Új hozzászólás Aktív témák

  • myke01

    senior tag

    Milyen driver-kereső programra érdemes beruházni ? Úgy értem, melyik tűnik megbízhatónak az áráért?
    "Párat" láttam már működés közben ,de mindegyik más drivert jelzett elavultnak :Y . Most regiztem a driveragent.com (Aida64 által ajánlott) oldalon egy 3 napos free accountra,de ez sem az igazi . Pl.: Asus bluetooth drivert akart leszedni Lenovo notebookhoz :D .

  • LonGleY

    veterán

    válasz myke01 #27577 üzenetére

    Egyikre se. Parasztvakítás mind. Minden géphez manuálisan érdemes tölteni drivereket. Hol a chipset gyártójától, hol a laptop vagy alaplap gyártójától. Egy driver-kereső sem fogja tudni rendesen, automatikusan kiszolgálni a HW-eid. Különben is, ha egyszer megvan egy win telepítés, évekig nem kell vele foglalkozni (a win7 x64-nél már merem ezt mondani). Esetleg a video driver-t updateled néha, vagy a gamer egeredet, ha rá vagy izgulva.

    A legfőbb gond ott van, hogy sokszor még az AIDA és társai sem tudják megállapítani az adott hw-ről, hogy melyik szériáról van szó. Akkor pont egy driver-kereső lesz ebben a király? A másik, hogy ezermillió formátumban léteznek. Van websetup, van ini-alapú tömörített, van rendes telepítő. Az egyik e-mail cím beírása után elérhető, a másik már sehogy sem, mert halott a link stb. Namost, ha erre egy programot építenél, az azt jelentené, hogy mindenféle hw-hez egy nagyon pontos, brutális méretű adatbázist kell felépítened, amit a hw-ek mennyisége miatt eleve lehetetlenség frissen tartani. Persze, a legtöbb géphez igazából nem kell annyi, általában pár darab jellemző (pl. a beépített hangkari rendszerint Realtek HD, meg a chipset is Intel, amikre 1-1 csomag megfelelő), de ezeket kézzel is tudod frissíteni, ha nagyon akarod.

    Régen még én is tartottam a géptelepítős feladataim miatt egy rakás driver-t, de azóta sokat egyszerűsödött a win7-tel a dolog. Gyakorlatilag többnyire csak az ATI videokártyákkal kell külön foglalkozni, vagy az egyedibb LAN és WiFi modulokkal. Ez utóbbiakra a DriverPacks csomagokat tudom ajánlani (valahova kitömörít, a kérdéses hw-re jobb klikk az eszközkezelőben, frissítés, majd kiválasztod a kitömködött mappát, hogy abban keressen). Az esetek 99%-ban jó megoldás. De ha akarod, ezek a pakkok még integrálhatók is a telepítő ISO-ba, így közel minden drivered frissen fog figyelni a legelső bejelentkezéskor.

    Attól függ, mi miatt kérded. Ha csak szimpla gépen alkalmaznád a frissítésmániádból kifolyólag, akkor felejtsd el, hülyeség.

    [ Szerkesztve ]

  • myke01

    senior tag

    válasz LonGleY #27578 üzenetére

    Abszolút egyetértek veled ! Még egyik sem (az 5-6 kipróbált közül) hozta az "elvárhatót" : Pl. Chipset driverem a legfrissebb az Intel oldaláról ,de azért mindegyik program talált frissebbet :D (valahonnan) !

  • LonGleY

    veterán

    válasz myke01 #27579 üzenetére

    Van egy pár terület a shareware programok tengerében, ahol igen agresszívan, figyelemfelkeltően, az emberek tudatlanságát és hiszékenységét kihasználva próbálják eladni magukat. Tipikusan ilyenek a rendszer-optimalizálók, netgyorsítók, játékgyorsítók, töredezettségmentesítők, és minden hasonló, ami azt sejteti, hogy a windows egy szar, és csak a segédprogramok tarthatják életben, sőt gyorsíthatják azt. Ez egyszer lehet, hogy igaz volt, de mára értelmét vesztette. A rendszerturka programok közül gyakorlatilag csak pár értelmeset tudok megnevezni (amiknek egy átlagos gépen is létjogosultságuk van): CCleaner, MyDefrag, GIGATweaker, Autoruns (és egyéb NirSoft illetve Sysinternals eszközök). Ja, és persze mind ingyenes. :]

    Itt is valószínűleg arról van szó, hogy benyomnak egy nagy, zölden villogó "új frissítésed van, ALERT" feliratot, de a következő lépésnél természetesen a regisztrációra/fizetésre való felhívással találkozol. Különben egy-egy újabb driverrel kevesebbet nyersz, mint hinnéd. A videokártya-meghajtót is csak azért emeltem ki, mert olykor előfordulhat, hogy az újabb játékokból plusz fps-eket facsarhatnak ki az újabb verziók, így abban az esetben van értelme párhavonta cserélni.

    A legjobb, amit megtehetsz, hogy felmész az Intel letöltések oldalára, és lekapod a legfrissebb meghajtót a te chipsetedhez. Ott szépen jelzik a verziószámot is, így áttekinthetően a dolog. Legközelebb ráérsz egy win újrahúzás előtt újraellenőrizni. és ugyanez a metódus minden egyéb hw kapcsán is...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák