Új hozzászólás Aktív témák

  • erdoke

    titán

    válasz Kékes525 #3872 üzenetére

    Tipikus magyar hozzáállás, hogy minden és mindenki más okolható a saját sorsunkért, csak mi nem. Pedig éppen ez az egyik legnagyobb különbség mondjuk az amerikaiak és a magyarok gondolkodása között. Nyilván vannak olyan külső tényezők, amiket nehéz kikerülni, vagy megküzdeni velük, de ha valaki épkézláb szakma, nyelvtudás és elszántság nélkül élete végéig elvegetál egy borsodi zsák faluban, azért nem csak a körülmények tehetők felelőssé... A felsorolásból pontosan látszik is, min lehetne változtatni. Nagyon szar helyzetben szinte minden változtatással csak jobb lehet az eredmény.
    Én is egy kis hevesi faluban nőttem fel, a dédszülők mind, a nagyszülők többnyire földműveléssel foglalkoztak, a szülők első generációs értelmiségiek, akik felnőtt fejjel, munka mellett szereztek diplomát. Abszolút nem vagyok karrierista, de jelenleg szinte bármelyik európai országban dolgozhatnék, es ha nagyon hajtanék rá, kereshetném a mostani juttatási csomagom legalább öt-hatszorosát. Miért? Egyrészt mert nyilván nem vagyok sík hülye, de ez a többségre áll, szóval semmi kirívó. Aztán tanultam szakmát, úgy választva, hogy az lehetőleg hosszú távon biztonságos legyen, illetve tanultam nyelvet. Utóbbiból már bánom, hogy nem vágtam bele egy másodikba, akár a sok évig szinte fölöslegesen gyűrt orosz frissítésébe. A (csupa külföldi) kollégáim többsége két idegen nyelvet beszél viszonylag magas szinten, de nem ritka a 3-4 sem.
    Szóval én úgy látom, ha valaki ésszel csinálja, és csak a lehetőségek egy részével él, akkor is lehet boldogulni. A lényeg, hogy olyasmit tudj, amit nem tud minden harmadik ember, ezért nem lehet egyik napról a másikra egyszerűen lecserélni.

    A legjobb aláírás a héten

Új hozzászólás Aktív témák