Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lasersailing
senior tag
Sziasztok,
10kw-os 3 fázisú rendszerre kaptunk a héten árajánlatot. Huawei inverter szerepel benne, kérdéseim az alábbiak lennének:
- kell-e tartsak a Huaweitől (kínai, USA szivatás (lásd mobilok)), vagy erőltessek más márkát?
- az alábbi HSZ-t ha jól értelmeztem, akkor a hibrid üzemeltetés során (csak terv későbbre), a Huawei nem lesz alkalmas 3 fázison áramot adni, csak 1 fázison a háromból. Jól értelmezem? (Akkor sokra nem megyek a hibrid rendszerrel, pl. főzőlap nem lesz...)
[link]
- az normális, hogy az ajánlat szinert 12.3kWp, 10kW inverterrel szerepel? (mondjuk a tetőt teljesen befedjük, új panel nem lesz, de ez nem gond?)
- Ez a rendszer kb. 2* annyit termelne, mint az éves fogyasztásunk. A közeljövőben viszont biztosan növelni fogjuk a fogyasztást (már csak a gázár miatt is...):
- bojlert, klímát (fűtésre) azonnal
- +2 elektromos autót 1-2 éven belül fogunk tölteni otthon. Mennyire van értelme kevesebb panelt feltenni most? (pl. 3-ból csak két tetőfelületre)Inverter:
Huawei SUN 2000-10KTL-M1
panel:
Longi LR5-54HIH-410M, 410 Wp -
Lasersailing
senior tag
válasz MrZed001 #33668 üzenetére
Köszönöm mindenki válaszát!
"kell-e tartsak a Huaweitől"
'Hogy a kínai állam küld-e egy leállítás parancsot minden inverterre ? Ki tudja, hát csak nem 'Inkább arra gondoltam, hogy az USA addig szivatja a Huaweit, míg feladják a kínaiak (mármint ezt a márkanevet és más néven folytatják), vagy indirekt módon "betiltják" (mobilok és android).
A fentiek alapján ez a rendszer igazából nem alkalmas arra, hogy amit megtermelek áramot azt használjam. Csak arra, hogy amennyit megtermelek, annyit elhasználjak (1F vs. 3F). Tehát a hibrid üzem gyakorlatilag nem megoldható. Az nem megoldás, hogy egy hosszabbítót kihúzok ahova épp kell az áram, vagy "minden harmadik" dugalj működik csak.
Viszont a neten gyors keresés alapján a fronius gen24 csak 150 eFt-tal drágább, mint az "én" Huaweiem. Ha csak ennyi árban a különbség, annyit nekem megérne...
[link]
[link]<bár az látszik, hogy nem nagyon akarnak nem Huaweit telepíteni - kértem más márkára is ajánlatot, de nem kaptam...>
-
Lasersailing
senior tag
válasz dobolan #33811 üzenetére
Épp ez a világ átb...sa!
min. 10-szer annyiért árulják, mint a hagyományos izzókat, végeredményben pedig a termék kevesebbet bír, mint a régi. Kevesebbet fogyaszt, anyagilag nem éri meg, sőt szerintem a környezetet is jobban szennyezi, mert gyakrabban kel kidobni, áram meg itt sokaknál napelem adja / fogja adni -
Lasersailing
senior tag
Érdiként ki a hálózati szolgáltató, kinél kell az igénybejelentést megtenni napelem telepítéséhez (ha én csinálom, nem a napelemes)
-
Lasersailing
senior tag
válasz #31733248 #33978 üzenetére
"A gond a csúcsidőszakban, drágán megtermelt árammal van, ami többszörösébe kerül, mint amit a napelemes betáplált, következésképp valakinek ki kell fizetnie a szaldós elszámolású napelemes helyett a mostani gázárak mellett brutális nagyságúvá váló különbséget."
Szerintem napközben több áram fogy, mint éjszaka (a cégek, intézmények fogyasztása miatt). Rákerestem: Mavir szerint is:
[link]
(De az igaz, hogy a napi csúcs este 8 körül van, amikor már napelemes termelés nincs)Tehát olvashatjuk úgy, is, hogy a napelemes által "olcsón" megtermelt áram nap közben (~8-16 között) legalább csökkenti a drága áramtermelés felé mutatkozó igényt. E nélkül még többet kellene drága gázzal áramot termelni.
Mondom ezt úgy, hogy (még) nincs napelemünk, csak szeretnénk
-
Lasersailing
senior tag
Tulajdoni lap és terkepmasolat kell az igenybejelenteshez?
-
Lasersailing
senior tag
Sziasztok,
Attól mennyire kell tartani, hogy a hálózati elosztó visszautasítja az igényt? Mennyire gyakori? (Pest megye BP-től DNY-ra).
Ökölszabályként lehet azt mondani, hogy ha a hálózati feszültség 230-240V között van, akkor kevésbé kell aggódjak, mintha 245-250V között lenne?
(A villanyóra utáni hálózat önmagában biztos, hogy 100%-ban rendben van.) -
Lasersailing
senior tag
Sziasztok!
Tud valaki olyan helyet ahol van készleten 10kwos Fronius 3fazisu inverter? Privát üzenetet köszönöm előre is! -
Lasersailing
senior tag
Sziasztok,
Egy nagyon amatőr kérdésem lenne:
Jól értelmezem, hogy:
10kw-os inverterre lehet több napelemet tenni, max 50%-ig, de az az inverter akkor sem fog 10kW-nál többet kitermelni a hálózatba, ha a napelemek mondjuk 12kW-ot tudnak termelni?
"Csak" arra jó a több napelem, hogy kitolja az időt, amíg a maximumot tudom kitermelni, (főleg ha nem egy irányba néz)
Jól értelmezem? -
Lasersailing
senior tag
válasz senki68 #35490 üzenetére
Szia,
Én is azzal próbálkoznék, amit írtál #35486-ban. EZ a weblap jó nekem is? Mert a mérési pont azonosító nálunk HU000210-zel kezdődik, itt viszont ilyet nem enged kiválasztani
A szaki korábban azt írta, hogy mi régi ELMŰ terület vagyunk.Ha nem ez a miénk, akkor nekünk is van esetleg on-line bejelentési lehetőség?
(már invertert megvettem, kitaláltuk, mit hogyan, ma este akartam elküldeni a tervezőnek a doksikat... ) De akkor most megpróbálnám, hátha...
-
Lasersailing
senior tag
válasz Caranita #35501 üzenetére
Kitöltésnek nekiálltam.
Egy gondom lenne:
Ismerős nyomtatványa alapján próbálom kitölteni, de neki más nyomtatványa van, így csak részben segítség.
Második oldalon van 3 oszlop a 3 fázisnak. Van 3 sor: Igényelt termelő berendezésről. Mindhárom oszlopba be kell írnom? 3 fázisra termel, de értelemszerűen csak egy db.
Ill másik kérdés:
Mérőhelyről és fogyasztásmérő berendezésről kér fotót. A mérőhelyről mekkora fotó kell? Amiben az egész leplombált doboz benne van? vagy annál is nagyobb? -
Lasersailing
senior tag
Köszönöm a válaszodat!
Kitöltésre is tudsz Te / valaki mondani valamit?
"Faltól falig":
Ez egy kukatároló (1m2-es épület). Egyik oldalán fal, másik oldalán a szomszéd (ikerház) mérőórája. Gondolom ez esetben akkor a faltól a szomszéd mérőóráig kell a fotó, nem?[ Szerkesztve ]
-
Lasersailing
senior tag
válasz kardkovacsi #35523 üzenetére
Nagyon köszönöm Mindenkinek aki segített!
(Kardkovácsi, asdf_, Caranita, Senki68) -
Lasersailing
senior tag
Egy kérdésem lenne ahhoz aki ért hozzá:
Ha az a baj, hogy a napelem sokat termel es terheli a hálózatot, akkor a vezéreltet miért nem kapcsolják be napkozben az eddigi éjszaka helyett? Azt 15 percenként lehetne kapcsolni, nem?
Ha meg nem süt a nap, akkor meg lehet éjszaka bekapcsolni. Mit látok rosszul? -
Lasersailing
senior tag
válasz 313313 #35741 üzenetére
Köszönöm a részletes leírást, infókat mindenkinek!
Mondjuk halkan megjegyzem, hogy lehetne ezt a jogszabályt is módosítani és nem akadályozni a zöld energia terjedését. De nyilván károsultként elfogult vagyok...
Égetjük inkább a gázt, mintha nem az lenne a szűk keresztmetszet...
-
Lasersailing
senior tag
válasz robi-k #36179 üzenetére
"A valódi hibrid inverterek (Deye, Fronius Symo Symo GEN24 Plus)tudnak asszimmetrikus betáplását"
Bocsánat a fentieket nem teljesen értem:
Nekem Fronius Symo 8.2 light+datamanager inverterem van, az is tud asszimetrikus betáplálást?Napelem még nincs, csak inverter, csak közben a kormány kicsit beleköpött a levesembe. Ha viszont nem tud asszimetrkust, akkor lehet, hogy el kell adjam az invertert... (még ki sincs bontva)
Hol lehet ennek utánaolvasni? (adatlapot olvastam, de laikus vagyok...) -
Lasersailing
senior tag
válasz robi-k #36190 üzenetére
Köszönöm!
Akkor mennyire érdemes egyáltalán megtartani? "Azon" a csütörtökön este beadtam a kérelmemet, mi lesz ha nem fogják engedélyezni? (hiába nincs még leírva semmi a mai napig, kézivezérlést láttunk már kis hazánkban...). Ha engedélyezik, az egyszerű, mert akkor ez jó lesz nekem és kész.
De ha nem engedélyezik akkor mi legyen?
- ha szimmetrikusan tud csak termelni, azzal minimálisan tudok csak áramfogyasztást saját napelemből fedezni. (Egyenletesen van a 3 fázis kihasználva összességében, de nem időben egyszerre )
- tegyük fel veszek akksikat is, akkor mi a helyzet? jó lenne ez az inverter akksira termeléshez? Lehet hülye kérdés, de akkor gyakorlatilag minden fázisra kell egy külön akksipakk és arról a felhasználás már nem fontos, hogy egyszerre menjen? Egyáltalán milyen eszköz kell az akksik és a saját otthoni hálózat közé? és főleg mennyibe kerül?Vagy az esetleges elutasítás napján adjam el az invertert???
Előre is köszönöm mindenkinek a segítő hozzászólását!
Szerk:
#36197 Senki68:
Köszönöm!
Ha betáplálásos(és egyben jelenleg még szaldós) tudnék még lenni, akkor természetesen nem érdekes a probléma. Gond akkor van, ha erről lecsúszok, így a kérdésem is erre vonatkozik.[ Szerkesztve ]
-
-
Lasersailing
senior tag
válasz senki68 #36226 üzenetére
Azt elvileg értem, hogy most simán eladható ez az inverter.
A gondom az, hogy ha utolsó pillanatosként befogadnak (amúgy a feszültséget direkt megmértem szeptemberben egy reggel + délben napsütéses időben, ez alapján műszakilag be lehetne fogadni, 240V alatt volt mindhárom fázis), akkor ezt az invertert szeretném telepíteni, ergo most nem akarom eladni.
Ha viszont ~90 nap múlva közlik, hogy "bocs mégse lehet: kicsúsztam a határidőből", akkor már kutyának nem fog kelleni az az inverter, ami önellátásra nem alkalmas. (mert akkor már mindenkinek ilyen leveleket fognak csak küldözgetni)
Az invertert amúgy elővigyázatosságból megvettem amíg még kapható volt:
mert azt már laikusként is láttam szeptember végén, hogy inverterhiány van és méginkább az lesz az országban (sőt a európában), csak azt nem láttam, hogy nem csak átírják a játékszabályokat (bruttó/szaldó), hanem felborítják az asztalt...Persze itt élek, szóval nem tudom, hogy miért lepődök még mindig meg...
"akinek most befogadják a kérelmét jó eséllyel tavasz előtt nem telepít"
Miért? Ha nekem befogadnák a kérelmemet, tuti, hogy azonnal tetetném fel. Értem, hogy minimálisat termel, de a semminél többet, olcsóbb meg semmi nem lesz tavaszig. Akkor miért érdemes várni?[ Szerkesztve ]
-
Lasersailing
senior tag
válasz Samott #36442 üzenetére
De ha jelenleg 1 fázis van valakinek és még okt. 31ig el akarja kezdeni és vagy csak ennyit tud hirtelen áldozni a projektre, akkor szerintem lehet opció, ill. Lehet ez az egyetlen opció neki, nem?
Ha meg egyszercsak azt mondják mindenkinek, hogy hálózatra táplálás tilos, akkor neki egyszerűbb lesz minél többet egyből elfogyasztani, mint akinek 3 fázisú invertere van, de csak szimultán tudja elhasznalni. A többség (velem együtt, ha tenyleg befogadjak az enyémet) pedig ilyen, ha jól értem... -
Lasersailing
senior tag
Sziasztok
Eon területén hmke igenyhez lenne kérdésem.
Az ingatlannak két tulajdonosa van. Az ingatlant használónak haszonélvezeti joga van. A haszonélvezeti joggal rendelkező áll az eon nal szerződésben. Kinek kell az igenybejelentest ill. A későbbi dokumentumokat alairnia? -
Lasersailing
senior tag
Azt írtad, hogy van előlegszámlád. Azon szerepelnie kellene az inverter árának vagy hogy hány %-át fizetted ki. Ha igen, akkor ezt mutassad meg nekik. Ha ez alapján nem adják oda, akkor bíróság, sima ügy és ezt ők is tudják, nem lesz idejük mostanában bíróságra menni.
Ha csak napelem szerelés előleg szerepel, akkor már más a helyzet...
37391 zotyesz:
és lesz 30 napjuk visszaadni a pénzt. Szerintem min. 45-60 nap lenne mire visszakapná, ha egyáltalán...szerk:
#37396:
Azért említsd meg nekik is, hogy van egy ügyvéd barátod! (azaz Neked kevesebbe fog kerülni bíróságra járni mint nekik...)[ Szerkesztve ]
-
Lasersailing
senior tag
válasz senki68 #37439 üzenetére
Ezt ki tudnád fejteni bővebben? (nem kételkedem, csak tanulni szeretnék!):
Inverterem már meg vettem (symo 8.2 -3 M), a tetőmre max. 30 panel fér fel, ebből 6db déli tájolású, a többi keleti. A keleti tájolású paneleknél kb. 2-3 panel pár év múlva árnyékba kerülhet a szomszéd diófája miatt. Ezzel érdemes foglalkoznunk?
(egyáltalán érdemes 410W-os panelből 24 Keleti, 6 Délit feltenni 8.2 kW os inverterhez?Vagy az optimalizáló Fronius Symo + eltérő tájolás esetén nem szükséges? (azaz beköthetjük pl. a 6 délit + ~10db keletit egy stringre?
Vagy opti szükséges Symo esetén is ha árnyék van? -
Lasersailing
senior tag
válasz senki68 #37454 üzenetére
"Mi ebben a kihívás?"
Az hogy nem értek hozzá!6*390-410W a délin az már elég az inverter "elindulásához"? (teljesítmény attól függ, hogy mi lesz elérhető fél év múlva, mire lesz MGT-m
Másik kérdésem, hogy optimalizálót érdemes tenni azokra a panelekre, amik 2 év múlva árnyékosak leszenk?
vagy inkább ott legyen csak 21 panel, 24 helyett? (21 panel is el fogja érni az inverter által engedett 8.2kw-ot, nem? -
Lasersailing
senior tag
Sziasztok
8.2es fronius invertert mennyire szabad, mennyire érdemes túlpanelezni?
DDK -i tájolás 6x440wp
ÉKK-i tájolás 24x440wp
Erre kaptam ajanlatot, de ez osszesen 13.2kwp, ami tobb mint 50%
Két kérdésem is lenne;
Inverternek ártana így?
Értelme van?
(DDK-re több panel nem fér el.) -
Lasersailing
senior tag
válasz kardkovacsi #48629 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszodat! Az inverter már megvan.
Inkább kelet-északkeleti a tájolás. Déli-délkeleti felületet kimaxoltuk. Tető dőlésszöge 30 fokos. A 8.2 az áramfelhasználásunkat bőven fedezi. A tetőfelületet akarja kimaxolni a telepítő, ill. Most 410es helyett 440es panelek lesznek. -
Lasersailing
senior tag
válasz Tiédetis #49945 üzenetére
Sziasztok,
Fronius symo 8.2 - 3M invertert telepítünk a közeljövőben. úgy néz ki, hogy a szomszéd fája 4-6 panelt árnyékolni fog a telepítendő 30-ból.
ITT azt írja, hogy ehhez az inverterhez TS4-A-O, TS4-A-S, TS4-A-M, TS4-A-F, TS4-A-2F
típusú Tigo jó.
A neten viszont ilyet találnék:
pl itt:
TS4-R-O
Az O ha jól sejtem optimalizálást ("sárga") jelent, de mi az R vagy A jelentése? mit a különbség?Szerk:
Kicsit gondolkozva találok ilyen optimalizálót is: pl. innen szabad ilyet venni?
Értelemszerűen a napelem telepítővel fogok egyeztetni, de lehet nekem kell megrendelnem, hogy telepítés előtt ide is érjenek ezekszerk2:
Ha csak a termelés a lényeg, monitorozás nem érdekel, akkor jól értem, hogy elég nekem pl. 6 db. sárgát venni, beépíttetni?[ Szerkesztve ]
-
Lasersailing
senior tag
válasz Lasersailing #49965 üzenetére
Esetleg ebben valaki tudna segíteni?
Köszi -
Lasersailing
senior tag
válasz Jolida #50032 üzenetére
Köszönöm szépen!
Holnap reggel körbenézek a tetőn, hogy hány panelhez érdemes feltenni, ill. beszélek a telepítővel is.
szerk:
Esetleg ebben is tudnál segíteni?
Ha csak a termelés a lényeg, monitorozás nem érdekel, akkor jól értem, hogy elég nekem a potenciálisan árnyékoltakra pl. 6 db sárgát venni, beépíttetni?[ Szerkesztve ]
-
Lasersailing
senior tag
válasz Jolida #50062 üzenetére
Köszönöm,
Amilyen szerencsém van most esik az eső esélyem sincs megnézni, hogy hol lehet a nap a tetőhöz meg a fához képest...
Az őszi/téli/tavaszi napállással is számolj.
Ezt lehet valahogyan számolni, vagy csak hasraütéssel, hogy elképzelem, hogy mennyivel lehet lejjebb a nap ősszel meg télen? Meg elképzelem mennyit nő még a szomszéd fája...
Ha saját fa lenne, simán levágnám a tetejét, így meg fizethetek ki egy 100-ast, hogy kevesebb termelést bukjak...
Szerk:
És még egy kérdés: ha csak optimalizálni akarok, akkor nem kell (meg nem is lehet) programozni semmit, csak összedugni aztán hajrá. jól gondolom?[ Szerkesztve ]
-
Lasersailing
senior tag
Sziasztok,
Tájolás ügyében lenne kérdésem:
Fronius Symo 8.2-3-M Light inverter mellé lesz három tetőn napelem (Risen 445W)
1) 10 db K-i tájolás (ebből 6 TIGO-val fa miatt)
2) 5 db d-i tájolás
3) 15 db K-i tájolás (1)-el egyező irány és dőlésszögTöbb nem fér el a D-i oldalra
Mit eredményez, ha az 1) és 2) egy stringen lesz? Telepítő így akarja feltenni, mert 1-3 egyben már sok lenne az inverternek. De attól tartok, hogy az eltérő tájolás azonos stringen nem szerencsés. Mit okoz? Mit javasolnátok helyette, ha ez nem az igazi?Köszönöm előre is!
RIsen adatlapja:
445W
voltage Pmax 37.54V
current PMax 11.86A
Open circuit voltage 45.09V
Short circuit current (Isc) 12.57 A
Maximum system voltage DC1500V(Mire "bejelentették" a "visszavonanni" tervezett dolgokat már ki volt fizetve az anyag, így a napelem felkerül mindenképpen)
[ Szerkesztve ]
-
Lasersailing
senior tag
válasz Geresics #51694 üzenetére
Próbálom értelmezni amit írtál, ha hülyeséget kérdezek elnézést érte!
- 2*5 párhuzamosan az jó az inverternek?
Arra gondolok, hogy részben azért nem akarta az 5 délit egy stringre tenni, mert az kevés lehet az inverternek az elinduláshoz. (eredetileg 6-ot akartunk oda tenni, de épp nem fér el a 6. panel azon a tetőn. Azt tesszük a 14. mellé 15-nek)., Hogyan kell ezt számolni? (Huaweieket szerelt főleg, én ragaszkodtam a Froniushoz)
- BUC vagy BOOST nekem semmit nem mond...
Ennyit találtam TIGO-ról (+ itt a fórumon jókat írtak róla): [link]
Nem vészes az árnyékolás mértéke, de téli hónapokban lesz valamennyiA 10 Keleti már fent van a tetőn (meg az 5 déli is), de talán kötésen lehet variálni, bár boldogok nem lesznek...
kékkel bejelőltem, melyeken van TIGO
piros karikával a DC vezeték elejét és végét
Gondolom csiga alakban szokták kötni, hogy elég legyen a napelem vezetéke, ne kelljen toldozgatni: azaz a 4 panelnél a képen fentről lefelé van kötve, majd a 3 panelnél a felfelé, 2 panelnél megint lefelé. Jól gondolom?(A kép tetejéhez van közel a D-i ág)
Ezek alapján a 6 TIGO-s keletit egybekötni az 5 délivel már nagy szívás lenne, nem? (6 napelemet kellene leszedni, hogy a végét össze tudják kötni a D-i ággal).
-
Lasersailing
senior tag
válasz Lasersailing #51695 üzenetére
(Ha hülyeséget írok, kérlek javítsatok ki!!!)
[link]
Ez alapján min. 150 V bemeneti feszültség kell az inverternek.A panel adatai:
voltage Pmax 37.54V
current PMax 11.86A
Open circuit voltage 45.09VNem tudom, hogy 37.54*5 vagy 45.09*5-öt kell-e nézni, de ha az előbbit, akkor is van 187V, ami 150 felett van.
Ezek alapján az 5 panel elég lenne egy stringre. Olyat lehet, hogy a 10 K-i (6Tigo + 4 nem TIGO) + az 5 D-i panel van párhuzamosan kötve egy stringre?Ez "csak" kötést jelentene, nekem nem tűnik nagy dolognak (bár nem értek hozzá).
Ez pl. jó lenne?Szerk:
egyáltalán mennyi a min. feszültség ennek az inverternek???
[link]
150V, 200V, 267V ilyeneket látok...[ Szerkesztve ]
-
Lasersailing
senior tag
válasz Geresics #51702 üzenetére
OK, bocsánat, valóban egyszerűbb lett volna innen kezdenem...
Meg onnan, hogy köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal!
Bal felső kép: K-i tájolás, alsó sor, plusz alulról a második sor két bal oldali panelja van TIGO-val ellátva - felszerelve a tetőre
Jobb felső kép: D-i tájolás, de rossza a rajz: Alsó sorban csak két panel fért el, felette sorban 1 panel, legfölső sorban 2 panel - felszerelveAlsó kép: Itt az alsó sorba lesz betéve a +1 elem, ami ki lett szedve a jobb felső képből. - nincs felszerelve
Jelenlegi terve a kivitelezőnek:
a két fölső kép lesz egy stringen az alsó meg egy másik stringen.Az inverter light, de van hozzá wlan kártya (ráadásul megvettem már rége + engedély is erre van - szóval azt már nem bántanám...). Akkor nem lehetett másmilyen invertert kapni, örültem, hogy kaptam wlan kártyát light-tal, de megvettem volna a nélkül is. ***** ELMŰ/EON 10 hónapig "gondolkozott" az MGT-n, majd kiszúrta a szemem 5eFt-tal...
Csak hogy minden egy helyen legyen:
- inverter:
Fronius Symo 8.2-3-M light + WLAN kártya
- panel:
Risen 445W
voltage Pmax 37.54V
current PMax 11.86A
Open circuit voltage 45.09V
Short circuit current (Isc) 12.57 A
Maximum system voltage DC1500V -
Lasersailing
senior tag
válasz Geresics #51718 üzenetére
Köszönöm szépen!
Egyeztetek a kivitelezővel ez alapján.Korábban írtad (#51702) az Y-MC4 csatlakozót: ezzel jól értelmezem, hogy az első panel alatt lehet a párhuzamosítást megcsinálni?
Azaz inverter --> DC vezeték --> tűzeseti leválasztó --> DC vezeték (részben tető) --> Y-MC4 --> 5 tigos K-i panel --> Y-MC4 --> vissza a tűzeseti leválasztóig
--> 5 D-i panel -->(Vastagon kiemelve próbáltam írni a "párhuzamosított" részt)
Jól értelmezem így kellene a párhuzamosítást csinálni, ha elfogadom a tetőn párhuzamosítást?#51725 ASDF_: Később írtam (#51709, biztos láttad már azóta), van datamanger kártyám is. Jogos, hogy a gyártó honlapján nézzem, de nálam értelmezési gondok is voltak...
És köszönöm Neked is meg senki68-nak is!
És nem összeugrasztani akarlak, csak kérdezem, hogy itt azt írta senki68 , hogy mehet 24 panel egy stringre, most meg Geresics nem ajánlja a 20. panel felrakását. Melyik az igaz?
A 24 még 410-es panel volt a 20 meg 455-ös, de 20*410 = 9840, 20*455=9100Vagy nem jól számolom?
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)