Új hozzászólás Aktív témák

  • SzekeresPeti

    tag

    Átgondoltam a tényállást.

    Jelenleg négyfajta papír van az államkincstári portfóliómban. (A százalékok a fix kamatfelárakat jelölik.) :

    PMÁK 2022/J 2%
    PMÁK 2020/J 3,5%
    BMÁK 2026/N 2,75%
    BMÁK 2024/N 2,5%

    A jelenleg kapható legjobban fizető prémium papír csak 1.5%-ot fizet, ezért a meglévő prémium papírjaim nagyon jónak számítanak. Érdekes, hogy korábban a prémium papírokat jellemezték magasabb kamatfelárak a bónuszokhoz képest, de most épp fordítva van, gondolom, így akarják egyforma versenyképességben tartani a két papírfajtát.

    A legjobban kamatozó bónusz papír, amit jelenleg kapni lehet, a 2028/N, 3%-kal. Kérdés, hogy érdemes-e eladnom most a 24-est és a 26-ost, hogy az összesért 28-ast vegyek:

    A 2026-ost eladva az 1%-os veszteség 4 év alatt kompenzálódik, és onnantól többlettel fog profitálni. Tehát ha minimum négy évig tartom a papírt (így tervezem), akkor megéri áttérni.
    Úgy gondolom, a jövőben is megéri áttérni az esetlegesen kapható jobban kamatozó papírokra, ha az 1% bünti kompenzációja rövidebb idő alatt megy végbe, mint az új papír lejárata, feltételezve, hogy nem nyúlok a pénzhez előbb.
    Ha a legidegesítőbb eseményt veszem figyelembe, vagyis ha közvetlen azután jelenik meg egy 3,25%-os papír, hogy én már jól bevásároltam a 3%-os 2028/N-ből, igazából nem okoz veszteséget, ha lecserélem a 2028/N-t. Kifizetem az újabb egy százalék büntit, amit a plussz 0,25% kamat szintén 4 év alatt fog kompenzálni.

    Kérem, ha valaki hibát lát a gondolatmenetemben, az jelezze, mert fontos lenne. Köszönöm, hogy elolvastátok.

Új hozzászólás Aktív témák