Új hozzászólás Aktív témák

  • Rive

    veterán

    válasz hege8888 #87 üzenetére

    ...Az ok az, hogy ezeknek az elégésénél olyan füst keletkezik, aminek a fajsúlya nehezebb, mint a jó száraz keményfáknak (tölgy, bükk, akác) a füstje...

    Izé, nem. Nem igy. Sokkal egyszerűbb - továbbá fára és más hasonlókra is áll az ok (saját kályhában keményfával is sikerült már igazán csúnyát durrantani).

    Szimplán, ha füstgáz szaporodik fel a kályhában, majd lángot kap, akkor robban.

    'Rárakni' már jellemzően parázsra szokott az ember. A parázs viszont a keletkező füstgázokat vagy begyújtja, vagy nem - de ha a rárakott hideg tűzrevaló még le is fojtja, akkor inkább nem. Viszont ahogy melegszik a tűzrevaló, alőbb-utóbb lángra kap, és az első lángnyelv begyújt mindent, ami a kályhában felszaporodott, márpedig egy cserépkályhának tekintélyes méretű belső tere van, szilárdsága viszont alig -> nagyot robban, könnyen sérül.

    Nincs semmi gond a dió héjával se, ha láng mellé rakja az ember és vigyáz, hogy be ne fullassza azt. De ha az ember szimplán fával füstöl be, az ugyanúgy robban...

    A magam részéről ha rakni kell még rá, akkor inkább 'megágyazok' némi vékonyabb fával, ami gyorsan lángra kap, és csak utána mennek a vastagok, hogy végig legyen láng.
    Diót meg csak az elején, akkor se sokat egyszerre.

    [ Szerkesztve ]

    /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

Új hozzászólás Aktív témák