Új hozzászólás Aktív témák

  • balpis

    őstag

    válasz janos666 #3984 üzenetére

    attól függ, mire is használod a gépet.
    Kicsit hosszú leszek, attól tartok :)

    Ha főleg játék, akkor elsősorban VGA kérdése. Ehhez a VGA-hoz bőven elég a mai procid is, különösen ilyen 50% tuning mellett, amit most csinálsz :)Azonban ha VGA cserében gondolkozol a jövőben, akkor érdemes lehet. Illetve ma még talán relatív jó áron elmehet a régi konfig, később egyre kevésbé lesz értéke.
    Játékhoz a 2500K-nál erősebb proci nagyon sokáig nem kell. Főleg, ha azt is vízzel hűtöd majd, hisz az is bír azzal akár több, mint 50%-ot is, ha kis szerencséd van.
    És játékra nem kell 4GB-nél több RAM, esetleg 8GB, ha belefér, de több valóban még sokáig felesleges.
    Persze, ha munkára kell a gép, akkor jól jöhet 2600K is és akár 16GB RAM is.

    Egy durva összehasonlítás itt van a q6600 és a 2500K-ról. Ha a Q6600 50% tuninggal megy, akkor közelítheti meg a 2500K-t alapfrekin.

    Alapból a Sandy 1333MHz-es RAM-ot támogat, de P67 és Z68-as lapokon lehetőség van emelni a frekit. De gyakorlatilag jelentős emelés sem mutat valós gyorsulást (1-2% talán bizonyos alkalmazások esetén). Úgyhogy 1600 feletti RAM teljesen felesleges, de az is inkább csak azért, mert esetleg később jobba neladható lesz, mint az 1333. Viszont figyelni kell, hogy 1.5V (vagy az alatti) RAM legyen - szerencsére ma már szinte mind ilyen -, és a legtöbb lapon csak alacsony, low profile fér el a hűtő miatt. Jó lehet a geil, corsair, de a legbiztosabb és legolcsóbb talán a kingston.

    Ha a régi vízhűtődet akarod használni, akkor legjobb, ha Asrock lapot veszel, P67 vagy Z68 chipsettel. Azokon van 774-es hűtőhöz is furat. A többi márkához új lefogató kellene valószínűleg.

    Ha megírod, mire is szeretnéd a gépet használni, milyen meglévő alkatrész marad, s mekkora a keret, egyszerűbb lenne ajánlatot adni. De így félig látatlanban:
    Asrock Z68 Extreme3 Gen3 + i5-2500K + 2*4GB Kingston HyperX 1600MHz esetén jó eséllyel nem nyúlsz mellé.
    De ha nem fontos a biztosan jól működő USB3, s Etron chipes alaplap is megfelel (azzal kompatibilitási gondok előfordulhatnak), akkor akár egy olcsóbb P67 pro3 lap is elegendő lehet, az is elég tűrhetően tuningolható (épp ma láttam valaki adatlaján egy konfigban 2500K@5.2G-t P67 Pro3-ban). Viszont abban nem használhatod az IGP-t, ha épp baj lenne a VGA-val, vagy ha a QuickSyncre lenne szükséged video kódoláshoz.

    [ Szerkesztve ]

    notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó

Új hozzászólás Aktív témák