Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz pjen #1773 üzenetére

    Ez egyáltalán nem így működik, a 36 W feliratú fojtó impedanciája úgy van megválasztva, hogy a 36 W-os fénycső impedanciájához illeszkedjen. Ez nem azt jelenti, hogy a fojtó konkrétan 36 W-os lenne, tehát annyit képes lenne elfűteni vagy beállítani.

    A tekercset itt úgy kell tekinteni, mintha ellenállás lenne, csak ez váltakozóáramú ellenállás, vagyis impedancia. Az adott esetben 50 Hz-re vonatkozóan. Egy GE adatot találtam, miszerint a 36W-os fénycsövükön 103 V esik üzemmeleg állapotban (hidegen nyilván kevesebb). A többi marad a fojtótekercsre, ami ezáltal az áramgenerátoros jellegű táplálást biztosítja.

    A fénycső hőfokfüggő impedanciáján múlik a pillanatnyi feszültségeloszlás. Ha a fénycső helyett valami más fogyasztót iktatsz be, akkor annak impedanciájától. Tehát nincs ilyen, hogy ott pont 36 W lenne.

    Olyan viszont előfordulhat, hogy a töltőre túl kis feszültség jut (ez függ a töltő terhelésétől is), amitől a szabályzóköre működésképtelenné válik. Vagy kártékony "belengések" állhatnak elő. Mivel ez konstrukciófüggő, nem is lehet általánosságban ilyen megoldást javasolni, ami elektronikai szempontból egyébként is gány téma.

    36 W egyébként a komplett világítótest hatásos teljesítményfelvétele lenne (előtéttel együtt), de ez is csak egy névleges érték. Fojtós előtéttel állítólag 40 W körül lehet összesen, elektronikával viszont 36 W-nál kevesebb is.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák