Új hozzászólás Aktív témák

  • SzekeresPeti

    tag

    válasz PredatorZoli #46169 üzenetére

    "Nem létezik olyan, hogy túlzottan diverzifikált. Minél magasabb fokú a diverzifikáció (földrajzilag, szektor tekintetében, deviza tekintetében) annál jobb, mert ezzel az egyetlen kockázat a volatilitás lesz, amiért cserében extra hozam jár, az ugyanis compensated risk. Ha a portfóliódban egy ország vagy szektor nagy sullyal, vagy kizárólagosan szerepel, az uncompensated risk, vagyis olyan többletkockázat amiért hosszútávon nem jár extra hozam, csak extra kockázat."

    Ezt nem értem. Hogy ne lenne már olyan, h valami túlzottan diverzifikált? Minél jobban diverzifikálsz, annál jobban csökken a várható nyereség is a kockázattal együtt. Hogyne járna már alacsonyabb diverzifikálásért többlethozam? A diverzifikálásnak az a lényege, hogy ha az egyik részvény rosszul teljesít, a jobban teljesítők majd kompenzálják azt. De ez visszafelé is igaz, a jól teljesítő részvényeket lehúzzák a rosszak. Itt is érvényes a szinte mindenre igaz szabály: minél kisebb a kockázat, annál kisebb a várható nyereség.

    "én személy szerint hosszú távon évi 7-7,5%-ot egy globál ETF-től, 8-8,5%-ot a faktoros ETF-jeimtől..."

    Az S&P 500 ezzel szemben évi 9,5 %-ot várhatsz átlagosan a múlbéli adatok alapján. Ez a magasabb érték szerintem pont annak köszönhető, h nincs annyira diverzifikálva, mint a globál ETF-ek.

    "Európában nem tudsz annyira olcsó ETF-et venni mint amik USA-ban kaphatóak, ezzel sajnos
    együtt kell élni, itt kb egy tized százalékkal drágább minden."

    Ez biztos? Az általam említett 0,07%-os ETF még a BÉTen is elérhető.

Új hozzászólás Aktív témák