Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz tarnagy #28918 üzenetére

    Azt 99%-ot igencsak vitatnám, azt gondolnám, hogy még ma is a többség "helyesen" érti-használja, már azok közül, akik egyáltalán a természetes közegében természetes módon használják a kifejezést! Az zavar bele a dologba, hogy akiknek manapság van egyáltalán fogalma a kifejezés létezéséről, azok zöme szerintem nem nyelvhasználóként elsajátította a szót, hanem könyvekben, újságokban olvasván találkoztak vele. A könyvekben újságokban pedig hiába van mindig helyesen használva, ugyanis a köznyelvből már jobbára kiveszett ez a szó, azaz archaikus-választékossá vált, márpedig akik könyvekben olvassák, azok közül sokaknak figyelmetlenségből, asszociatíve, automatikusan félreértve helyeződik a memóriájukba.
    És egyébként igen, manapság az "elértette a tréfát" vagy az "elértette, hogy mire akarok utalni" szólások a legjellemzőbb előfordulásai, és azok is azt jelentik, hogy "megértette".

    Természetesen én is újólag elnézést kérek a sok off miatt, nem véletlen, hogy eredetileg csak egy odavetett mondatot írtam jelzésül, hogy a kolléga "helytelenül" használta. Csak azért harapok rá másodszor is ilyen hosszan, mert félreértés keletkezett belőle, és azt nem bírom annyiban hagyni. :) Egyszer egy magyar szakos tanárt kellett meggyőznöm arról, hogy az "eléggé el nem ítélhető módon" szólás nem azt jelenti, hogy a vétség kicsi, hanem éppen azt, hogy súlyos a vétség, olyan súlyos, hogy eléggé el sem ítélhető, mert nincsen rá olyan súlyos "elítélési fokozat".

    Hogy ide tartozó is legyen: "Elértette, hogy menniyre szeretek a sekély vízben lubickolni, defy a túl mélyvíz nekem."

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák