Új hozzászólás Aktív témák

  • mgoogyi

    Topikgazda

    válasz SzekeresPeti #46220 üzenetére

    "Múltbéli adat alapján."
    Akkor nem az s&p 500-ba kéne fektetned, hanem usa small-cap value-ba.

    "Az hogy a múlt nem garancia a jövőre, szerintem nem azt jelenti hogy abszolút nincs jelentősége."
    A múlt alapján pont arra kéne számítani, hogy a most drága dolgoknak kisebb a várható hozama.

    "Te úgy gondolod, hogy az amerikai piacnak és a világ piacának várható hozama egyenlő, viszont az előbbi kockázata magasabb?"
    Úgy gondolom, hogy nem tudom. A hozamok szempontjából sok a váratlan dolog, amit nem lehet tudni előre.
    Nagyjából követem a hatékony piacok elvét, azaz az árakban már benne vannak az információk, minden annyit ér, amennyibe kerül. (Az USA vagy a tech szektor a piac szerint értékesebb, ezért drágább is.) Azzal nem tudsz mellélőni, ha az egész világpiacot birtoklod.
    Mindegy melyik ország, cég vagy szektor lesz a tuti, te részesülni fogsz belőle. Én meg 30 évre tervezek, ha az USA besül és Kína előretör és lesz olyan 10 év, amikor a 300 legtutibb kínai vállalat fogja húzni a világpiacot, akkor átülsz s&p 500-ból kínai etf-be? Befektetéspszichológiai okokból is szerintem jobb ezt a helyzetet elkerülni.

    "Ebben az esetben mi értelme lenne az egyes országok indexét követő alapoknak?"
    Hogy fektethess azokba az országokba, amiben hiszel, akár rövidebb távra vagy hogy túl tudd súlyozni a saját országodat, mert épp azt szeretnéd. A piaci igény eldönti, hogy milyen etf-ek vannak. Illetve általában az egy országot követő etf-ek kisebb TER-rel működnek.

    Szóval alapvetően egy jó index az s&p 500 és olcsó etf-ekkel követhető, de hogy a világpiacot több 10 éves távon megverd ország etf-ekkel, az nehéz ügy. Kicsit hasonlónak látom, mint az egyedi részvényekkel játszást és azt látom objektívebben jó döntésnek, hogy meg kell venni mindent, mert a piac nagyjából jól áraz.

Új hozzászólás Aktív témák