Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • zharkanyi

    tag

    válasz Ijk #35937 üzenetére

    Azon egyikőtök sem gondolkodott, hogy megéri-e ennyire bízni az államban és állampapírba fektetni?

    Én most nem arra gondolok, hogy esetleg lenyúlnak más megtakarítási formákat, ahogy a magánnyugdíjpénztárakkal is tették.
    Sokkal inkább arra, hogy nem lehet véletlen, hogy gőzerővel terelnek mindenkit a forint alapú államadósság finanszírozás felé. Az szépen hangzik, hogy ezzel a külföldi befektetőktől való függőséget akarják csökkenteni, de mi is rejlik mögötte? Az állam nagyobb játékteret kap, mondjuk egy válság kezelésében.

    Pl. egyszerűen és gyorsan lehet csökkenteni az államadósságot, ha elinflálják azt. Ok, hogy infláció + kamatprémium, de az előző évi inflációt veszi figyelembe.
    Nyilván van még más lehetőség is a kezükben, de ezen inkább nem ötletelnék. Ebben profibbak az unortodox gazdaságpolitika döntéshozói.

    Szerintem nem kellene olyan egyértelműnek tekinteni, hogy a magyar állam (illetve jelenlegi kormány ami mögötte van) ígérete van legalább akkora garancia a vagyon megőrzésére, mint egy cégrész tulajdon, egy ingatlan, vagy bármi más devizában tartott tőke.
    Engem riaszt, hogy egy sokszor kiszámíthatóan, meredek "újításoktól" vissza nem riadó szereplőtől függjön a megtakarításom értéke és az ahhoz való hozzáférésem.

Új hozzászólás Aktív témák