Új hozzászólás Aktív témák

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz Jazz #11072 üzenetére

    A régi obi érdekes téma.

    A Canon az EOS rendszer 1987-es bevezetésével új bajonettet hozott létre, ami nem kompatibilis a régi bajonettre tervezett objektívekkel, szóval csak EOS-re tervezett objektívek mennek fel rá "natívan", de azok tökéletesen működnek. Illetve átalakítóval az, ami. Manuális objektívvel a Canonnál van fénymérés, viszont nincs élesség-visszajelzés.

    A Pentax K bajonettet használ, kb ezer éve létező bajonett, millió objektívvel, az adott objektív által támogatott összes funkció fog menni digitális vázon is, itt nincs porbléma, gyakorlatilag a legjobb visszamenőleges kompatibilitást nyújtó rendszer. Manuális objektívvel van fénymérés meg élesség visszajelzés is.

    Nikon F bajonett is ezer éve létezik, általában használhatóak a filmes objektívek digitális vázzal, de az adott gép leírásánál megtalálható, hogy mivel kompatibilis és mivel nem, érdemes körültekintőnek lenni. A D40/D40x/D60 sorozattal vigyázni kell, mert még a digitre tervezett objektívek közül is van olyan amit nem szeret és nem működik az obi minden funkciója vele, konkrétan az a hendikepp oka, hogy ebből a három Nikonból kispórolták a fókuszmotort, így csak beépített fókuszmotoros objektívekkel van AF. Ilyen objektívek az AF-S-es és AF-I-s Nikkorok, a HSM-es Sigámák, illetve pár Tamron is azt hiszem, de most ezt meg nem mondom biztosra így hirtelen. Nikonoknál manuális obival van élesség-visszajelzés, de fénymérés nincs, ami azért valljuk be elég kellemetlen. Illetve van fénymérés Nikon D200, D300 és D3 esetében.

    Az Olympus a 4/3-os rendszert vezette be, ami baromi új, pár éves, szóval régi obi esélytelen rá.

    Új obik terén a Nikon és a Canon van legjobban eleresztve, mind saját objektívekkel, mind 3rd party gyártók obijaival.

    Kis jellemzés, a felsorolt dolgok előny és hátrány faktorát döntse el az olvasó :)

    D60: kicsi, könnyű, baromi halk, kicsi méretéhez képest jó fogású, és jó keresője is van. Cserébe műanyag váz, mindösszesen 3 fókuszpont, nincs MLU (előzetes tükörfelcsapás) és ilyesmi hendikeppek.

    D80: Még nagyobb és jobb kereső, méghozzá sokkal nagyobb és sokkal jobb, nagyobb váz, két vezérlőtárcsa, ami nagyon fontos dolog lehet, akkor is, ha elsőre nem tűnik annak, 11 fókuszmező, pseudo-MLU. Ez is műanyagváz.

    400D: A legkényelmetlenebb és legműnyagérzetűbb műanyagváz, spot fénymérés hiánya, a legkisebb kereső az összes gép közül. A másik oldalon igen jó CMOS szenzor, 9 pontos AF rendszer, MLU.

    K10D: már nem lehet kapni. Kár, mert nagyon best buy volt, a legnagyobb kereső az összes gép közül (kb 1%-a nagyobb mint a Nikon D80-é :D ), két vezérlőtárcsa, szigetelt fémváz, stb. De mivel nem lehet kapni nem hiszem, hogy játszik.

    K200D: Szintén szigetelt fémváz, vázba épített képstabilizátor, 11 pontos AF, MLU, valamivel angyobb kereső, mint a D60-é és jól láthatóan nagyobb, mint a 400D-jé. A másik oldalon... hmm, nem tudok hátrányt mondani a vázra :D A Pentax új objektív és egyéb kiegészítő kínálatát érdemes alaposan megnézni, mert szűkebb mint Nikon és Canon esetében, ha megfelel akkor viszont best buy.

    A hozzáadott kitobjektívekről röviden:
    D60-hoz alapból a 18-55VR jár, képstabilizátoros, kicsi, műanyag obi, aminek a bajonette is műanyag. Ultrahangos élességállítás, viszont csupán pseudo-fókuszgyűrű :D van rajta, nem rossz, kitobihoz képest amúgy
    A 400D-hez még a régi, képstabi nélküli 18-55 Canon járt, általában a szidásától szoktak hangosak lenni a forumok, használni éppen lehet ettől még. Képstabid így ezzel akombinációval viszont nem lesz. És ennél sem kell valódi fókuszgyűrűre számítani, mert nincs. Műanyag bajonettestől ez is, ha nem tévedek.
    D80-hoz lehet a 18-70-es és a 18-135-ös Nikkort választani, ultrahangos élességállítású objektívek. Viszonylag jó darabok, a 18-55-nél nagyobb átfogással, a 18-70-es valamivel jobb optikai és felépítési minőségű a 18-135-ös meg nagyobb átfogású. Mindkét obi más ligába játszik, mint a hagyományos kitobik, komolyabb objektívek. Képstabi egyikben sincs és a Nikon vázakban sem,í gy ezzel nem lesz stabid.
    K10D: 18-55-ös kitobi, viszont valódi fókuszgyűrűvel, fém bajonettel és kitobik között igen jónak számító rajzolattal, noha csodákat nem kell várni tőle.
    K200D: az előző 18-55-ös továbbfejlesztett változata.

    Mit vennék?
    Ha a Pentax objektív és egyéb kiegészítő kínálata megfelel, akkor K200D-t, egyértelműen. A K10D elektronikája dobog benne, sőt kicsit tovább is van feljesztve, dinamika-kibővítés, erősebb vaku, meg ilyesmi. Ezen kívül is remek gép, nem hiszem, hogy csalódást okozna.

    Ha viszont van valami megcélzott kiegészítőd, amit nem találnál meg Pentaxra, vagy az egy vezérlőtárcsa miatt esne ki a K200D, akkor D80, eyértelműen. Nagyon jól eltalált kis gép, de már fentebb írtam róla.

    A D60 meg a 400D az abszolút belépőkategóriába tartoznak, a K200D és a D80 viszont valahol félúton van a középkategória felé, ha a kettőt összegyúrnánk pont meglenne a középkategória :D

Új hozzászólás Aktív témák