Új hozzászólás Aktív témák

  • shtml

    őstag

    válasz FuckeR19 #6083 üzenetére

    Nem tudom, mennyi a ventilátorod max. áramfelvétele, hány V-nál indul el stabilan és ekkor mennyi áram folyik át rajta. Ha ezt tudnám, akkor meg tudnám azt is mondani, hány ohmos potméterre van szükséged - a 120 ohm csak egy olyan érték, amelynél nagyobb szerintem biztos nem fog kelleni. Egy párhuzamos ellenállással persze bárhova be lehet lőni, de az elfordulással arányos ellenállás-változás érdekében célszerű minél közelebb menni az optimális értékhez.

    Igazából a potméteres megoldás a legrosszabb, másrészt viszont ez a legolcsóbb és kevés alkatrész kell hozzá.

    Ha csak kicsit világít a piros LED minimum állásban, akkor szerintem elég lesz egy 5.8V körüli zéner. Ha a zéner drága, akkor a meglévő zénerrel köss sorba egy olcsó 100 mA-es szilíciumdiódát - vigyázz, a zénert záróirányban, a szilíciumdiódát viszont nyitóirányban kell bekötni.

    Ha a végleges megoldásban a tranzisztort akarod használni, akkor érdemes beszerezni tranzisztoronként egy trimmer potmétert, a tekerőssel azonos értékűt. Ezzel be tudod lőni a kapcsolást úgy, hogy kihasználható legyen a potméter teljes elfordulási tartománya, azaz ne kelljen pl. fél fordulatot tekerni ahhoz, hogy egyáltalán forogni kezdjen.

    A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

Új hozzászólás Aktív témák