Új hozzászólás Aktív témák

  • Alvin_ti4200

    félisten

    Amíg a Marshmallow-ra vártok, gondoltam, megosztok Veletek egy történetet az elmúlt napokból. Miután visszajött a szervizből az Alpha-m és megcsinálták a mikrofonját (el volt tömődve, ezért nem hallottak belőlem szinte semmit a másik oldalon), újraélesztettem a korábban jegelt hirdetésemet. Tettem mindezt azért, mert úgy éreztem, hiányzik az iPhone (mint termék és mint rendszer/ökoszisztéma), és arra gondoltam, minimális vagy nulla ráfordítással el tudom cserélni egy 5C-re vagy sima 5-ösre (nyilván 16 GB-osra, ami visszalépés lett volna). Az okok az alábbiak voltak a termékek közötti különbségeken kívül:

    - az Alpha hirtelen elkezdett a semmitől marha gyorsan merülni, Spotify használata alatt a telefon nagyon felmelegedett és csak úgy zuhantak a százalékok
    - amíg normálisan működött se volt azért annyira acélos az üzemidő, nap végére már nagyon sóvárgott egy töltőért
    - hirtelen sok Alpha lett eladó és tekintettel arra, hogy várhatóan nem kapja meg a 6.0-ás Androidot (reméljük, nem így lesz, bár nekem igazából mindegy), elkezdett lemenni az ára, félő volt, hogy nagyon sokat lehet vele majd bukni
    - a fejhallgatón keresztüli hangminősége egy picit jobb volt az iPhone 6-nak, bár nem sokkal

    Végül nem eladtam, hanem elcseréltem egy kis ráfordítással egy garanciában újra cserélt kék színű iPhone 5C-re (természetesen 16 GB-osra). Ám az eufória vagy legalábbis a jóérzés valahogy elmaradt, miután elkezdtem "belakni" az új telefont, amiről még a fóliákat se szedtem le. Először is nem tetszett a valószínűleg hibás gyári töltő, amitől néha az ujjam érzékelése teljesen rossz volt, bár ezt egyszerűen lehet orvosolni egy garanciális töltőcserével - inkább csak kellemetlen szájízt kölcsönöz egy új terméknél. Egy nap után az alábbiak voltak a tapasztalataim az 5C-vel:

    - tetszetős külső, valószínűleg kellett neki idő, hogy beérjen, de a kék hátlappal megszerethető - legalábbis nekem bejött, bár fém- és üvegmániás vagyok.
    - rettentően csúszik a telefon és így hiába szép, tokot kell rá venni, amit egyrészt nem terveztem, másrészt nem olyan könnyű 5C-hez esztétikailag szép tokot vadászni - sőt..
    - a kijelző hiába egyezik meg méretben és felbontásban az iPhone 5/5S-ével, annál sokkal gyengébb. Egyrészt fakóbb, másrészt a kontraszt meglepően magas (olyan, mintha egy fotón túlságosan felhúzzák a Brightness-t), a háttérvilgáítás bántotta a szemem, a Reduce White Point opció mondjuk erre megoldást nyújtott a menüben.
    - néhol egyszerűen lassú (iOS 9.3.5-tel), aminek nem értem az okát.
    - a 16 GB-os (ami a valóságban alig 12, ha semmit nem telepítünk a telefonra) tárhelyet sikerült Spotify-jal (extreme hangminőséget kiválasztva) viszonylag hamar megtölteni, ami nem volt a világ vége, de tudtam, hoyg ez már most egy kompromisszumot jelent, ha fotózni szeretnék, netalán ezer évben egyszer videózni, nagyobb alkalmazásokat telepíteni, stb. Alacsonyabb minőségű zenehallgatás nem jöhet szóba - próbáltam, csak ezért.
    - bármennyire is hittem benne, bizony, nekem a 4" már kicsi. 4 évig használtam iPhone 4-et a maga 3.5"-os kijelzőjével, de a harmadik évben már kevés volt, viszont imádtam azt a kütyüt, soha egyetlen telefonom nem volt meg olyan sokáig. De most, 2016-ban egy Nexus 5 és egy iPhone 6, valamint egy Galaxy Alpha után sajnos a 4" már kevés, be kellett látnom.

    Nap végére eljutottam oda, hogy egyszerűen nem leltem örömömet a telefonban, hiába gondoltam róla azt előre, hogy "visszakapom" az anyagi okokból eladott és imádott iPhone 6-omat kisebb méretben picit más köntösben, nagyon nem így történt. Mire túl voltam a vacsorán, társult mindehhez egy másik érzés is: hiányzott az Alpha. A kecses, gyönyörű fém háza az üvegfóliás, színhelyes kijelzővel, az általam belakott grafikus kezelőfelülete is, meg úgy valahogy az egész kütyü. A csere előtt még kipróbáltam egy Cache partíció törlést, mint módszert a hirtelen merülő akku problémájára és úgy nézett ki amúgy, hogy ez valóban megoldotta a dolgot. Persze, ez is bevillant, hogy eladás előtt megoldottam a legnagyobb problémát és mégis megváltam tőle - én marha. Gondolat gondolatot követett és írtam a srácnak, akivel előző nap megtörtént a biznisz, hogy ilyen meg olyan okok miatt szeretném visszacserélni a két telefont, amire érthető okokból húzta a száját (mert neki tökéletes volt az Alpha), de végül hajlott a dologra - párezer forint mínuszért cserébe...Szóval visszaszereztem a gyönyörű és állapota miatt tényleg különleges Alpha-mat, ráadásul legnagyobb meglepetésemre már 5.0.2-vel kaptam vissza, holott egy nappal korábban 4.4.4-gyel adtam oda és mivel portugál piacos (legalábbis ezt a nyelvet kínálja fel alapértelmezés szerint a gyári visszaállítás után), azt írta nekem, hogy nincs is frissebb szoftver, így gyanítom, hogy image fájlból lett ráhúzva a hivatalos 5.0.2. Magam számára sok tanulságot levontam az egész történetből, de a slussz poén az egészben, hogy az üzemidő ránézésre még anná is jobb, amit kezdetekben a 4.4.4 alatt produkált a telefon :) És nem melegszik, nem lassabb és imádom. A korábbi iPhone-jaimon kívül (3G (2008-2010), 4 (2010-2014), 6 (2015-2016)) soha egyetlen telefonnál sem éreztem hasonló mértékű érzelmi kötődést, ami csak egyet jelenthet: ez a telefon tényleg képes levenni a lábáról az embert és ehhez nem kell specifikáció mániásnak lenni, sőt... :K

Új hozzászólás Aktív témák