Új hozzászólás Aktív témák

  • Ance

    őstag

    válasz goodboy007 #85843 üzenetére

    Azért nem lehet elsőbbsége a bringán ülve a zebrán, mert túl gyorsan halad, sokkal messzebbről is érkezhet a kocsival egy időben, mint a gyalogos. Errenem tudnak felkészülni a gépjárművezetők.

    Egyébként az általad “javasolt” szabály jelenleg is fennáll a bírósági gyakorlat alapján:

    BH2016. 164.
    A gyalogos-átkelőhelyen kerékpáron áthaladónak nincs elsőbbsége. Elütése esetén ezért az általános balesetelhárítási kötelezettség mikénti teljesítésétől függően alakul a gázoló büntetőjogi felelőssége.

    Ebből következően, ha a kerékpáros a gyalogos tempójában közelíti meg a kerékpárján ülve a zebrát, megfelelő távolságból észlelhető és megállapítható, hogy a sofőr a rendelkezésére álló reakcióidőt nem használta fel arra, hogy megálljon (mert pl. elbambult), akkor a kerékpáron ülő elütéséért is felel. A kerékpárosnak azonban a korábban leírtak miatt nem lehet elsőbbsége.

    Most kár kezd kialakulni rendesen a gyakorlat, pl. a pocsolyát, gödröt stb. hirtelen kikerülő, azonos irányban haladó kerékpáros elütéséért sem felel az autós, ha betartotta a távolsági előírásokat és a manőver hirtelen volt. Pl:

    BH2018. 3.
    Nem követi el a közúti baleset gondatlan okozásának vétségét az, aki az előtte haladó, váratlanul féktávolságon belül elé kanyarodó kerékpárost elüti, akkor sem, ha a baleset nagyobb - az előzés esetén megkívánt - oldaltávolság tartásával elkerülhető lett volna

Új hozzászólás Aktív témák