal, hanem, ha az apa a lanyanak, ami khm. egyes nepretegekben nem is olyan ritka (ugyan ez fiu-anya relacioban is igaz, csak az sokkal ritkabb). Ezt a jelenseget minden allattenyeszto ismeri es alkalmazza.

    Meg valami: ez persze csak egy allelra vonatkozik! mivel az embernek van vagy 20-25ezer genje, ebbol mondjuk ha csak nehany hibas, a valoszinusegek osszegzodese miatt a hibas utod mar eleg valoszinu.

Új hozzászólás Aktív témák