Új hozzászólás Aktív témák

  • Yellow73_a

    tag

    válasz nort_on #83794 üzenetére

    Ez így igaz. De a szigetelés semmit sem ér nyílászáró csere nélkül, mert az ablakok a szűk keresztmetszet hőátbocsátás szempontjából. De ma, amikor nettó 12-15eFt-ot elkérnek 1 m2 hőszigetelő rendszer felrakásáért (csal munkadíj!!!), a szigetelés sem feltétlenül térül meg igazán. Sok ismerősöm számolgatta az elmúlt időszakban, hogy így is belefér a rezsitámogatott sávba. Ha szigetelne, havonta megtakaríthatna mondjuk max 10-15eFt-ot. Ezzel szemben egy 10x10-es kádárkocka homlokzata lábazattal együtt kb 150 m2. Ezt leszigetelni nyílászáró csere nélkül kb 4 milla. padlásszigetelés még 1 milla. Hozzá öt ablak redőnnyel még vagy 1 milla. És akkor még nem volt fűtéskorszerűstés, se hőszivattyú, se napelem, se semmi.

    Anno, amikor 2007-ben építkeztem, ezerszer végigmatekoztam a hőszivattyú és napelem kérdést, az jött ki, hogy rohadtul nem érte meg. Inkább költöttem drágább, de sokkal jobb hatásfokú gázkazánra, meg hőszigetelésre. Ugyan csak 8 cm szigetelést tettem a házra, még így is kiröhögtek, hogy minek szigetelek, simán elég lenne a 38-as fal. De most 139m2 2,95m belmagasságú lakótér + 38m2 temperált garázs fűtésére és HMV készítésére kevesebbet fizetek, mint 2007 előtt a panel lakásunk távhőjére. Soha nem hozta volna vissza az árát a drága hőszivattyús rendszer.
    Új építésű ingatlant értelemszerűen megérte/megéri leszigetelni, mert akkor tényleg csak a szigetelés költsége az extra, vakolni így is - úgy is kell. De egy meglévő homlokzatot teljesen újra csinálni, na az már jóval drágább mulatság.

    Napelemet is csak 3 éve rakattam fel, akkor sem jött ki igazán a matek (kb 12 év megtérülés, ha semmi nem romlik el rajta), de úgy tekintettem rá, mint egy hosszútávú befektetésre, aminek a tőkéjét ugyan sohasem kapom vissza, de hoz évi 8-9%-ot. Az energiaárak emelkedésével ez a hozam most jelentősen megnőtt.

Új hozzászólás Aktív témák