Új hozzászólás Aktív témák

  • Rendo84

    senior tag

    válasz Piftuka #6699 üzenetére

    Nem tudom meddig szeretnél még ezen lovagolni, de legyen.

    Sőt, talán fizetniük kellene számodra, mert letöltötted a játékukat, nem?
    Ezt neked ki mondta, hol olvastál ilyet? Miért torzítasz? Valótlanságot és légből kapott valótlanságot nem kellene állítani! Itt senki sem beszélt kalózkodásról csak TE!

    Én azt nem értem, hogy Magyarországon mikor fog megváltozni a gondolkodás, ami ezt a témát illeti!?
    Miért kell a magyarokat általánosítani ebben a témában? Nézd meg akkor légy szíves az eladási listát, hogy milyen sokan vannak, akik megvették ezeket a Humble Retro Bundle játékokat, amiben nem csak a magyarok érdekeltek. Szerintem önmagáért beszél, a több százezres eladásokhoz képest ez egy 0. Ezek szerint nem csak a magyarokkal van a baj, mert nem veszik, tehát az egész világ személete rossz, a te álláspontod szerint!

    Én tudom, úgy felnőve, hogy a "kalózkodás" a példa, nehéz lehet megérteni a szerzői jog, és az "érték" fogalmát, de azért nem ártana legalább gyakorolni!
    Kalózok voltak, vannak és lesznek is. Te egy álomban élsz, ahol azt várod, hogy világbéke legyen, ne legyen bűnözés stb. Elárulom neked ilyen soha az életben nem lesz! Amíg ember él a földön, mindig lesznek viszályok, konfliktusok, kalózok, mert minden ember MÁS! Valaki rászánja a pénzt a játékokra, valaki pedig nem. Igen az hibát követ el aki kalóz és letölti, de ne feledjük, hogy ez egy virtuális világ és ennek zéró haszna van az életben!

    Nagyon sokan itt az országban fejben egyszerűen "rosszul vannak összerakva". Sokan 1 dollárért "A" kategóriás játékokat várnak bundle csomagban...
    IGEN! Én is várok, mert láthattuk már nem egyszer, hogy megajándékoznak minket olyan játékokkal, amik azért nem filléreket érnek, hanem jóval többet. A jövőben remélem is lesznek ilyen akciók, mert az én értékrendem nem azt a célt szolgálja, hogy játékokért 5000-10000 Ft-ot adjak. Pedig megtehetném igen, de nekem számtalan más dolog is van az életben, ami ennél fontosabb.Család, ház, autó stb.

    ...és akkor még jön az a hozzáállás, hogy "ami régi, az értéktelen".
    Nagyon rossz példákat hoztatok fel az autóval és a társaival, amit le is írtam érthetően hogy miért! Ha te is azt hiszed, hogy egy 80-90-es évekbeli autó sokat ér, nagyon tévedsz. Elavult, régi, azt a célt szolgálja, hogy elvigyen A-B-be, tehát van haszna. Az ilyen autók már a kutyának sem kellenek, mert értéket alig képviselnek, egy 2015-ös autóval szemben.
    A játékoknak semmilyen értéke nincs az életben, mert csak szórakoztat, másra nem jó! Így ezt a dolgot mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy mennyit ad a régi és új játékokért.
    DE, amiért régen nem fizettem, mert ingyenes volt, annak miért örüljek, hogy egyszer csak fizetős lesz? Te sem érzed magad kicsit sem átverve? Mindennek van határa, hülyének engem ne nézzenek, sem palimadárnak.

    Hát nem így van! Számomra a fent említett bundle valószínűleg a TOP3-ban van azok között, amiket valaha megvásároltam. Ennyi pénzért egyenesen ajándék ez a csomag.
    Legyen! Örülök neki, hogy valakinek bejön és rászánja a pénzt. Ezzel nincs is baj.
    De miért kell az, hogy minden embernek bejöjjön az, ami neked is? Miért szeretnél mindenkit átalakítani/megváltoztatni, hogy azt szeressék, ami neked is tetszik? Régebbi játékok között, nálam igen is vannak, amit ma már nem vennék elő és nekem igen csekély értéket is képviselnek.

    A "NAM"-ot leszámítva csúcs minőségű játékokról van szó; egy olyan kiadó (MICROPROSE) játékairól, amely egykor egyet jelentett "A" minőséggel.
    A saját mondatodban, benne van a cáfolhatatlan tény!

    Annak a korszaknak ugyan sajnos vége, mert az ilyen játékok helyét átvették a jellemzően 2-4 óra alatt végigjátszható, tartalom nélküli tucattermékek, viszont a mai fiatalok számára sem árt, ha megismerkednek ezekkel a régi klasszikusokkal. Akár ilyen - "fillérekért" - megvásárolható csomagok formájában.
    Itt ismételten nem értek veled egyet, mert nem csak 2-4 óra alatt végigjátszható játékok léteznek, hanem számtalan olyan cím, amiben alsó hangon 50-100 órát bele lehet tolni. Persze van olyan véglet is, ami 2-4 óra alatt végigjátszható, de szórakoztat és így, ennek ellenére is megéri kiadni érte, azt a pár Ft-ot!

    Tény, hogy akkor nem fejtettem ki bővebben, de bizony a hozzáállás, a szemléletmód egy tőről fakad azzal, amely azt mondatja sokakkal, hogy a régi szoftvereket ingyen kellene osztogatni, mert a régi "már nem érték". Joggal emlegettem fel a "kalózkodáson" felnőtt generációkat.
    Számomra nem nagy érték, az biztos. Élvezeti értéke egy GTA 4-5, Skyrim, Company of Heroes, Battlefield, COD, (még sorolhatnám estig) stb...-hez képest számomra, 2015-ben nagyon kicsi.
    Veled ellentétben én a kalózkodást nem ítélem el, mert lehetőséget biztosít azoknak is, akik nem tehetik meg, hogy rászánják akár egy kenyér árát is. De a legtöbben úgy vannak vele, hogy megvehetnék, de nem teszik. Amiatt mert tudják, hogy ez csak egy játék és az életben (azzal hogy játszik), nem fog menni semmire! Őket is megértem és igazat is adok nekik! Valamint az itthoni fizetés sem teszi lehetővé a nyugatihoz képest, hogy mindenki mindent megvegyen.

    Egyszerűen ilyen rendszerben éltek. A szerzői jogvédelem gyerekcipőben járt, az akkori magazinokban vállalkozások hirdették az egyébként teljesen illegális kazettaküldő szolgáltatásaikat, és bár lehetett kapni a TRIÁL boltjaiban néhány eredeti (játék)szoftvert, akkor még csodálat helyett inkább megmosolyogták azt a néhány "balgát", aki kemény százasokat fizetett ezekért.
    Ezen miért csodálkozol? Tehát akkoriban maga a lehetőség sem volt adott, mint ahogyan ma már lehetséges, hogy valaki pl steam fiókon, 50-100 eFt-ból, akár több mint 1000 játékot is felhalmozhasson.

    A "hatalom" maximum tessék-lássék módszerekkel lépett fel a kalózkodás ellen, de ezeknek igazi visszatartó ereje, még inkább társadalom és hozzáállás formáló ereje nem volt. (Úgy vélem, a mai napig.)
    Ha szeretnéd, akár most is (szokták is) letudnád tölteni internetről ingyenesen, szinte bármelyik játékot és következménye ugyan úgy nem lenne. Akkor a mai napig, mi is változott?

    A magyar emberek ahhoz szoktak hozzá, hogy a játékszoftver (mert zömmel azért ezekről volt szó) "alanyi jogon jár" mindenkinek, ezért pénzt fizetni nemhogy ciki, de egyenesen felháborító dolog volna.
    Teljesen nyilvánvaló, hogy az akkor gyerek "mai felnőtt" a gyerekének ugyanezt az attitűdöt adja tovább az esetek többségében.

    Ne haragudj, de a magyarokat meg fogom védeni veled szemben:
    Te aztán igazi honfitárs lehetsz, ha mindig csak a magyarokra korlátozódsz és máshol ilyen szokások nem is léteznek, akkor most felnyitom a szemed és elárulom neked, hogy nem csak Magyarországon fordul ilyen elő.
    Tény, hogy egyre többen vannak, akik fizetnek játékokért, de ez leginkább az olcsó bundleknak köszönhető.
    Érdekes véleményed van a magyarságról, nem tudom honnan ásod elő ezeket az állításokat, de az hogy azt képzelik, hogy alanyi jogon jár és hogy egyenesen ciki fizetni a játékokért, megmerem kockáztatni hogy a 80-90%-ra ez nem igaz, nem ez a közvélemény.

    Semmi közhely nem volt a hozzászólásomban. A "nem tudsz semmit" megjegyzésed pedig nagyon, nagyon mellément.
    Olvass vissza, gondolod át és találni fogsz erre utalást. :K

    A '90-es évek végén, 2000-es évek elején éveket dolgoztam a szoftverkereskedelemben. A "másik oldalról", egészen "testközelből" láttam, mit jelent szerzői jog által védett szellemi termékeket forgalmazni "napjainkban", Magyarországon.
    Mindeközben több száz vásárlóval, valamint a kiadók tucatnyi képviselőjével beszélgettem el a témáról gyakran, mindig visszatérő módon, megvizsgálva a kérdéskört, a piac múltját, jelenét, jövőjét, a trendeket, a lehetőségeket.
    Az elmúlt időszakban a hazai IT portálokon, híroldalakon a témában megjelent cikkeket előszeretettel olvastam, ahogyan a fórumokon írt sok ezer hozzászólást is.
    Ezért aztán nagyon is jól ismerem az emberek általános véleményét a témáról.
    Fentiek alapján úgy gondolom, minden nagyképűség nélkül állíthatom, hogy minimum hozzáértőként beszélek a témáról.

    Ez még nem jelenti azt, hogy valaki ért is hozzá (Tudok például autószerelőt, aki 30 éve dolgozik a szakmájában és nagyon sok hibával dolgozik. Ha hozzáviszed az autód, nem oldja meg a hibát, de generál mellé még 2 másikat is) valamint a hozzászólásaid sem ezt tükrözik!
    Sokszor nem tényeket állítasz, hanem valótlanságokat, ahogy fentebb is olvasható. Ezen felül a magyarokat pocskondiázod, holott más országokban is ugyan olyan szokások uralkodnak (kisebb eltérésekkel).
    Mivel a szoftverkereskedelemben dolgoztál, tapasztalhattad azt is, hogy mennyire nem megy a bolt. Ami részben abból fakad, hogy a nyugati fizetés eltér a miénktől és ők megtehetik, mi magyarok, pedig nem tudunk rászánni erre (vagy csak kevesen), nincs rá keret.

    Azt a játékot nem "36x" próbálják eladni, hanem évtizedek óta forgalomban van. A jogok jelenlegi tulajdonosa teljes joggal kér pénzt értük. Piacgazdaság van.
    De mennyit, egy kész vagyont? Nézz magadba és mondd meg őszintén, hogy a jelenlegi retro bundle játékokért, ha nincs bundleban, akkor te is megvetted volna a normál 3x,4x-es áron mindegyiket?
    Értékelni tudom a régi játékokat hiszen én is azokon nőttem fel, nosztalgiázni jó, de ma már igen kevés játék van ezek között, amit én is elővennék, pedig szinte minden műfajt kedvelek.
    A gyűjtőknek ez egy jó lehetőség és öröm, hogy a régi címeket is betudják húzni, de erősen kétlem, hogy a legtöbb embernél, akinek a fiókján több ezer játék szerepel, ne csak egy plusz sor legyen!

    Sajnos elkalandoztál más vizekre is, belekevertél olyan dolgokat is, amiről szó nem volt, így én sem hagyhattam annyiban, hogy ezekre ne reagáljak.
    Nehezen tudod megemészteni, ha valakinek más a szemlélete, az adott témával kapcsolatban.
    Valakinek tetszik egy játék, valakinek nem és kész, ennyi! Valaki szereti a régebbi játékokat, valaki pedig nem. Valaki adna érte pénzt, valaki pedig nem. Emberek vagyunk, mindenki másként látja és ez így jó!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák