Új hozzászólás Aktív témák

  • Nevil2

    tag

    válasz CPT.Pirk #25364 üzenetére

    Mi a különbség az „adat” és a „zenei” CD-R-ek között?

    A "kommersz" asztali zenei CD felvevőkhöz speciális nyers CD kell, Az „adat” és a „zenei” nyers CD-k összetétele és minősége azonos, kivéve egy jelzőbitet, amely megmondja, melyikről is van szó. Valószínű, hogy a „zenei” nyers CD-k 1x-es írásra optimalizáltak, hiszen bármi, amit „élőben” felveszel, definíció szerint 1x-es sebességű (bár néhány kétmeghajtós rendszerrel a számok nagyobb sebességgel is másolhatók).

    Számítógépes vagy „professzionális” asztali zenei CD-felvevőhöz nem muszáj „zenei” nyers CD-t használnod. Persze ebben nem akadályozhat meg semmi, de ez nem jár semmilyen előnnyel (egyes írók nem szeretik a zenei nyers lemezt).

    A „zenei” nyers CD-k drágábbak az „adat” CD-R-eknél, mert kisebb mennyiségben gyártják, a célpiac hajlandó kifizetni a többletet, és mert az áruk egy része a zenei iparnak megy. (Magyarországon minden CD-R és CD-RW jogdíjköteles, azonban a zenei CD-R és CD-RW lemezek után fizetendő jogdíj magasabb)

    Régebben egyes gyártók alkalmanként „zenéhez” („for music”) jelzéssel látták el a gyenge minőségű adatlemezeket, gondolván, hogy a kis hibákat úgysem veszik észre.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák