Új hozzászólás Aktív témák

  • lapa

    veterán

    nemtom írtam-e már ide, valszeg ismétlek csak. alább a személyes sorrend, amivel persze lehet vitatkozni.

    1. nagy kamatú kis hitelek felszámolása

    2. biztonsági tartalék lakáshitelre. erre azt mondom chf a vánkosban, de lehetőleg tűzvédett, hirtelen nem elvihető formában (jó mélyre elás, akármi). nyilván kert nélküli lakásnál nem olyan egyszerű, de nálam csak z terv lenne a bank. akár bebetonozni a sarokban az aljzatba vagy akármi. ha bank, akkor legyen ugyanaz a bank. én például gondolkodás nélkül előtörlesztettem, pedig akár lehetett is volna jobb kamatozású akármi. abban nincs rizikó, így elmaradt haszon miatt sírni szerintem kapzsiság.

    3. "fix" (azaz normál életvitelnél alapvető) költségek csökkentése. szigetelés, fatüzelésre átállás lehetősége, áramfogyasztás minimalizálása.

    4. "romantikus" alapvető cserealap / használati alap bármeddig elálló dolgokból. ezek a cukor, só, ecet, méz, pálinka-vodka-tisztaszesz (ha tud az ember szerezni), dohány, szappan. víztől, rágcsálóktól védeni kell.

    5. fogyasztási készletek növelése. nagyjából ismert, hogy mennyit fogyaszt az ember, sok mindenből lehet úgy vásárolni, hogy ne romoljon meg, de mégis legyen valami otthon. pláne lehet akciókat is lesni. száraztészta, rizs, konzervek, befőttek, víz, tej, gyümilé, állateledel, kávé. tészta és rizs kapcsán molyok távoltartása lényeges.

    6. alapvető szerszámokból / eszközökből / használati tárgyakból normális minőségűek beszerzése. ez messze nem a "bármilyen drága cucc" kategória. nekem a legtartósabb cuccaim nevetséges árú vaterás dolgok. általában elmondható, hogy rengeteg utánajárás, guglizás kell. ami nem kapható vaterán-ebayen az ilyen minőségben természetesen a drágától a horrorig terjed. de itt is egy életre (vagy évtizedekre) fektet be az ember. fontos, hogy két ugyanolyan árú termék közül az a jobb, ami kevesebbet tud. elnagyolva a keresőszavak bundeswehr, békebeli usa és német cuccok (miele stb). oroszok annyira azért nem.

    7. maradék mehet legolcsóbb aranyba, zaciból vagy akárhonnan. esetleg valami hirtelen romantikus tartalék chf és usd.

    8. lehet még filózni azon mi az ami 99,9% kelleni fog valamikor, van hely hová rakni és sose lesz olcsóbb. a klozetpapír talán rossz példa, de a témakört megvilágítani jó. de akár csavarok, fúrók, kötelek, vasak ha az ember barkácsol. ugyanígy érdekesek lehetnek a tárolórendszerek, amivel sok helyet lehet csinálni a dolgoknak.

    9. ha még ezen felül is marad azt küldd a mentőknek, mert ha pénzed van akármilyen kórházba vitetheted magad. de ha nincs mentőautó ami jöjjön a bajban, akkor kábé meghalsz. tűz ellen elvagy füstjelző + poroltó kombóval.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák