Új hozzászólás Aktív témák

  • cigam

    félisten

    LOGOUT blog

    Hasznos információk, fogalom magyarázat

    Kerülni kell azt a kamerát amelyik nem tud fHD(1910x1080) felbontást, és nem h.264-es kódekkel tömöríti a képet MOV, vagy MP4 fájlba. Általában nem széria tartozék az SD kártya, így érdemes ennek az árát is belekalkulálni a költségvetésbe. A kártya kiválasztásakor nem csak a tárkapacitásra kell figyelni (1 óra fHD felvétel ~7GB helyet foglal), hanem arra is hogy megfelelően gyors legyen (minimum Clas 4). Érdemes neves gyártó termékét választani, hiszen gyakran 3-5 év garanciát adnak, és stabilan képesek a folyamatos működésre nagy hőmérséklet különbségek esetén is (az autóban nem ritka a -10 fok és a +50 sem).
    A felvétel nem egyetlen nagy fájlba kerül kiírásra, hanem 2-5-15 percenként új fájlba kezdi kiírni a videót. A kártya megtelésekor nem ál le a felvétel, hanem a legrégebben rögzített fájlt automatikusan törli. Ezt hívják loop recording-nak.
    A G szenzor segítségével automatikusan (hirtelen fékezés, irányváltás, vagy baleset esetén), vagy manuálisan gombnyomásra megjelölhetjük a felvételt. Az így megjelölt fájl védetté válik, a lemez megtelése esetén sem törlődik.
    Mielőtt döntesz, a kiválasztott modellt keresd meg a Youtube-on, és olvasd el a tesztjeit. Ezeknek a kameráknak egy fő tulajdonsága a látószög. Minél nagyobb annál több minden fér bele a képbe, cserébe annál torzabb (görbébb) lesz a kép. Az alábbi fotókon jól láthatóak az eltérések:

    120°

    140°

    158°

    178°

    Hasznos oldalak

    dashcamtalk.com
    dashboardcamerareviews.com
    techmoan.com
    sjcam.info
    dashboardcamerareviews.com

    Ajánlott kamerák

    20 ezer forintig

    G1W 120°, GPS nincs.
    G1WH 140°, GPS nincs
    G1WC 120°, GPS nincs, az akkumulátort egy nagy kapacitású kondenzátor helyettesíti.
    G1WCB A G1WC lopakodó kiadása. A lencse körül nincs ezüstös csillogó keret.
    ConCorde RoadCam HD 30 Magyarországon is kapható G1WH klón
    LS650W 170°, GPS nincs
    Mobius ActionCam 116°, GPS nincs, akciókamerának is megfelelő.

    20 - 50 ezer forint között

    GS 9000pro 178°, GPS van Fontos: a modellszám végén szerepeljen a pro szócska, az L-re végződő termékeket kerülni kell.
    mini 0801(utódja a 0803, 0805, és 0806) 135°, GPS van
    Transcend DrivePro 200 160°, GPS nincs, WiFi-n keresztül iOS/Android eszközről is vezérelhető. Egy 16GB-os SD kártya is a csomag részét képezi. Magyarországon is kapható.

    OVERMAX CamRoad 6.1 165°, GPS van Magyarországon is kapható

    50 ezer forint felett

    DOD LS430W 140°, GPS van, felismeri a sebességkorlátozó táblákat.

    Gyakran hamisított kamerák

    A Novatek NT96650 chip-jére építkező G1W annyira jól sikerült az árához képest, hogy szeretik hamisítani. A hamisítványokat onnan lehet felismerni, hogy
    - a rendszerchip a Novatek egy kissebb tudású kiadása az NT96620
    - a menüjében nincs gyári szám menüpont
    - nem mov-ba rögzít, hanem avi-ba
    -visszajátszáskor a kijelzőn megjelennek a tekerésre/léptetésre szolgáló ikonok, de fizikai gombok híján ezek csak dísznek jók, az igazin nincsenek is ilyenek
    - Az eredetin van HDMI csatlakozó
    Nem jó vásár a GS8000L, és a GS9000L modellek, mivel nem az Ambarella A5 processzorral működnek, hanem a gyengébb képességű NT96620-al szerelik őket.
    Az LS650W egy korábbi verzióját F90 néven árulják (nálunk ConCorde Roadcam HD20 néven kapható), ami létezett kétkamerás és GPS-es verzióban is, de csak 720p felbontású, azaz nem fHD a felbontása. Ez elavult, és nem hamisítvány, de sokszor verik át a vevőket azzal, hogy ilyet sóznak rájuk LS650W áron.

    Ajánlott programok

    Dascham viewer A program Windows-on, és OS X-en is fut. Regisztráció nélkül 15 mozi-t képes kezelni, ~3 ezer forintért vásárolható meg a teljes értékü verzió.

    Registrator Viewer Nagy tudású ingyenesen használható(donationware), egy korlátozott tudású változata elérhető OS X-re is.

    Ajánlott eladók

    Figyelni kell arra, hogy a kiválasztott bolt az EU-n belül, vagy kívül van. Amikor az EU-n belül rendelsz egy boltból, a feladott csomag vámszempontból belföldi küldeményeknek számítanak, ezért a 22€-nál drágább termékekre sem kell vámot fizetni.

    EU-n belüli boltok
    gearbest.com
    DealExtreme

    EUN kívüli boltok
    estore009
    tinydeal.com
    banggood.com

    Törvényi szabályozások

    Magyarországon jelenleg nincs tiltva a fedélzeti kamerák használata, de arra ügyelni kell, hogy a felvételek publikálása előtt el kell tüntetni a rendszámokat, és arcokat, mivel azok személyes adatnak minősülnek, és előzetes engedély kérés után használhatóak csak fel.

    Külföldi utazás előtt érdemes utánanézni az aktuális ország szabályozza-e a fedélzeti kamera használatát.
    Ausztria: Adatvédelmi aggályok miatt tilos folyamatosan működő menetrögzítő kamerát használni, mivel ez csak biztonsági okokból engedélyezett, csak az arra feljogosított hatóságok tehetnek ilyet.
    10 000-25 000r Euros büntetést kaphat, akit elkapnak (10 000 első alkalom után, a következő alkalom 25 000), plusz elvileg fejenként 20 000 Euro kártérítést fizethet személyiségi jogainak megsértéséért minden egyes lefilmezett polgárnak.

    Az összefoglaló nem jött volna létre, ha nincs: bajvan2, Gépötty, Kalandor, lazac_, Moleman, philoxenia, TaaT

    Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

Új hozzászólás Aktív témák