Új hozzászólás Aktív témák

  • parandroid

    nagyúr

    válasz erdey_a #59992 üzenetére

    Hazautazva csóválom mindig a fejem édesanyám 'cirkogejzír' típusú kazánja láttán. 1986-ban épült a ház, rá két évre húzták be a vezetékes gázt kis falunkba, szerencsére a központi fűtés előrelátóan úgy készült, hogy akkor még vegyestüzelésű (szén/fa) kazán fűtötte, viszont hiába új építésű ház, acélcsövek futnak falon kívül, a radiátorok meg olyanok, amilyenek - nem a klasszikus öntöttvas, valami annál borzalmasabb könnyűfém cucc. Na most ez az a rendszer, ami most lesz 30 éves, nyilván egy időzített bomba az egész, a hatékonysága valahol a gyertyaláng szintjén mozog, de legalább sokat fogyaszt. A modernizálás annyiban merült ki, hogy az előszobába bekerült egy öntöttvas kályha, ami mostanra szinte teljesen ki is váltotta, a gázfűtés arra van használva, hogy folyamatos 15-20 fokon tartsa a lakást akkor is, ha nincs otthon senki (a termosztát ilyenkor 10 fokra van állítva, jó pontos), de amikor anya otthon van (suli után, illetve hétvégén), akkor inkább befűt a kályhába.

    Nagymamám egy ennél még elcseszettebb energiahatékonyságú, 50-es évekbeli kockaházban él egyedül, szintén egy 30 éves gázkazán által táplált központifűtéssel.

    Szóval ha belegondolok, hogy milyen potenciál lenne arrafelé energiatakarékosságon alapuló rezsicsökkentésben, ami helyett inkább a közműszolgáltatókat (és hosszú távon az adófizetőket) szopatják, akkor kicsit mindig ökölbe szorul a bicska a zsebemben (és nyomja, mint süket az ajtót, némethszilárd után szabadon).

    Ja, és az alternatív energiák használhatatlanok, mert világítani este kell, amikor nem süt a nap, és szél sem fúj mindig, de ha az egyiptomi haver jön, hogy tisztára kéne mosni némi dollármilliócskát egy napelemfarmmal, és ugye nem lesz hálátlan, akkor szélesre tárjuk a kaput, persze.

    Ja, amúgy a friccek is viccesek, most úgy sikerült visszaszorítaniuk az errefelé még mindig mocskos módon népszerű olajfűtést, hogy kitalálták, hogy egyik évről a másikra már csak rozsdamentes tartályban tárolható a HTO. Persze a tartálycserét senki nem vállalta be, szóval hirtelen gázfűtésre átállási hullám söpört végig a lakossági piacon.

    p

    [ Szerkesztve ]

    I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

Új hozzászólás Aktív témák