Új hozzászólás Aktív témák

  • FLATRONW

    őstag

    válasz b. #39948 üzenetére

    Elég durva volt az idle fogyasztásuk is, kb. 100 W.
    Itt még egyáltalán nem létezett az órajelvezérlés.

  • gbors

    nagyúr

    Sokat mondogattuk, hogy k*cs*g az NVIDIA az árazással, csináltam egy kis elemzést, hogy hogyan "kellene" kinézni az áraknak. Két alapfelvetés:
    - Két generációra mentem vissza, mert a Turing generáció hozta a raytracinget, és azt nem fair 0 értékként beszámolni, de értelmes feltételezést is nagyon nehéz tenni az értékére
    - Az az elvárás, hogy az előző generációhoz képest 40% legyen a javulás teljesítmény / árban

    Ezek tükrében így "kellett volna" alakulni az áraknak, infláció nélkül:
    Halo: 999 -> 1032 -> 1278
    xx80: 699 -> 836 (!) -> 890
    xx70 S/Ti: 499 -> 510 -> 510

    Az infláció nagy kérdés a 4000-es szériánál, mert azt nem lehet valóban figyelmen kívül hagyni, hogy minden drágult. Ha elfogadunk 2018-hoz képest 20% árnövekedést (ami elég visszafogott), akkor az elvárható ár:
    4090: 1534 vs 1599 - +4%
    4080: 1068 vs 1199 - +12%
    4070 Ti: 614 vs 799 - +30%

    Tehát, ha kiindulási alapnak tekintjük a 2000-es széria árait, akkor a 4090 teljesen a helyén van, a 4080 egy kicsit (!) túl van árazva, a 4070 Ti pedig elég durván. Nem éppen erre az eredményre számítottam :D

    Nyilván másképp alakulnak a dolgok, ha más elvárt perf / price javulást tűzök ki, és más inflációt, de a lényeg, azt hiszem, látható:
    - A 80-as kártyáknál bekavart a 3080, ahol nagyon nagy teljesítmény-javulás érkezett nagyon aggresszív árral, vszleg ezt most az NVIDIA le akarja fölözni. Ezért ez a kártya sokkal kevésbé lehúzás, mint amilyennek látszik.
    - A 3070 Ti igen szar ajánlat volt a megjelenésekor, és a 4070 Ti-re ez továbböröklődött. Ez a kártya viszont sokkal nagyobb lehúzás, mint amit elsőre mutat...

    Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

  • M@trixfan

    addikt

    válasz fLeSs #39736 üzenetére

    Hú de rég olvastam tőlük, el is felejtettem a Computerbase-t, köszi szépen! Régebben sokszor volt olyan, hogy a CB más eredményeket hozott ki mint az átlag szaksajtó és bizony ők voltak igazán hitelesek mint kiderült.

    twitter: MatrixfanLive | Ősidőktől a PH!-n

  • b.

    félisten

    válasz gbors #39952 üzenetére

    fLeSs is hasonló eredményre jutott [link], sajnos.

    [ Szerkesztve ]

    "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

  • b.

    félisten

    válasz Devid_81 #39954 üzenetére

    Szerintem túl jó a kihozatal . Megy rá majd a kis hibás 102 4080 Ti re

    "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

  • fLeSs

    nagyúr

    válasz b. #39955 üzenetére

    Ő asszondja, hogy a 4070 Ti túlárazott, és a 4080/4090 pedig nem annyira.
    Én meg pont az ellenkezőjét mondom. :)
    De én nem a 2000-es széria áraival és inflációval számoltam, szóval tök más a gondolatmenetünk.
    gbors első számolását nem értem, de a másodikkal kapcsolatban megkérdezném, hogy a 3070 Ti és a 3080 hol volt kapható MSRP áron? :) (az NVidia honlapján és USA-ban a Best Buyon kívül azon a pár ezer darabon kívül) Csak mert ugye az MSRP-t vette alapul az inflációs számolásokhoz.

    "I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

  • b.

    félisten

    válasz fLeSs #39957 üzenetére

    Valóban, de amúgy csak a szemszögetek más.
    Én úgy egyben néztem az írásaidat az utóbbi időben, bár egyet linkeltem be. :R épp ma vagy tegnap adtál magyarázatot arra [link] amiért eltér a következtetésetek és gbors miért tartja drágának a 4070TI-t .
    Ő vásárlói szemszögből közelítette meg( Hierarchia, nevezéktan, előrelépés, ár) te technológiai szemszögből( felhasznált GPU/ Fogyasztás/ előállítási /költség/ marzs) és mindkettőtöknek igaza lehet egyszerre.
    Máshova soroltátok be az adott kártyát.

    [ Szerkesztve ]

    "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

  • fLeSs

    nagyúr

    válasz Devid_81 #39954 üzenetére

    Típustól függ, de valszeg még annyival sem lesz olcsóbb. :D [link]

    "I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

  • fLeSs

    nagyúr

    válasz b. #39958 üzenetére

    Ezt jól összefoglaltad, mármint a két nézőpontot. :)

    "I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

  • Petykemano

    veterán

    válasz Citroware #39946 üzenetére

    Teljes mértékben egyetértek.
    Nyilván a végén az eladási számok döntenek. Az nvidia vagy az AMD nem fog csak attól beijedni attól, hogy egy tucat kis hülye lehúzza őket pármillió néző előtt. És nyilván akinek olyan a jövedelme, hogy $1600-t simán kipenget, azt nem fogja befolyásolni. Eddig sem béfolyásolta. Mindig is volt (lett volna), és mindig is lesz olyam réteg, amelyik ki fogja tudni fizetni. Csak az ilyen vásárlók száma véges.

    De szerintem mindenképpen van befolyása a médiának ebből kifolyólag nem mindegy, hogy döntően túlárazottnak ítélik, vagy elkenik néhány közhellyel, hogy infláció, meg hogy hát ez van, ezt kell szeretni, esetleg alá is támasztják ennek vagy annak.a vélt vagy valós áremelkedésével azt sugallva, hogy hát a cég ha akarná se tudná olcsóbban adni. (Miközben meg ugye a teljes láncban fényes profit és margóemelkedés zajlott le.)

    Ha a cégeknek ér árat fixálni, akkor szabadjon már a nemvásárlással ennek közösségi szinten ellenállni. Ahogy a profitorientált cég nem szeretetszolgálat, úgy a vásárlóközönségnek sem szabad hagynia magát lehúzni.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • válasz Petykemano #39961 üzenetére

    Szerintem a legfőbb okai az áremelkedésnek a következők:
    - az elmúlt években a készlethiányból jövő túlárazás miatt azzal számoltak, hogy talán a vásárlók valamilyen szinten hozzászoktak ezekhez a GPU árakhoz
    - illetve az egyéb jelenségekre, mint pl infláció és költségnövekedések, ráfoghatják az áremelést, és abban bíznak, hogy ezt a kamut a vevők benyelik
    - hátha lesz újra valamilyen történés a kriptovaluták terén, amiért újból megnő az igény a bányászatra, ha nem is most, akkor kicsit később, és akkor végül elkelnek ezek ennyiért is
    - az Nvidia felmérgesedett, hogy az előző generációban a viszonteladók nyertek sokat a készlethiányból jövő túlárazással és nem pedig ők, ezért ezt most ők akarják megtenni
    - valamilyen szinten valóban lehet szó inflációról, de az csak kismértékben járul hozzá

  • gbors

    nagyúr

    válasz fLeSs #39957 üzenetére

    így van, én a vásárló szemszögéből néztem a dolgot.

    Az első számolás azt mutatta be, hogy ha a 40%-os perf / price javulást vesszük fixnek, akkor hová lehetett volna árazni a cuccokat. Pl. a 2080 és a 3080 esetében:
    - A 2080 700 USD volt
    - Egy 40%-kal gyorsabb 3080-nak kellett volna 700 USD-nek lenni
    - A 3080 további 19.5%-kal (összesen 67%-kal) volt gyorsabb, ezért ezt lehetett volna érvényesíteni az árban - így jön ki a 836 USD

    Azért csináltam ezt a kalkulációt, mert a vásárlók sírnak az áremelésen, meg sírnak azon is, hogy nincs elég előrelépés teljesítményben - a másik oldalon meg vannak azok a hangok, akik szerint királyság van, mert a 3090 teljesítményének ára feleződött (sőt, féláron a 3090 táj teljesítményének a háromszorosa kapható meg ;] ). Próbáltam valami fair elvárást megfogalmazni, ami többé-kevésbé objkektíven mérhető.

    A 3000-es széria minden tagja igencsak limitált ideig (pár óra) volt kapható MSRP áron. Viszont ezek az árak a 2. kalkulációban nem játszanak szerepet - a 4080-tól a 2080 teljesítményének 1.96-szorosát vártam, ehhez képest 2.5-szörösét kaptam, így 27%-os áremelést jogosnak látok a 2080-hoz képest - ez a 890 USD, amire az inflációnak is tekinthető 20%-ot rátéve kijön az 1068.
    Az xx70Ti vonalon mindkét lépésben majdnem pont 40% volt az előrelépés, ezért a 4070 Ti-nek gyakorlatilag csak az inflációval lenne szabad drágábbnak lennie a 2070S-nél.

    Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

  • b.

    félisten

    "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

  • S_x96x_S

    őstag

    "How Nvidia’s CUDA Monopoly In Machine Learning Is Breaking - OpenAI Triton And PyTorch 2.0" https://www.semianalysis.com/p/nvidiaopenaitritonpytorch
    ( mentés: https://archive.ph/upoNg )

    Mottó: "A verseny jó!"

  • Petykemano

    veterán

    válasz gbors #39963 üzenetére

    A hétvégén background process formájában próbáltam megfogalmazni, hogy mivel nem értek egyet a Te és FLeSs az Nvidia és az AMD GPU-kra vonatkozó árképzését és annak helyességét, jogosságát megerősítő és validáló érvelésetekkel.

    Itt gyorsan újra ki is emelem, hogy elsősorban gondolatok keringtek a fejemben és nem álltam neki órákon át táblázatokat machinálni.
    És azt is fontos hangsúlyozni persze, hogy a tényleges árképzésre a költségek és persze a keresleti-kínálati viszonyok gyakorolnak leginkább hatást. Amiről mi itt beszélünk az az, hogy az ellátási lánc végén a boltban látott ár milyen mértékben oszlik meg a költségek és a profit között, másként megfogalmazva, hogy mekkora játéktér van a keresleti-kínálati viszony ármeghatározó működésének. Vagy megint másként megfogalmazva a cég tudná-e olcsóbban adni a terméket - természetesen a profit kárára.

    1.)
    Az első dolog ami szembeötlő számomra fLeSs számításában az volt, hogy az Nvidia szokásos 50-60%-os margója "Nvidia BOM profit" néven rászámolódott a lapkánál összeségében 5-6x nagyobb tételt kitevő PCB-re és VRAM-ra is.

    Számomra sokáig vitatott kérdés volt, hogy vajon a PCB-t és a VRAM-ot ki veszi és ebből következően ki teszi rá a maga hasznát a beszerzésre. Az sosem volt persze kérdés, hogy ezek számottevő tételek a teljes költséglistában. Na éppen ezért nem mindegy, hogy a chiptervező 40-60%-os haszonkulcsa tevődik-e rá vagy a AiB (Add in Board - nevéből fakadóan elvileg ez olyan cégeket jelent, amelyek chipeket helyeznek nyákokra.) 10-15%-a.

    A haszonkulcs általában a hozzáadott érték relációban fair vagy nem fair.
    Bennem még az a kép él, hogy a PCB-t és a hűtést az AiB partnerek tervezik és kivitelezik és ők szerzik be a VRAM-ot is. És ennek a költségekben nagyobb részt a beépített részegységek árából álló összeszerelő munkának az eredményére teszik rá a 10-15%-os hasznukat.
    Ehhez képest a chiptervezés bizonyára sokkal bonyolultabb, nem véletlenül van sokkal kevesebb chiptervező és főként szellemi munka, ezért egy relatív olcsó lapkára fair a magas haszonkulcs

    A végső árazás szempontjából viszont nagyon nem tűnik "fair"-nek, hogy a chiptervező csomagban adja és ugyanazzal a haszonkulccsal árazza az egyébként sokkal bonyolultabb chipnél valamiért mégis sokkal drágábban előállítható PCB-t, valamint a VRAM-ot, amit csak tovább értékesít. Persze érthető a chiptervező ezirányú (vertikális integráció) törekvése és nem is vonom kétségbe, hogy ez tényleg így történik.

    Csak azt állítom, hogy ez nem fair és hogy itt igenis van tér az árcsökkentésnek.

    2)
    gBors említette ezt a generációnkénti 40% perf/price javulást, mint standard-et, vagy elvárást.
    Az a baj, hogy ez egy önkényesen megválasztott érték. Nem vitatom a statisztikai alapú valószerűségét.Csakhogy egyrészt ez nem zárja ki az árfixálás (versengés helyett nem megegyezéses, hanem egymás piaci viselkedésének megfigyelésén és követésén alapuló kooperációs kartell) lehetőségét. Miért nem 50%? Vagy mi van az árfixációs kooperáció erősödik és statisztikailag már csak 30% perf/price javulás mutatható majd ki generációnként?
    Másrészt megengedő az áremeléssel szemben. Ez alapján ugyanis ha egy generáció az előzőhöz képest 40%-nál nagyobb mértékben javít a teljesíményen, akkor minden más körülmény figyelmen kívül hagyása mellett jogosnak tekinthető az áremelés.

    Persze az is igaz, hogy sem kisebb, sem nagyobb perf/price javulásra nincs semmilyen előírás. Tehát az sem törvényszerű, hogy ha 67%-os előrelépést sikerül elérni, akkor azt legfeljebb inflációkövető módon szabad árazni.

    Ez a 40% ennélfogva leginkább egy olyan önkényesen megválasztott irányszámnak tűnik, ami elég sok, de nem is túl kevés, tehát olyan "fair"-nek hangzik és amivel nagyjából épp igazolni lehet azokat az áremelkedéseket, amik megtörténtek.

    3.) Közhely, hogy a lapkából kifacsart utolsó 5-10% teljesítmény teszi szükségessé a fogyasztás felső 30-40%-át. A logika a gyári túlhajtásban elvileg az, hogy a legfontosabb komponens, a lapka előállítási költsége magas és volumene korlátos, ebből kifolyólag adott teljesítményszint eléréséhez "elvileg" célszerű azt az utat választani, hogy kicsit spórolunk a lapka méretén, viszont túltoljuk a frekvenciát, ami persze magasabb VRM/PCB és hűtő költségekkel jár, de még így is megéri, mert utóbbiak olcsó komponensek

    Viszont ha fLeSs számai és számításai helyesek, akkor a PCB kb 2-4x akkora költség és a hűtő is legalább akkora, vagy akár 2x akkora költségtétel, mint maga a lapka. Ez alapján viszont nem tűnik logikusnak a TDP keret emelése. Hiszen ha elengednék frekvencia utolsó 5-10%-át (esetleg ugyanennyivel nagyobb és drágább lapkával helyettesítenék), akkor esetleg a lapkánál összességében 2-3x nagyobb tételt jelentő PCB és hűtő költségéből is lehetne faragni 20-40%-ot.

    Persze figyelembe vesszük, hogy a chiptervező adja csomagban a PCB-t is, amire ráteszi a szokásos 40-60%-os haszonkulcsát, akkor lehet, hogy lehet, hogy érthetővé válik, hogy miért növekszik a fogyasztás - hiszen a megnövekedett áramszükséglet kiszolgálásából is a chiptervező harapja a legnagyobb hasznot.
    Mindenesetre itt azért lenne tér az árcsökkentésre. Egyszerűen nem kell túlhajtani a lapkákat gyárilag, akkor nem kell olyan drága VRM és PCB, valamint hűtés.

    4)
    Számomra az sem tűnik helyesnek, hogy gBors épp attól a Turing generációtól kezdte a számításait, amikor az Nvidia elkezdett árakat emelni. Hovatovább a Turing volt az a generáció, aminek félútján az RDNA1 megjelenésekor az AMD elkezdte a árfixációs kooperálást. "Jebaited"

    Ha innen számolunk, akkor nyilván nem lesz annyira látványos, kvázi épp "hibahatáron belüli"-nek tűnhet a túlárazás.

    Szerintem egy új feature hozzáadása önmagában nem feltétlenül jó (=jóváhagyandó) ok az áremelésre. Feature-ök hozzáadása a RayTracing előtt is megtörtént. A hardver képességei folyamatosan bővültek. Ilyen shaderek, olyan shaderek, tesszeláció, geometria.

    Persze nyilván ha a piaci versenyben akár feature-ök, akár nyers teljesítmény tekintetében az egyik szereplő előnyre tesz szert, akkor azzal magához vonzhat fogyasztókat, vagy ha ez már nem lehetséges, akkor a piaci erőfölényével élve kérhet prémiumot a konkurens szolgáltatásokkal összevetve.

    De ez rendeződhet úgy is, hogy a piaci követők is elsajátítják és kínálják az új képességet, vagy behozzák a lemaradást és a prémium árazás lehetősége bezárul - nem pedig úgy, hogy a piaci követők árazzák be magukat a piacvezető prémium árazása alá.

    Ez persze hitvita. Egyesek szerint a DLSS/FSR és a RTRT olyan értéktöbblet, amiért lehet többet elkérni. Mások szerint a szoftver/driver mindig is része volt hardver eladásának körítésének, a hardveres és szoftveres környezet jelent egy terméket, amelynek együttes fejlődése a következő értékesítés természetes velejárója, hovatovább feltétele.

    5.)
    Ide be is szúrnám gyorsan újra, hogy ugye azt számolgatjuk, és latolgatjuk, hogy vajon a piaci szereplők versenyeznek-e egymással. A költségek nyomják-e felfelé az árakat, szétfeszítik-e gyártókat, vagy egy szűk piacon a kevés szereplő kooperál egymással a magasabb profit érdekében, ami azt jelenti, hogy lehúzzák a vevőket.

    Mindenképp érdemes figyelembe venni, hogy makró számok főleg az Nvidia vonatkozásában nem arról árulkodnak, hogy a szóbanforgó cégek annyira feszített versenyben lennének a vevőkért, hogy leversenyzik a profitjukat, és annyira feszítené az árazást alulról a növekvő költség. A folyamatosan növekvő profit és a folyamatosan növekvő margó épp arról tesz tanúbizonyságot, hogy az árazásban egyre nagyobb az a rész, ami valójában haszonként realizálódik. (Ez éppúgy igaz lehet az AMD-re és az NVidia-ra, mint a TSMC-re. Nem kizárt, hogy a még mindig magas árazásban az AiB partnerek elmúlt években felfúvódott profitja is benne van)

    Ezek mind olyan tényezők, amik valójában magukban hordozzák az árcsökkentés lehetőség.

    Persze, ahogy ez elején is kezdtem, nyilván azt, hogy ki nyeli be a "veszteséget", a fogyasztó a megfizetett árban, vagy az eladó a nyeresége kárára az végső soron leginkább a kereslet-kínálat által meghatározott.

    6.)
    És akkor végezetül azért mégiscsak elővettem a számológépet.
    Szerintem általánosságban el lehet mondani, hogy a legmagasabb teljesítményszinteken a chiptervező cégek nem teljesítettek rosszul. Bátorkodom kiejelenteni, hogy generációnként az adott árszegmensben szolídnak mondható áremelés mellett tisztességes teljesítményemelkedést produkáltak.
    Ahol súlyos az alulteljesítés az az alacsonyabb árfekvésű, $500 alatti szegmensek.

    Számoltam gBors 40%-os perf/price/gen standardjével. Vegyük úgy, hogy egy-egy generáció két évet jelent.

    Az RX 580 2017-ban jelent meg. (Azért nem az RX 480-nal számoltam, mert most már 2023 van és ebben az évben fognak megjelenni a kisebb kártyák)
    A 8GB-os példány $229 volt.
    Ez jelenértéken számolva ez $273 lenne.

    2017 óta eltelt 6 év, 3 generáció. Egy 2023-ban debütáló az RX 580 örökösének tekinthető kártyának tehát gBors számai alapján $273-on kéne kínálnia az RX 580 teljesítményének 275%. Ami valahol egy RX 6750 és egy RX 6800 között van a TPU adatbázis szerint

    Esetleg ha azt a feltételezést is hozzáadjuk, hogy a Polaris egy alulárazott kártya volt, akkor legyen $273 helyett $300.

    Ehhez képest egy RX 6750-et ma $450-500 között lehet kapni
    És az érkező Navi33 esetén is $400 körüli árat rebesgetnek.

    Itt máris nem teljesül gBors fair-nek tűnő, egyébként konzervatív konstansa.

    Az 1070Ti szintén 2017-ben jelent meg $399 áron. Ezzel kicsit nehéz számolni, mert a 1070, 1070Ti és 1080 ugyanabból a GP104-es lapkából származik, míg a 4080 és a 4070Ti nem ugyanaz.

    De nem baj.

    A $399 jelenértéken $476.
    A 4070Ti-ról 3090Ti körül teljesített.
    A tpu adatbázis szerint a 4070Ti 277%-os távolságra van a 1070Ti-től, ami nagyjából pont a gBors 1.4x szorzóval számolt háromgenerációs távolságra van.
    Ha tehát a generációnkénti 1.4x perf/price elvárás szerint alakulna a piac, akkor ma egy 4070Ti-t inflációval korrigált áron is legfeljebb $500-ért kéne megkapni.

    Ehhez képest a 4070Ti alsó hangon $799. tehát a valóság itt is alulteljesít gBors fair mutatójához képest.

    Az 1080 2016-ban jelent meg $599 áron.
    Ez jelenértéken $730.

    Ez a kártya egyébként majdnem ugyanazt a teljesítményt nyújtotta, mint az 1 évvel később, sokkal olcsóbb 1070Ti.
    Így nem meglepő, hogy gBors standard irányszámával számolva az jön ki, hogy 3 generáció leforgásával az 1080-hoz képest a 4080 túlteljesít - legalábbis teljesítményben, viszont ahhoz képest csúnyán felül is áraz.

    A 4080 a 3 generációs 275%-os növekmény irányelvéhez képest a tpu adatbázisd szerint 321%-os szinten teljesít az 1080-hoz képest. A kettő különbözete szerint tehát 17%-kal teljesíti túl az elvárást.

    Ez alapján tehát elvileg ekkora mértékű prémiumot lehetne elkérni érte, ami ~$850-t jelenetene egy 4080-ért.
    Ehhez képest bőven $1200 felett kapható.

    Ha nem a 4080-hoz viszonyítjuk, hanem az elvárt 275%-os teljesítménynövekményt várjuk azonos áron (jelenértéken $730) ,akkor mivel a 1070Ti és a 1080 közel azonos teljesítményt nyújtott, az jön ki, hogy ezt meg is kaptuk a $799-os 4070Ti személyében.

    Csakhogy ha az irányszám alapján a 1080 utódjának a 4070Ti-t tekintjük, akkor az az is jelenti, hogy a 1070Ti érkezéséhez és árazásához hasonlóan egy a 4070Ti-től kb 5%-kal lassabb kártyának kellene érkeznie 1 év (2024Q1) elteltével $550 táján.

    Kijelenthetjük, hogy az áremelést megelőző Pascal generációt bázisnak tekintve gBors 40% perf/price standardjét alapul véve az elmúlt 3 generáció során az - inflációval korrigálva is - kb 40-50%-os áremelés zajlott le.
    A valós perf/price előrelépés az elmúlt 3 generáció során generációnként átlagosan csupán 25% volt.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • fLeSs

    nagyúr

    válasz Petykemano #39966 üzenetére

    Az 1-eshez: igazad van, eredetileg a 4080/4090/7900 XTX-et számoltam ki egy korábbi bejegyzésemben, és a csúcskategóriás kártyáknál tudtommal az AMD/NV adja a PCB-t és a memóriát is, le is írtam miért.
    Viszont a 4070 Ti-nél látható, hogy az AIB partnerek készítik a PCB-t. Ha mondjuk azt levonjuk a BOM-ból (asszem $150-200-zal számoltam), akkor az NV profitja ennek az 50-60%-ával csökken, tehát $75-120-szal. De ha az AIB készíti, akkor meg ők rakják rá ezt a profitot. :)
    Egyébként olvastam már olyat is, hogy az NV csak a GPU chipet adja tovább, és a memóriában csak közvetítő (vagy vmi ilyesmi) az AIB-ok és a memgyártók között. Igazából nem tudjuk 100%-ra.

    A 3-assal is teljesen egyetértek, le is írtam, hogy az AIB-ok túl fogják méretezni a hűtőket a 4070 Ti-n, de már a 4080-on is. Azt nemtom, hogy a PCB-n mennyit lehetne spórolni. Kevesebb fázissal esetleg egy 10-es, kevesebb rétegű nyák (kevesebb réz, egyszerűbb gyártás)... talán lefaraghatnának $20-30-t. De ebben benne van az is, hogy biztonságra mennek, szal inkább legyen kicsit túltervezett, mint éppenhogy csak jó.
    Viszont azt már manapság nem reális elvárás az AMD/NV-től, hogy tuningbajnok kártyákat adjanak ki, már mindent szinte a maxra kihúznak, mert úgy drágábban lehet eladni.

    Az NV-nek a bruttó profitja ~60% körül van már egy évtizede, a nettó 2016-tól növekszik (előtte 10% körül volt), azóta 20-35% között mozog (2017-2018-2021 volt kiugró nyilván a bányászat miatt). De ebben benne van minden amit az NV készít, nem csak a desktop GPU és a HPC/Datacenter cuccaikon jóval többet keresnek.
    Az AMD bruttója 40% körül van, nettója még nagyon gyér, még mindig csak lábadoznak. Az EBITDA-juk 20% körül van.

    [ Szerkesztve ]

    "I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

  • b.

    félisten

    válasz Petykemano #39966 üzenetére

    Ejj, ezt nagyon odatetted, gratula.
    Este átolvasom tüzetesebben majd gépről de nagyon érdekes dolgokat írtál .
    Az utolsó részegységhez azt hozzátenném, hogy érdemesebb nem az 1080 ról egyből 4080 ra számolni,( 312% per ár) mert megtévesztő, ugyan is generációról generációra ugorva kijön hogy generációnkénti volt az áremelés.
    1080 vs 2080 között volt 25 % emelés volt úgy hogy eleve nem volt meg a 40 % sweetspot előrelépés perfben, ( ott akkor 60 % körül kellett volna minimum gyorsulnia a 2080 nak ez alapján,) tehát egy eleve túlárazott kártyára rakódott rá a 3080 áremelése majd erre a 4080...
    Az mellett szerintem a TSMC áremelése nincs benne az inflációs tényezőbe és az egyéb szállítmányozási raktározási mukaerőpiaci emelkedések. Szerintem az általad megadott 590$ jelen értéken 730 az szinte a dollár inflációs értéke ami Amerikán belül is amúgy érezhető áremelkedést produkál és érezhető a gazdaságon belül és többszörös ráhatással van az ázsiai és minden gyengébb valutára. A FED emelése tudta úgy ahogy mérsékelni a folyamatot,de a kamatok így is nagyot emelkedtek azt meg tudjuk milyen hosszú távú következményekkel jár 2008-ból.

    most sokan utáni fognak de Én nem tartok egészen kizártnak egy rémisztő dolgot sem, hogy ezek a kártyák többé kevésbé ennyibe kerülnek egy ideális haszonkulccsal az emberkéknek. értsd ki keres rajt? 1 A gyártó 2 AIB 3 nagyker 4 kisker..
    Biztos van mozgástér ebben is, de azt remélem nagyot tévedek.

    [ Szerkesztve ]

    "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

  • #82860288

    törölt tag

    válasz Petykemano #39966 üzenetére

    Te jó ég, az agyam ledobta a láncot, több infót már nem tud befogadni. :DDD

    Csak néhány gondolat:

    -Szerintem teljesen mindegy, hogy az alkatrészek árai vagy a szállítás mennyivel emelkedtek, filléres tételekről beszélünk, amiket nagy mennyiségben vesznek. Ilyen nagy cégeknek ez aprópénz és megvan mindenre a kidolgozott process / szerződés. Akkora mértékű növekedés nem lehetett, ami indokolná mondjuk egy 4080 vagy 4090 mostani árát. Amit számítást végeztetek az kb. jónak tűnik, nem tudom és nem is akarom leellenőrizni, de ha a szokásos menetrendet vesszük covid megy egyéb más nélkül, akkor sem sokkal kerülne többe egy kártya.

    -Sokan elfelejtik a bányászokat, pedig még mindig nem kéne, hiszen még mindig miattuk szívunk. Ha van GPU meg CPU bottleneck, akkor most market bottleneck van. A tavalyi fiaskó olyan szinten akasztotta meg a piacot és a kereskedelmet, hogy azt még idén is nyögni fogjuk, ha bármi realizálódni fog árak tekintetében, akkor az a következő év.
    Próbálták kipucolni a raktárakat, miközben mindenki próbált megszabadulni a bányász kártyájától ami egy olyan szintű túlkínálatot eredményezett, hogy egyszerűen megfojtották vele a piacot, részben azért is mert irreálisan magas árakon próbálták eladni őket először.
    Azt nem tudom végül sikerült-e kipucolni a raktárakat?
    Ahogy néztem mostanában ebayt és aprót is, most már a használt kártyák árai eléggé jól normalizálódtak, de akár lehetne itt is egy kérdés a számításokból kiindulva, hogy ezeknek a régebbi kártyáknak mennyi lehetne a valós piaci értéke.

    -Előzőből kiindulva pedig mivel vesztettek sok profitot a bányászok miatt, valamit még mindig be kellett mutatni a befektetőknek, board member-öknek, részvényeseknek, akárkiknek, mert valamiért mindenki az égig érő fa téveszméjében szenved, ezért kellett egy olyan emelés, amivel lehet kompenzálni valamennyire a kieső bevételt / profitot.
    Ami abból a szempontból sikeres is volt, hogy az emberek nem gondolkoznak, nem néznek utána és megveszik az emelt árú kártyákat.
    Másik baj, hogy tele a világ Twitch streamerrel és Youtuberrel, ők megengedhetik maguknak, hogy megveszik a drága kártyát, hiszen a videóik kitermelik a költséget, meg sem kottyan nekik.
    Ezek miatt meg úgy tűnik, hogy van igény a kártyákra emelt áron, pedig ez még csak az ignoráns vevőréteg volt, és nem az "igazi" játékos réteg, akiknek esetleg tényleg szükségük lenne egy jó kártyára és 2-3 évente vagy még ritkábban váltanak.

    -Az, hogy írnak drivert és van support meg hasonlók nem venném bele a költségbe közvetlen, mert az már bérköltség kategória, nem tartozik szorosan a gyártáshoz. Lehet aki drivert ír délelőtt, AI-on dolgozik délután, ezt ők tudják, mi nem látunk bele.
    Mint termékhez természetesen elvárás egy szoftver, de a költséget nem venném bele, mert azt már tényleg nem tudjuk (hacsak nem valaki dolgozik ilyen környezetben).

    Hát, ennyi jött ki a maradék agysejtjeimből, nem tudom tudtam-e hozzátenni bármit is, de a számok mögött nagyon sok minden lehet.

  • fLeSs

    nagyúr

    válasz #82860288 #39969 üzenetére

    2020 áprilisban vettem az RX 470-et 21-ért.
    Az RX 470 most is 20+.
    Később 2020 októberben filóztam rajta, hogy lecseréljem egy GTX 1070-re vagy Vega 56-ra, ezek akkoriban 55-60 körül voltak (ezért végül nem vettem mert nem 3x gyorsabbak mint az RX 470 :DDD )
    A GTX 1070 és a Vega 56 most is 55+.
    Szóval nem normalizálódott semmi, csak befagytak az árak.
    Az RX 470 kb. 10-et, a másik kettő meg max 30-at érnek most így 2 évvel később. Sőt, amennyit ezek bányában mentek max 20-at adnék értük.

    [ Szerkesztve ]

    "I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

  • Yutani

    nagyúr

    válasz fLeSs #39970 üzenetére

    Pontosan a 2nd mining craze miatt vannak ott az árak, ahol. Még ma is 10-15k felett árulják a HD 7xxx és egyéb szarokat, amik 2-3 ezer forintért kellene hogy menjenek a 10k-s RX 470-ed mellett. :DDD

    #tarcsad

  • #82860288

    törölt tag

    válasz fLeSs #39970 üzenetére

    Ok, de Nvidia kártyákról beszéltünk, nem az AMD vonalat vesézzük ki.
    Ebayen is van RTX 2060 300-ért is, de feleannyiért is láttam jó pár darabot, itthon meg még olcsóbb.
    Nem bánom ha befagytak az árak, amennyiben azok közel vannak a reális árakhoz és aprón azért van pár ilyen, legalábbis RTX 2070 / 2080 / 3070 kártyák között.
    Bár ezek valóban nem fedik le a teljes kínálatot. :DDD

    [ Szerkesztve ]

  • gbors

    nagyúr

    válasz Petykemano #39966 üzenetére

    Hű, nem apróztad el :D

    Csak pár dologra reagálnék, nincs időm követni a kibontakozott csevegést:
    - A 40% természetesen önkényes választás, lehet máshová tolni, akkor más lesz az eredmény. Nem azért választottam, mert ennyi az átlag, hanem azért, mert ezt már beveszi a gyomrom, mint generációváltás, és kettő ilyen pont duplázza a teljesítményt. Viszont valamit le kell tűzzél, mint elvárás, különben csak érzelmi alapon szórod az átkot a gyártókra. Lehet azt is, csak az nem az én műfajom :) És igen, ha túlteljesítik a teljesítménybeli elvárást, akkor miért ne lehetne ezt az árban is érvényesíteni?
    - A GTX 1080-ból kiindulva 32%-kal lenne "jogos" árat növelni, akkor durván 800 USD lenne az infláció nélküli és 960 USD az inflált ár. Viszont...
    - ... nagyon óvatosan kell bánni azzal, hogy az új feature-ök érkezését adottságként kezeled. Ha így teszel, akkor az FPS-növekedésbe bele kell számolnod azt is, amit a DLSS hozott, és akkor az RTX 2080 az évszázad dealje, mert több, mint duplája a tudása az 1080-énak, alig (16%-kal) magasabb áron. Ezért számoltam a 2080-tól kezdve.

    Az utolsó pontra annyit, hogy nagyon nem szerencsés az eltérő kategóriájú kártyákat hasonlítgatni. Pont itt van a kutya elásva a 4070 Ti esetében. Nézd meg a 900-as szériát:
    - 970: 100% teljesítmény, 100% ár
    - 980: 110% teljesítmény, 167% ár

    Az emberek mégis vették a 980-at, mint a cukrot. Azóta az NVIDIA folyamatosan távolítja a 70-es és a 80-as kártyákat, és közelíti az árakat - és micsoda meglepetés, nem a 80-as ára csökken a 70-eshez, hanem a 70-es "nő fel" a 80-ashoz. Ez van a hátterében annak, hogy az jött ki nekem, hogy míg a 4080 csak kicsit van túlárazva, a 4070 Ti nagyon.

    [ Szerkesztve ]

    Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

  • b.

    félisten

    válasz #82860288 #39969 üzenetére

    "filléres tételekről beszélünk, amiket nagy mennyiségben vesznek. Ilyen nagy cégeknek ez aprópénz és megvan mindenre a kidolgozott process / szerződés. Akkora mértékű növekedés nem lehetett, ami indokolná mondjuk egy 4080 vagy 4090 mostani árát"

    Ebben nem vagyok biztos. A Másik nagy hobbim a házimozi .. hasonló effektus játszódott le, mint a VGA piacon.
    A konzumer márkák, mint pl a Denon, modelljei. A 2700X 3 éve 249 ezer forintba került , népszerű alapmodell, de ahol lehetett kapni kb 349 ezer körül futott ki. Most kijött az utódja, a 2800X 389 ezer forint.( !!)50 % áremelkedés a 2700X kezdő árához képest.
    [link]
    A Marantz 5015 315 ezer forinton nyitott ahol lehet még kapni 419 ezer forint az új. [link]
    A Marantz 60 ami az új 2023 as belép modell pedig 589 ezer foritn lett (!!!!) WTF? 80% áremelkedés az 5015 kezdő árához képest.
    A belépő házimozi topikban nem rég 500 ezer volt az ajánlott minimum keret ma már inkább 800 ezer annyiból tudsz egy belépő rendszert venni, mert a hangfalak is felmentek az erősítő mellé. Mindez 3 év alatt zajlott le.
    A használt piac alkalmazkodott ehhez, jelenleg 250 ezer körül olyan erősítőket tudsz venni amik 5 éve olcsóbbak voltak újan.
    Tehát jól látszik hogy a 2019 ben bejött árak 2022 re felmentek kb 30 % kal majd az új modellek amik váltják azokat a kifutó ár fölé érkeznek még jócskán.
    Azt gondlom minden megdrágult.
    A gyártási költségek a munkaerő az alapanyag és az alkatrészek.

    [ Szerkesztve ]

    "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

  • fLeSs

    nagyúr

    válasz #82860288 #39972 üzenetére

    OKs. Csak azért beszéltem ezekről a kártyákról, mert ezeknek ismerem az árát, és nem azért mert AMD. :)
    Amúgy mi számít "reális" árnak?

    "I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

  • fLeSs

    nagyúr

    válasz Petykemano #39966 üzenetére

    Találtam elég jó videókat PCB gyártásról. Képzeljétek azt, hogy RTX 3090-et gyártanak. :D [link]
    SMT mounting: [link]
    Melóztam ilyen gyárban több poziban is egy bizonyos cégnél aminek a neve Inf-fel kezdődik és eon-nal végződik. :D Ismerem ezeket a gépeket (vagyis hasonlókat).
    Itt egy Aorus RTX 3090 javítós videó, ebben 2:30-nál látszik, hogy 12 rétegű a nyák 6 réz réteggel. [link] Ha jól tudom az új AM5-ös lapok is (legalább részben) azért olyan drágák, mert a PCIe5 szabvány miatt sok réteg kell.
    Tudomásom szerint a referencia kártyák "kártyáját" (pcb+komponensek) az AIB-ok az AMD/NV-től veszik. Aztán amikor ezek az AIB-ok készítenek Aorus meg Strix meg stb. verziókat azokat maguknak kikísérletezik.
    Nekem csak egy olyan "belsős" infóm van, hogy a ref 3080 nyákja $175-225 között van (volt ~1 évvel ezelőtt). 12 réteggel és több ezer SMT komponenssel nem elképzelhetetlen.

    [ Szerkesztve ]

    "I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

  • #82860288

    törölt tag

    válasz fLeSs #39975 üzenetére

    Most csak pár kártyát néztem, mert vettem volna 2080-at / 3070-et.
    Előbbi már van 100-tól, többsége 120-130 között, utóbbi is 150-től, garanciás 175-ért itt aprón, ebayen is vannak hasonló árban, elvétve van néhány +20-30e-ért. De ezek használt kártyák, az amcsiknál meg még olcsóbbak, az újabbak reális értéke talán az lehet, amit fentebb a hosszú hsz-ben fejtegettek.

    [ Szerkesztve ]

  • Raymond

    félisten

    válasz fLeSs #39976 üzenetére

    "Nekem csak egy olyan "belsős" infóm van, hogy a ref 3080 nyákja $175-225 között van (volt ~1 évvel ezelőtt). 12 réteggel és több ezer SMT komponenssel nem elképzelhetetlen."

    Az a koltseg a kiemelt resz miatt lehet talan a hianyzo es ezert durvan tularazott komponensek miatt, egyebkent messze nem lehet annyi meg ha 12 reteg is. A belepo szintu 4 retegu olcso kartyak NYAK-jak $20 korul vagy alatta gyartottak bizsuval egyutt normalis korulmenyek kozott, ebbol nem lesz 10x akkora koltseg meg a 3x retegel es plusz komponensekel se. Persze ha szivas volt es valami ami normalis esetben $1-be kerul de a hiany miatt $20-ert adta csak a gyartoknak az egyetlen forras akkor lehettek hajmereszto koltsegek egy eve :)

    Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

  • fLeSs

    nagyúr

    válasz Raymond #39978 üzenetére

    Hát, lehet hogy a HD 5830 4 rétegű pcb-je 10+ évvel ezelőtt $20 volt. :D
    Én javítgatok ezt-azt, és az smt komponensek ára az elmúlt 1 évben emelkedett. A sps-ek (smart power stage) amiből 15-20 van egy ilyen 300+W-os kártyán simán megduplázódtak. A többi kis ellenállás és kondi a filléres cucc.
    Bérek emelkedtek (már ahol). Áram, gáz, vegyi anyagok, stb mind emelkedett.
    Lehet, hogy olcsóbb egy ilyen lap+komponens kombó mint ~$200, de kétlem, hogy sokkal olcsóbb. 1 évvel ezelőtt már nem volt gond az ellátási láncokkal.

    "I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

  • fLeSs

    nagyúr

    Érdekes infó.
    A PCPartner nevű cég gyártja a Zotac, Inno3D és Manli Geforce-okat, ezek ugye a legolcsóbb márkák.

    2020-as eredmények:
    bevétel: 7.7 milliárd HK$
    kiadás: 6.9 milliárd HK$
    bruttó profit: 0.8 milliárd HK$ (10.2%)
    nettó profit: 0.2 milliárd HK$ (2.6%) kettő egész hat százalék

    2021-es eredmények (ez az év végig bányászós volt):
    bevétel: 15.4 milliárd HK$
    kiadás: 11.1 milliárd HK$
    bruttó profit: 4.2 milliárd HK$ (27%)
    nettó profit: 2.9 milliárd HK$ (15.3%)

    sales volume +11.5%
    ASP +97.3%
    material cost -16.7%
    [link]

    Érdemes lesz majd megnézni a 2022-es adatokat, hogy a nettó profitot megpróbálják-e tartani.

    "I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

  • Yutani

    nagyúr

    válasz fLeSs #39980 üzenetére

    Első olvasatra menjenek a fenébe, de ha belegondolsz, hogy 2020-ban az a 2.6% nettó profit mennyire alacsony, akkor 2021-re azt csak "normális" szintre hozták.

    Viszont érdekes, hogy a sales volume csak 11.5%-kal ment feljebb, de a kiadás 61%-kal. Ezt úgy tudom megérteni, ha feltételezem, a volume zömét magas bekerülési értékű termékek tették ki. Ez korrelál a magasabb árbevétellel és a drágább termékeken érvényesíthető magasabb haszonnal, amit látunk is.

    #tarcsad

  • Petykemano

    veterán

    válasz Yutani #39981 üzenetére

    Nekem Elsőre az jutott.eszembe a +61% kiadásra, hogy annyit drágulhattak is a hozzávalók.

    Remélem neked van igazad.

    Régóta sír a szám, hogy a "mainstream az új prémium", ami azt jelenti, hogy régen a prémium termékek ára emelkedett aránytalanul felfelé, de manapság a drágább termékek árazása lineáris és az olcsóbbak perf/$ értéke esik be.

    Emlékszem, a zen3 megjelenésekor is volt zúgolódás, hogy arányaiban nagyobb mértékben drágult a 6 magos,.mint a többi. Akkor az volt a magyarázat, hogy a szűkösen rendelkezésre álló kapacitást a cég a drágább termékékre allokálja, és hogy ne alakuljon ki hiány, úgymond "kénytelen" az olcsóbb termékek perf/$ mutatóját áremeléssel rontani, hogy neki megérje egyáltalán olyan terméket piacra vinni ahelyett, hogy más formában adná el.

    Ha neked van igazad és a PCPartner számai mögött is hasonló allokációs tényező áll, vagyis hogy a végtelen kereslet és a szűkös erőforrások mellett csak úgy látták értelmét az olcsóbb kártyákkal foglalkozni,.ha a profit/effort megegyezik a drágább kártyákéval, akkor az azt is jelenti, hogy ha a drágább termékek iránti kereslet végtelensége megszűnt, akkor a piac valamilyen módon kénytelen lesz visszafelé réndeződni, lefelé korrigálni.

    Ez a zen3 esetén is megtörtént. Elérhetővé váltak az olcsóbb termékek. És egyre folytatódik. Ma már pl egészen bagóért lehet kapni a 180mm2-es Vermeert.

    Viszont atekintetben nekem is vannak kételyeim, hogy egy ilyesfajta korrekció a ma kapható, tehát legyártott, leszállított termékekben megvalósulhat-e.

    [ Szerkesztve ]

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • fLeSs

    nagyúr

    válasz #82860288 #39982 üzenetére

    Sorry. [link]

    "I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

  • fLeSs

    nagyúr

    válasz Yutani #39981 üzenetére

    Igen, írják is a jelentésben hogy a beszerzési ár megugrott, és ezt kompenzálták magasabb ASP-vel, de kicsit túlbillent a mérleg :D és így a nettó profit jóval magasabb lett.
    Amúgy a bruttójuk 2015 és 2020 között végig 8-10%, a nettójuk végig 0-3% között volt... 2015 előtti adatom nincs (Tradingview)

    [ Szerkesztve ]

    "I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

  • Yutani

    nagyúr

    válasz Petykemano #39983 üzenetére

    Őszinte leszek, az alapanyag drágulással annyira nem számoltam, de kell azzal is. Tehát a bekerülési érték az alkatrész drágulás és a termékpaletta feljebb tolódása miatt emelkedhetett. Nem hiszem, hogy csak az alkatrész drágulás miatt lett ennyire magas a ráfordítás, mert a 3 adat (volume, ráfordítás, árbevétel) változásának aránya szerintem nem igazolja.

    Csak egy esetben tudom elképzelni, mégpedig akkor, ha a gyártó nem tudott módosítani a portfólióján, azaz minden termék kategóriából váltózatlan arányban tudott kibocsátani, mert mondjuk örült, hogy egyáltalán kapott +11% akármilyen GPU-t, hiszen mindent is eladtak.

    #39985 fLeSs: Tehát akkor változatlan portfólióval mentek és csak a beszerzési árak emelkedése miatt nőtt a ráfordítás, nem pedig azért, mert magasabb kategóriájú termékeket gyártottak, amelyeknek magasabb a bekerülési értéke.

    [ Szerkesztve ]

    #tarcsad

  • #82860288

    törölt tag

    Miért írtok OFF-ba? :F

    Én továbbra is csak azt tudom mondani, hogy ennyire nem drágulhattak az alapanyagok. De a teljes kiadásban benne van a teljes operációs költség, beleértve a bérköltséget és a villanyszámlát is, tehát nagyon sok más is hozzáadódik, de néha olyan érzésem van, mintha ti a teljes kiadást csak anyagköltségre értenétek.

    Az én értelmezésemben azt próbáljuk most kitalálni, hogy mi és mekkora mértékben okozhatott emelkedést, de ahhoz nekünk csak a közvetlen gyártáshoz kapcsolódó költségek kellenének.

  • fLeSs

    nagyúr

    válasz Yutani #39986 üzenetére

    Beszerzett cucc is drágult, de több high-end VGA-t adtak el. Szóval mindkettő.

    Higher ASP of RTX 3000 Series VGA Cards together with material cost increase for ODM/OEM orders have jacked up the sales revenue which has compensated for the decline of sales volume in the ODM/OEM VGA Cards segment.

    De az sajna nem derül ki (vagy csak nem sikerült megtalálnom a szövegben), hogy a material cost increase az mennyi (@SteveS).

    Ennyi van:
    Total sales volume of VGA Cards which included both own brand and ODM/OEM VGA Cards increased by 11.5% and the ASP increased by 97.3% in 2021 as compared to last year.
    Material cost as a percentage of sales decreased by 16.7% from 87.1% in 2020 to 70.4% in 2021. It was mainly due to price increase in most of the product lines especially the VGA Cards which has recorded a substantial increase in ASP during the year.

    [ Szerkesztve ]

    "I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

  • fLeSs

    nagyúr

    válasz fLeSs #39988 üzenetére

    Hülye vagyok? :F :DDD
    Már írtam, hogy az anyagköltség 87.1%-ról 70.4%-ra csökkent a bevételhez képest.
    Tehát leegyszerűsítve pl. egy $1000-os kártyának $871-ről $704-re csökkent az anyagköltsége? Ez így kb. megegyezne a 2020-as 10%-os (vs ~13%-os rés), és 2021-es 27%-os (vs ~30%-os rés) bruttó profittal.
    De ehhez hülye vagyok. :D

    [ Szerkesztve ]

    "I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

  • #82860288

    törölt tag

    válasz fLeSs #39989 üzenetére

    "Material cost as a percentage of sales decreased by 16.7% from 87.1% in 2020 to 70.4% in 2021. It was mainly due to price increase in most of the product lines especially the VGA Cards which has recorded a substantial increase in ASP during the year."
    Igen, de csak azért, mert emelkedtek a VGA árak.
    Tehát nem tényleges anyagköltség csökkent, hanem mivel drágábban adták a kártyákat, az egy kártyára eső gyártási költség csökkent, vagyis a profit nőtt.
    Mi az az ASP?

    [ Szerkesztve ]

  • fLeSs

    nagyúr

    válasz #82860288 #39990 üzenetére

    Average Selling Price (átlagos eladási ár)

    "I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

  • Petykemano

    veterán

    válasz fLeSs #39989 üzenetére

    Azt akartam írni, hogy tehát azt mondod, hogy egy $500-os kártyát ~1000-ért adtak és a kártya $435-os anyagköltsége ~$700-ra emelkedett.

    De ez így nem pontos, nem igaz. Átlagosan, a cég összes értékesített termékére nézve persze igen, de nem biztos, hogy ugyanarról a kártyáról beszélünk.
    Az ASP közel 100%-os emelkedése nem feltétlenül azt jelenti, hogy ugyanazokat a kártyákat adták el ennyivel drágábban és hogy azok anyagköltsége nőtt ilyen mértékben. Lehet, hogy az eladott termék összetétele is eltolódott a "drágább" kártyák irányába, amelyeknek az anyagköltsége eleve magasabb.

    Tudom, hogy nem is mondtad ezt, csak levontam ezt a konklúziót.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • Szóval február 15-én lesz negyedéves pénzügyi jelentése az Nvidiának. Történetük egyik legnagyobb részvényzuhanását kívánom nekik.

  • Devid_81

    nagyúr

    válasz Citroware #39993 üzenetére

    Ha tippelhetek inkabb Q2/23 korul lesz erezheto, amig az Ampere el nem fogy :)
    De lehet tevedek.

    ...

  • b.

    félisten

    válasz Citroware #39993 üzenetére

    A részvényeik elég jól álnak elég Az nem annyira meghatározó.

    A negyedéves pénzügyi jelentés lesz érdekes, mit fog mutatni a gaming szegmens.

    [ Szerkesztve ]

    "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

  • PuMbA

    titán

    Cyberpunk 2077 - SteamDb

    NVIDIA press build nem rég frissítve. Várjuk a Digital Foundry-tól az RTX Overdrive bemutatót, amiben az NVIDIA RTX Direct Illumination megoldása debütál :) Gyakorlatilag bármennyi dinamikus fényforrás, árnyékokkal és az eddigi ambient occlusion megoldást teljesen ki lehet hagyni a játékokból.

    [ Szerkesztve ]

  • Petykemano

    veterán

    válasz Yutani #39971 üzenetére

    > Pontosan a 2nd mining craze miatt vannak ott az árak, ahol.

    A Turing áremelését követően, ami az nvidia növekvő profitja és profitrátáját elnézve szerintem sokkal inkább magyarázható a verseny hiányával semmint az öregecskedő 12FF gyártástechnológián készülő lapkák méretének költségével, számomra úgy tűnt, az Nvidia a 3k szériával versengésre készült. Persze a 3070 és 3080 a 3090 bevezetésével már nem teljesen ugyanazt a számozást (vásárlói élményt) jelentette, mint korábban, de végső soron a 3080Ti, 3090 és 3090Ti szerintem nem volt akkora szignifikáns különbség, hogy ne lehetett volna ezt a területet a 3090 bevezetése nélkül a klasszikus 3080Ti és Titan enevezésekkel lefedni.

    A kibontakozni látszó árversenyhez persze lehet, hogy jelentősen hozzájárult az, hogy a Samsung olcsó nodeján készültek. Az, hogy az nvidia egy régebbi nodeon nagyobb lapkákkal, az AMD pedig egy újabb gyártástecnológián verseng egészen klasszikus felállás a múltból.

    Egyetértek veled abban, hogy ebbe a kibontakozni látszó versengésbe csúnyán belerondított a 2nd mining craze. Bár egyesek szerint a 3000-es kártyák.msrp árai eleve kamuk.voltak, de nem tudhatjuk mi lett volna fél.évvel a rajt után, mert addigra beállt a bányászat diktálta árazás. És hát nem lehet azt mondani, hogy egy szereplő aratta volna le. A láncban anretailertől a rézbányászig nyilván mindenkinek vastagabban fogott a ceruzája.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • Petykemano

    veterán

    Amikor azt mondtam, hogy picit vissza kellene venni frekvenciát már csak marginális teljesítménynövekményt hozó szintről, akkor pont valami olyasmire gondoltam, ami itt látszik történni:

    [link]

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • Petykemano

    veterán

    válasz b. #39968 üzenetére

    "Szerintem az általad megadott 590$ jelen értéken 730 az szinte a dollár inflációs értéke ami Amerikán belül is amúgy érezhető áremelkedést produkál és érezhető a gazdaságon belül és többszörös ráhatással van az ázsiai és minden gyengébb valutára."

    Egy inflációs (más néven jelenérték) kalkulátort használtam, amit linkeltem is.
    Nem tudom, hogy a USA inflációs mutatói mennyire esnek pontosan egybe az olajéval. Az olaj ára nem mutatott az elmúlt 1 évben olyan nagy amplitúdójú mozgást, mint a földgáz. Amikor a magyar hosszútávú gázszerződést valamennyire hozzáértők értékelték épp azt emelték ki súlyos hibaként (rizikóként), hogy a korábbi olajhoz kötődő árazás helyett feltehetőleg a holland TTF-hez kötötték az árazást valamilyen formulával, ami azért probléma, mert - legalábbis Európában - a gázra egyetlen - orosz - szereplő sokkal nagyobb befolyással bír lenni a gáz árára, mint az olaj tekintetében ami egy többszereplős piac. Ennek manifesztációját láttuk 2021 közepétől. Ebből persze az a lényeg, hogy az USA az OPEC-re nyomást gyakorolva nagyjából szinten tartotta az olaj árát.

    Ettől eltekintve Twitteren láttam olyan bejegyzéseket, hogy fél dollár (~200Ft) egy tojás! Tehát a áremelkedés őket sem kerülte el, infláció nyilván ott is van.

    Elképzelhető persze, hogy ez az infláció pont annyira nem vág egybe az elekronikai termékek alapanyagainak növekedésével - különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy ezek árának változását az energiaárak hullámzásánál a covid és azt követő mining boom okozta hirtelen keresleti megugrás valószínűleg sokkal jobban rángatta. De azt gondolnám, hogy hosszú távon azért be kell állnia, mert ha ezek ára meghaladja az inflációt, és a jövedelmek is legjobb esetben is inflációkövető mértékben emelkednek, akkor csökkenni fog rájuk a kereslet. A csökkenő keresletnek pedig hosszútávon árcsökkenést kell okoznia a közgazdasági összefüggések szerint.

    Tehát lehet, hogy az inflációval korrigált ár nem reflektálja az adott szegmens költségeinek emelkedését, de igazából az egész beszélgetés arról szól, hogy vajon ezek a költségek valóban emelkedtek-e annyival, mint az árak és amennyiben igen úgy mennyire ragadósak ezek a költségek, a túlkereslet elapadásával történhet-e visszarendeződés - értelemszerűen legjobb esetben is az inflációs érték szintjére. *

    Erre említettem már példákat is a VS topikban. A szállítmányozási költségek már visszaálltak pre-covid szintre, a réz és az aluminium korrigált. (Bár a réz megint épp felfutóban van) Az gáz ára 2021 nyári szintre visszaállt. Tehát ebből a szempontból lehet tere egy visszarendeződésnek.

    Mivel az elmúlt 1-2 évben valóban volt mérhető infláció, ezért ma már azt gondolom, hogy az inflációval korrigált ár figyelembe vétele egy minimum elvárható gesztus a nyafogó árérzékenyek részéről ahelyett, hogy a 2016-os nominális $200-300 árakat várnánk vissza.

    * Hogy a költségek valóban emelkedtek-e annyival, mint az árak. Itt jön képbe amivel Te is zártad, hogy eze a jelenség nem egy szereplőnél, hanem az értéklánc összes résztvevőjénél megfigyelhető, amik így egymásra rakódnak.
    Az első szereplő költségei emelkednek 30%-kal, de mivel túlkereslet van a termékeire, ő máris 40%-kal emel. Az ő portékáját vásárló 40%-os áremelkedéssel szembesül, de mivel túlkereslet van a termékeire, ő már inkább 50%-kal emel, és így tovább. (Nyilván hogy mi mekkorát tudott emelni az adott szegmensben a piaci erőviszonyoktól függhetett.)

    És valószínűleg egy potenciális visszarendeződés is épp ezért egy lassú folyamat lehet, ahol minden szinten latolgatni fogják majd, hogy csökkentsük az árakat, hogy jobban vigyék? Hááát, jó, de akkor meg kell mondanunk XY beszállítónknak, hogy adjon 5% kedvezményt, vagy máskülönben kapja be a vásárlónk is, meg a beszállítónk is.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák