Új hozzászólás Aktív témák

  • 04ahgy

    nagyúr

    válasz TESCO-Zsömle #6424 üzenetére

    Biztosan jártál már esős-ködös időben nagyfeszültségű távvezeték alatt. Ilyenkor hallani, hogy "zizeg". Ez azért van, mert a hatalmas feszültségtől átjárt vezeték felületi görbülete kis térrészben nagy. Ott az elektromos térerősség is nagy, és így kisülés keletkezik. Persze a távvezetékeknél ezt épp csökkenteni igyekszenek, azért vannak sokszor kerek gyűrűk az élesebb töréseknél, kapcsolódásoknál.

    A másik fele a dolognak meg az, hogy ha szándékosan készítesz hegyes felületet, akkor azt ha nagyfeszültséggel járatod át, a csúcsnál oly hatalmas lesz a térerősség, hogy önkéntelenül is kisül. Ennek több fokozata is van, az első a koronakisülés. Ionizátorban ez a kívánatos. Még nem, vagy csak alig látható, viszont termeli a negatív töltésű ionokat, amik a csúcsról nagy sebességgel lerepülnek.

    A második fokozat a plazma. Ez már látható, komolyabb, süvítőbb a hangja, és igen forró. következésképp tűzveszélyes is. Plazma hangszóróknál van jelentősége. Ionizátornál már nem megfelelő, mert sok ózont és nitrogén-oxidot termel, melyek az egészségre károsak. Épp ezért az ionizátorokat úgy kell belőni, hogy csak gyenge, fényjelenséggel nem kísért, csendes kisülés legyen a csúcson.

    A harmadik fokozata a dolognak az elektromos ív. Akármilyen hihetetlen, még ez is létezhet két pólus nélkül. Tulajdonképpen rokon a plazmával, csak nem egy kiterjedt térfogatú képződmény, hanem karcsú és hosszú. Mint egy kis villám. Teljesen ionizált, zárt csatornaként fogható fel a levegőbeni ív.

    Az itt elmondottak nagyon jók még rovarölőnek is. Beállítasz egy koronakisülést a csúcson. körbeveszed földelt fémmel, hogy ne üssön át. Mögéteszel egy UV csövet, azt tudjuk, mennyire szeretik az ízeltlábúak. Az UV csőhöz csak akkor jut el, ha a csúcs környezetén áthalad. Ekkor a bogár kapacitása torzítja a szimmetrikus erőteret, és egy szép kövér ív csap bele a bogárba/rovarba, mely aláhull a gyűjtőbe. :D

    A villanypásztor az teljesen más úton működik. Nem folyamatos, statikus nagyfeszültségre van szükség, hanem nagyenergiájú, nagyfeszültségű impulzusokra. Ott ezt a Lenz-törvényen alapuló berendezésekkel, tekercsekkel állítják elő leginkább.

    Egy link, ha plazmát és ívet szeretnél nézegetni: [link]

    HGyu

    7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

Új hozzászólás Aktív témák