Új hozzászólás Aktív témák

  • vnorbi

    aktív tag

    válasz MuMa012 #30908 üzenetére

    Köszi! Ez nem államkötvény, hanem az Erste által kibocsátott USD alapú kötvény. Ez azt jelenti, hogy nem az USA-nak adod kölcsön a dollárodat, hanem az Erstének. Szerintem ez is elég biztonságos, annyi a különbség, hogy ha államkötvényt tudnál venni, arra az USA lenne a garancia, erre meg az Erste (ha az Erste csődbe megy három éven belül, akkor lehet, hogy bukó a tőke).

    Összehasonlításul, az OTP-nek is van USD kötvénye. 1 éves futamidőre adják, az első fél évre 0,5% kamatot fizet, a lejáratkori kamatot meg még nem lehet tudni. Ettől azért jobban hangzik az Erste ajánlata.

    Az ingatlan alapok meg több okból lehetnek problémásak. Ha beüt a vizionált válság, az valószínűleg oda is becsap, és az ingatlanalapok a szokásostól rugalmatlanabbak. Ha egyszerre sokan akarnak kiszállni belőle, és ingatlanokat kell emiatt értékesíteni, akkor meglehet, hogy hónapokat váratnak a kifizetéssel, és az esetleges korai visszaváltásért is szoktak felszámolni büntetőkamatot. Utána kell nézni a tájékoztatóban, hogy mik a pontos feltételek. Én mindenesetre a 3 éves kötvényt választanám a kettő közül.

Új hozzászólás Aktív témák