Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz jaja1981 #7713 üzenetére

    Nézd, nem azt mondtam, hogy egyáltalán nem jó, hanem azt, hogy akkora ventihez, amekkorát a #7707-ben említett (12V / 0,6A / 7,2W), 470Ω túlságosan nagy értékű. A Coolink a 250mA-es típusaihoz például 100Ω-os értékű potmétert mellékelt, és azzal is bőven le lehetett lassítani az alig hallható szintre. Ahogy a venti névleges árama növekszik, a szükséges soros potméter maximális értéke csökken.
    "Az, hogy droppol a tranyó, az nem gond. Nem mindegy, hogy a 12,38V-ból 11,8V megy a ventire? Tökre nem számít."
    Nem is én írtam, hogy sima NPN-tranyóval 0..12V-ig szabályozható..
    "Ilyen stabilizátorokkal én is dolgoztam, de terhelésre változik, esik a fesz."
    Akkor valamit elszúrtál. Az LM317 load regulation paraméterének tipikus értéke 0,1% (!), tehát 10mA-es terheléstől a maximális 1,5A-ig ennyit változhat a kimeneti feszültség értéke. Ez 8V-os kimenőnél 8mV változás, az tényleg nem sok ;). Ettől stabilizátor.
    Igen, hűteni kell, és az LM317 valóban nem csavarozható fel szigetelés nélkül a ház fémrészeire. De az általam említett LM2941T például igen, mert a TO-220-as tokozású verzióján a hűtőfelület a GND-vel van összekötve (az LM317-nél meg nincs is GND).
    Csakhogy a potméter is melegszik, egy nagyteljesítményű, min. 2W-os (huzal-) potméter ára meg pl. a Lomex-árlistát nézve mind minimum négyjegyű összeg..
    Mod. #7715-re: Ha az a táp megfelelő minőségű, nem lehet gond a PWM-es vezérlés miatt. Csináltam már kapcsolóüzemű vezérlést PC-táppal, egy ventinénél jóval nagyobb árammal terhelve. De PC már nem volt a tápon, csak ez az áramkör ;). Ha megfelelően megválasztott pufferkapacitást teszel a PWM-vezérlő bemenetére (nem bazinagy aluelkó, inkább kisebb kapacitású, de alacsony ESR-értékű, némi kerámiakondenzátorral vegyítve), nem hinném, hogy sok vizet zavarna. Egy PC-tápnak ilyesmit el kell viselnie.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák