Új hozzászólás Aktív témák

  • vnorbi

    aktív tag

    válasz mgoogyi #36947 üzenetére

    Igen, igen. Arra gondoltam, hogy kockázatcsökkentés miatt diverzifikálunk, de a kezdeti arány idővel magától is eltolódik valamelyik irányba, így az eredetileg vállalt kockázati szint eléréséhez szükséges az újrasúlyozás.

    Ezt nem kifejezetten neked írom, hanem úgy általánosságban a diverzifikálással és az egyedi részvénykiválasztással kapcsolatban:

    Ma jött szembe ez a videó arról, hogy az elmúlt 26 évben mely cégek fértek bele a piaci kapitalizáció szerinti top 15-be.

    Nemrég hallottam egy amerikai nyugdíjasról, aki minden megtakarítását General Electric részvényben tartotta, aztán amikor feleződött az árfolyam, újra elkezdett munkát keresni. Mivel a GE egy ideig vezette ezt a top 15-ös listát, kíváncsi voltam erre az összeomlásra. A másik, amire figyeltem, hogy hogyan kerül majd az Apple az élre. Szóval volt két esemény, amiről tudtam, direkt próbáltam ezekre figyelni, és benne is vannak a videóban, de ennek ellenére első megnézésre nem vettem észre a GE hanyatlását, de az Apple-t is csak akkor láttam meg, amikor már az első helyen volt, azt nem, amikor bekerült a listába.

    Szóval nagyon észnél kell lenni, ha valaki úgy dönt, hogy inkább egyedi részvényeket vesz, mert a top x vállalati részvény mozgatja az indexet, és a több száz vállalatos ETF részvénykosár túl van diverzifikálva.

Új hozzászólás Aktív témák