Új hozzászólás Aktív témák

  • #64791808

    törölt tag

    válasz Proci85 #10089 üzenetére

    De igen, a RAID5-tel nagyon komoly gondok vannak ilyen meretek eseten.

    Itt egy jo angol cikk, roviden tomoren annyi, hogy a merevlemezek rendelkeznek egy bizonyos UBE ertekkel, ami a javithatatlan irasi hibak aranyat mutatja. X byte-onkent ez felmerul, HDD-tol fuggoen. Ilyen hiba eseten az iras sikereskent van visszaigazolva, de a visszaolvasas sikertelen. Hozzavetolegesen 50-100 TB-onkent 1 ilyen hiba elojon.

    Ez az adatmennyiseg regen elkepesztoen sok Volt, ma mar, a 8-10 TB-os HDD-k koraban nem is oly ritka. Ha egy ilyen hiba a RAID5 tombon elojon, akkor kozbelep a redundancia, es a paritasadatokbol a vezerlo ujrairja az adott szektort. Az okos vezerlok ezt siman abszolvaljak, a buta vezerlok, meg mondjuk a Windows Server szoftveres RAID5 megoldasa ilyenkor az egesz tombot ujraszinkronizalja. Ha mondjuk egy Intel Rapid Storage alatt levo tomb egyszer csak minden elozetes esemeny nelkul elkezd ujraszinkronizalni, az EMIATT van.

    Es most jon a problema: mivan, ha akkor jon elo ez a hiba, mikor a tomb eppen serult, es egy lemez hianyzik? Elmondom: leterdel az egesz RAID5 tomb. RAID6 eseten, a 2 lemezes redundancia miatt jobb az esely.

    Van meg egy problema. A RAID5 tombok altalaban ugy letesulnek, hogy egy idoben veszunk x db lemezt, egyszerre uzemeljuk be oket, ugyanolyan korulmenyek kozott ugyanannyit irnak es olvasnak, ugyanannyiszor vannak inditva, stb. Azonos korulmenyek kozott nagyon kis idoelteressel mennek tonkre a lemezek. Csak a gyartas minimalis finomsagu elteresei hatarozzak ezt meg, vagy minimalis homersekleti elteresek. Kovetkezeskeppen ha mondjuk van 3-4 HDD, amit teljesen azonos korulmenyek kozott hasznaltal egy RAID5 tombben, es az egyik elpukkan, akkor KOMOLY eselye van, hogy a masikak is el fognak rovid idon belul.

    Ugyhogy igen, a RAID5 biztonsagos, kerdes, hogy mennyire. Milyen esemenyekre kell felkeszulni, mennyire akarok ellenallo adattarolast? Ha mondjuk ket kulon szerverben van 4-4 lemez RAID5-be rakva, de mondjuk beb@sz a villam, akkor a 8 lemezt gepestol teheted a kukaba. Extrem pelda? Pedig megtortent. Fontos, hogy a kulonbozo technologiakat arra hasznaljuk, amire valok.

Új hozzászólás Aktív témák