Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz Devas #57306 üzenetére

    Az én (egyébként rettenetesen megvetett és gyűlölt) Samsung Galaxy S Advance telefonom kamerája is csak 5 megapixeles, már nem egy mai darab, de még mindig hozza azt a szintet amit manapság a középkategóriában felmutatnak a gyártók. Egy Optimus L9 II vagy Xperia M2 meg egyenesen szarabb.

    A Motorola G kameráját nem szokták dicsérni, de simán hozza azt a minőséget mint a többi felsorolt készülék 8 megapixelen. Emiatt nem aggódnék, sőt ha lenne szolgáltatónál ez a telefon, akkor egy percig sem gondolkoznék, hogy ezt vegyem-e.

    (Amúgy meg nem az optika, illetve objektív méretét kell növelni a jobb minőséghez, hanem a lencsék megmunkálásának minősége számít, ilyen apró méretben viszont nagyon nehéz szép munkát végezni. Az objektívnek is van egy fizikai értelemben kifejezhető felbontóképessége, ha ez nincs arányban a szenzor felbontásával, akkor nem lehet kihasználni az extra részletességet vagy csak kis mértékben. Ellenben egy 13 megapixeles fotót visszaméretezve 8 vagy 5 megapixelre, már jóval jobb eredményt hoz, mintha eleve csak egy 5 megapixeles kimeneted lenne, függetlenül attól, hogy az eredeti 13 megapixeles anyag 100% nézetben nem volt túl megnyerő. Meg nagyon sok múlik a szenzor dinamikáján (kiégett-bebukott részek), a szenzor blooming hajlamon (ez sok mobilnál komoly gond) és persze az algoritmuson is, ha a zajszűrés minden részletet elmos, akkor értelme sincs a nagyobb felbontásnak, mert több hasznos képi információ nem fog megjelenni. Szóval a lényeg, hogy valóban nem mindig az a jobb ami nagyobb felbontású, de az sem baj, ha nagyobb, csak legyen mögé pakolva több mérnöki teljesítmény).

Új hozzászólás Aktív témák