Új hozzászólás Aktív témák

  • cadeyrn

    aktív tag

    válasz xtibi #10824 üzenetére

    Két hete váltottam Nikon D80-ról K-5 IIs-re; azt össze tudom foglalni, miért, és miért nem D7100 vagy D7000 lett belőle, hátha ez segít dönteni. Meggyőzni nem akarlak; mindenkinek más igényei vannak és van, amiben egyik gyártó jobb, van, amiben másik.

    Elég sokat kirándulunk, és a legutóbb, amikor egy nagyon nehezen megközelíthető helyre végre eljutottunk, ocsmány, havas-havasesős-esős időt kaptunk ki, ahol a D80-at védenem kellett és ami miatt rengeteg helyzetet végül nem tudtam megörökíteni. A D7000-ret megnéztem, mert állítólag weather sealed. Gyakorlatilag az SD kártya foglalata körül pl. semmi védelem sincs, de máshol is csapnivalónak tűnt a Pentax szigeteléséhez képest. A Nikon időjárásálló obit csak csúcskategóriában ad, ami egyrészt nagyon drága, másrészt nagyon nehéz. Számit mit viszel a hátadon egész nap illetve néha több napig, még akkor is, ha csak városban kirándulós nyaralásra is megy az ember. A lencsék ebből kifolyólag egy 18-135, 55-300 és egy Jupiter 9, ami biztos most a csomagban; a többi változó.

    A már említett szenzor stabilizálás szintén tényező volt: a 18-140 VR jó dolog, de félelmetesen ette az elemet. 2-3, ritkán 4 fényértéket segített, 1/6-ra tudtam lemenni legjobb esetben. A beépített stabilizátor viszont működik a manuális objektívekkel is, ami néha nagyon hasznos.

    Videózni nem tervezek, így számomra ez nem volt tényező. A leírások alapján ebben a Pentax nem jó, tehát ha tényező lett volna, a döntés nehezebb lett volna.

    Az autofókusz sebesség túlságosan nem befolyásolta a döntést. Az AF-S objektívek szerintem gyorsabbak, mint az SDM-ek. A Nikon AF objektívek, amiket használtam, sebességre/pontosságra ugyanolyanok, mint a menetes Pentaxok. Kivétel a Nikon 35-70/2.8D; menetes létére ijesztően gyors volt.

    A K-5 IIs vagy K-3 döntést végül elsősorban az ár határozta meg; az utóbbi egyelőre túl drága. A másik, hogy a K-3 24Mpixeles - ennyi pixel nekem nem kell, főleg, hogy óriási RAW file-okat készít már a K-5 II is.

    Két apróság szólt még számomra a Pentax mellett, de ezek tényleg apróságok. Az egyik a pentaxforums.com, mint lencse-adatbázis, valamit a DNG formátum.

    Összességében válaszd azt, amelyik a te igényeidnek jobban megfelel. Ha kiviszed rusnyább időbe, nem akarsz azon aggódni, hogy takargasd, és mindezt értelmes áron szeretnéd, Pentax.
    Ha imászd vakukkal játszani, utálod, hogy nem azonnal éles a kép és videóznál, ott a Nikon vagy a Canon. ( Vagy a Lytro, mert azzal tényleg nem kell fókuszálni. ) És ha nyitott vagy a szokatlanra, ott a Sony, amire most már a régi Minolta obikat is gond nélkül fel lehet tenni.

    EDIT: hangos zár: a K-5 IIs csendesebb, mint a Nikon D80 volt.
    Eladás és terjedés: nem Magyarországon lakom, itt viszonylag sok Pentax van; olyan bolt is, ami kifejezetten Pentaxra specializálódott, de tény, hogy ebből kevesebb van jóval.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák