Új hozzászólás Aktív témák

  • Sztenly

    tag

    "Az állam vs piac oldja meg jobban a problémánkat nyugdíjfronton"-ra egy közgazdász annyit mondana, hogy ahol és amennyiben piaci kudarc van ott az államnak érdemes belépnie.

    Itt van mert az emberek nagyátlaga rövidlátó és alulbecsüli a várható élettartamát emellett jelenlegi fogyasztását többre értékeli a jövőbelivel szemben...ect.

    A 97-98 as reform nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, vagyis h jobban ösztönzi majd az ilyen célú megtakarítást. Nem történt meg. Mindemellett a magas működési költségek miatt a profit jelentős részét vitte el. Emellett ahogy Brendynews mondta nem nagyon pörgette meg azokat a portfoliókat, hanem tetemes részét államkötvénybe fektették. Az állam meg pont ezekből a papírokból finanszírozta az alacsony hozamokat.
    Jópofa, mi?

    Hogy ki milyen leírást alkalmaz az államosításra és kinek mije veszett el benne -vegyük úgy inkább nem tudom-, mert nem szeretnék szubjektív véleményekkel vitatkozni.

    Amit látni kell, hogy elindult egyfajta indexálás svéd mintára. Vagyis a befizetéseit mindenki kb 3-4 éve nyomon követheti és ez alapján lesz majd súlyozva a későbbi járadék. (Ez nem az utolsó évek átlagkeresetét veszi alapul ugye.)

    Szerintem legtöbben az öngondoskodás pártján állunk. A demográfia alakulása lerágott csont, de eddig akárkivel váltottam szót ilyen erős családpolitikával nem gyakran találkozott, mint ami most nálunk van Mo-n. (Kérek kiegészítést ha valaki itt fórumon igen)

Új hozzászólás Aktív témák