Új hozzászólás Aktív témák

  • Mizsala

    csendes tag

    válasz seven7 #100260 üzenetére

    Próbálok válaszolni a kérdésekre, hátha segít:
    - Online tudok értékpapírszámlát nyitni (majd privátban kérnék ajánlókódot akinek van), de egyszer személyesen meg kell jelennem -> Igen, nekem így volt, ahogy írod. Én rá is kérdeztem akkor, hogy miért nem lehet full online az azonosítás, azt mondták fejlesztés alatt van és hamarosan lehet. Szerintem valaki már mondta hogy full online ment neki.
    - Ha ez megvan, akkor a KBC felületén tudok TBSZ-t létrehozni adott évre -> igen tudsz, egy minimál összeg (20 ezer forint) kell hozzá bármilyen devizában.
    - Ezek után ha szeretnék ETF-et venni, akkor a TBSZ számlára utalok Revolutról pénzt és arról tudok vásárolni? Befelé tudok utalni akárhányszor? -> igen, a gyűjtőévben akárhányszor tudsz befelé utalni a TBSZ-re. Van egy gyűjtő számlaszám, és ha a közleménybe a TBSZ számládnak a számát írod, akkor azonnal odamegy a pénz. Ha a sima értékpapír számlád számát írod be véletlenül, akkor sincs baj, ingyenesen át tudod már bent a KBC-nél vezetni a TBSZ-edre.
    - ~1000 EUR az az összeg amivel ha már összegyűlt érdemes tranzakciót végrehajtani? -> ez egyén függő dolog. Érdemes átnézni a kondíciós listát a KBC oldalán. Van kb 10 db tőzsde ahol a minium díj 6.99 EUR a vásárláskor. Ezt nagyjából 2000 EUR-al éred el minimum díjként. Ha az 1000 EUR sok idő alatt gyűlik össze, akkor megérheti vele vásárolni hamarabb, főleg ha épp nagyon alacsonyan van egy ETF ára. Azt a 3.5 EUR bukót simán visszahozza egy jobb árfolyamon való vásárlás nagyon rövid időn belül. Érdemes azonban a kondiciós listában tájékozódni, hogy melyik tőzsdéről akarsz vásárolni, vannak azért horror minimum díjak is. És tisztában kell lenned vele, hogy az adott ETF melyik tőzsdén van, amikor vásárolsz. Egyébként kiírja az oldal egyértelműen, hogy melyik tőzsde az, valamint a vásárláskor egyértelműen kiírja a jutalék összegét is.
    - Ha úgy alakulna, hogy idő előtt kellene a pénz (erre egyelőre kevés az esély), akkor a TBSZ bármikor feltörhető és mivel a NAV úgyis tud róla így az megjelenik a következő évi adóbevallásomban, amit csak ellenőriznem kell? -> Még ilyet nem csináltam, de szerintem igen, így működik.
    - Revolut accountom van nekem is és a feleségemnek is. Az teljesen rendben van, ha mindketten átváltunk (akár rendszeresen) 350k-ig és azt én utalom be, vagy ez triggerelhet valamiféle ellenőrzést? -> Nem hiszem hogy ilyen kis összegek triggerelnének bármi ellenőrzést, főleg ha rákerül a tiédre az összeg és egyösszegű utalásként nyomod be.
    - Miben vezettek nyilvántartást arról, hogy épp hogy áll a befektetésetek? Itt már bekerül egy árfolyam változó is a képbe, ami az eddigi befektetéseimtől eltér. -> én nem vezetek nyilvántartást, megbízok a KBC-ben. Egyébként látszik az oldalon a bekerülési ár, az adott napi ár, vagy ha adott dátumra kérdezed le a készleteidet, akkor arra a dátumra az ár. Szerintem elég jól látszik, néhány napi használat után szépen rájössz mindenre. A mobilapp is tud egyéb dolgokat is megmutogatni, teljesen használható.

    Ajánlói kódot beszéljük meg privátban, ha még nem támadott meg vele 100 ember :) :)

Új hozzászólás Aktív témák