Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz sz.j #7709 üzenetére

    Ha R1=1kΩ és R2 egy 5kΩ-os potméter sorban egy 3,9kΩ-os ellenállással, akkor a kimenőfeszültség kb. 6..12V-ig állítható. 10V-os kimeneti feszültség fölé lehet menni low-drop állítható stabilizátorral, de ha a fix 12V miatt ez nem fontos, akkor felesleges a csere. Ilyen low-drop típus pl. az LM2941, de ott máshogy kell számolni a ref-osztót.
    A melegedést ennél jobban csökkenteni csak kapcsolóüzemmel (PWM) lehetne, de az kicsit összetettebb.
    #7710: "5-10V közé nem tudsz szabályozni csak így elméletben, mert függ a rákötött fogyasztótól. Belövöd a fenti kapcsolást 5-10V-ra, ráraksz egy másik ventit és már el is mászott."
    Ez nem igaz, az LM317-es egy stabilizátor. Épp az egyszerű soros potméter az a megoldás, amelynél a kimeneti feszültség erősen ventilátorfüggő.
    Egy 470Ω-os potméter pedig nagyon nagy érték egy 7W-os ventilátorhoz, az ideális érték ahhoz legalább egy nagységrenddel kisebb lenne (inkább 20..40Ω között valahol). Egy nagyobb terhelhetőségű potméter sem olcsó.
    A tranzisztoros megoldással sem lehet a maximális 12V-ot elérni, kizárólag alacsony csatornaellenállású (Rds_on) mosfettel, PWM-üzemben lehet azt jól megközelíteni.

Új hozzászólás Aktív témák