Új hozzászólás Aktív témák

  • Sebaj Fóbiás

    aktív tag

    Sziasztok!

    Bár indul a gép, és a problémát is sejtem, azért kíváncsi lennék a véleményetekre, tapasztalataitokra.

    Egy régi gépről van szó ami kapott egy új procit. Konkrétan egy Gigabyte EP45-UD3R lapban ment 5 évig probléma nélkül egy E5200 (húzva is) 2x2 GB Kingmax "klee88f-b8ku6" RAM és egy fél gigás HD4670 társaságában. Már egy ideje polcon, dobozban volt a gép, de most siekrült találnom hozzá egy Q9400-as procit, életet akartam lehelni bele. A korábbi táp (VX450) másik gépben használatban van, a proci teszteléséhez egy HP PS-5301-8 (Lite-on) 300W tápot sikerült lőnöm. A proci TDP 95W, a vga TDP 70W, gondolom egy teszthez elégnek kéne lennie.

    USB-ről nyomtam neki egy Memtest86+-t, és bár egy kör lefutott hiba nélkül a másodiknál már hibákat kezdett dobálni. Rápróbáltam a sima, nem pluszos Memtest86-ot is, az is hibákat jelzett, ráadásul mind a ketten ugyan ott, 4387.1 és 4515.1 MB-nál.

    Kipróbáltam a ramokat külön-külön is, úgy lefutott 6-7 kör is hiba nélkül. Igaz, hogy a lap memória támogatottsági listáján nincs rajta a "klee88f-b8ku6", de a "klee88f-b8kb5" rajta van, de nem tudom a kód utolsó két karaktere mennyire számít ilyen esetben. A lap viszont ezzel a két modullal ment 5 évig probléma nélkül, így a kompatibilitási problémát kizárnám. Apróság, hogy a modulok külön-külön más időzítéssel mentek (6-6-6-18 és 6-6-6-24) de amikor együtt voltak akkor a lassabb értékre lőtte be őket a lap, itt sem lehet bibi.

    Furcsa, hogy a Memtest86+ (5.10) valamiért csak egy magot látott [Cores:1 Active / 1 Total (Run: All)], a nem pluszos Memtest86 (4.3.7) már látta mind a négyet, viszont mind a ketten csak 3072K L2 cache-t jeleztek, holott elvileg 6 mega van. Ez még furcsább. :U

    Az előző proci sokkal kevesebbet fogyasztott, mint ez, és ráadásul normális táp volt alatta és a proci tápellátásáért felelős 8 pines ATX_12V csatlakozóba ennél a teszt tápnál csak egy 4 pines kábel jutott, így jött az ötlet, hogy esetleg a tápellátással van valami bibi. Utánaolvastam, a procinak ennyi elégnek kellene, hogy legyen, a 4 plusz kábelt az "extreme", 135W TDP körüli procikhoz ajánlották, a kisebbeknél a tuningnál jelenthet nagyobb stabilitást, de mondom csak megnézem. Kábel-átalakító híján underclockoltam a procit, lejjebb vettem a feszültséget is, bár csak hasra ütés szerűen, fingom sincs mennyit kapott előtte a laptól [Auto] állásban. Arra emlékeztem, hogy 0.8-1.36 közötti feszültséget írt a procita az Intel ARK, belőttem neki egy fix 1.075-öt.

    És itt jön a csiribú-csiribá, 7 pass lement hiba nélkül úgy, hogy mind a két ram bent van. Rohadtul nem fűlt a fogam a gépem szétszedéséhez, de asszem ezek után el fogom játszani, hogy rádugom a VX450-et és megnézem azzal mit csinál default beállításokkal.

    Azzal kapcsolatban kérném a meglátásaitokat, hogy elképzelhető, hogy ez a táp valamiért mégis kevés lenne ehhez a procihoz? Nem kéne elégnek lennie a procihoz a 4 eres plusz-betápnak? Mi lehet a magyarázat arra, hogy ha hibázik a rendszer akkor mindig ugyan ott hibázik?

    A tudásszintre hasznos eszmecsere reményében üdvözlettel, :)
    Fób

    Két bolygó beszélget: - Te, képzeld, Homo Sapiensem van.. - Nem baj, ne piszkáld, elmúlik magától.

Új hozzászólás Aktív témák