Új hozzászólás Aktív témák

  • LámaZ

    addikt

    Ifjú titánok!
    Emlékeztek még arra, hogy az asztali PC-khez vett monitorokkal mennyi probléma volt?

    A számítógépes központokban a programozók nem pucolták le a port a képernyőről, hogy az legalább szűrje valamennyire a káros sugarakat.
    Az én első képernyőm 1994-ben egy CGA monitor volt, amelyet gyorsan lecseréltem egy VGA monokrom Herkulesre, amely elé aztán vettem monitorszűrőt. Meg monitornéző szemüveget. Hajaj!

    A gyártók lassan kijöttek a jobbacska katódsugárcsöves (CRT; akkor csak ez volt!) monitorokkal (SVGA: 1024×720 képpont), és a felbontás után egyre nagyobb hangsúlyt helyeztek a képfrissítési frekvenciára is, amely függött a videokártya teljesítményétől is. Ha a monitor + VGA-kártya kombód tudta a 70 Hz-es képfrissítést, te voltál a király! Hajaj!
    (Párhuzamosan ment a hájp a tévék piacán is, ott a 100 Hz-es képernyőfrissítés volt a nagy szám, olyan TV-t – amelynek képátlója jellemzően 70 cm volt –, jobbára csak a feketézők tudtak vásárolni.)

    A CRT kijelzők után – számítógépes fronton! – jöttek a folyadékkristályosak (LCD, TFT), és manapság a LED-es kijelzők a menők. Itt is volt sok nyomorgás, és sajnos az olcsó LED-es kijelzők (a tömegárú, ugye) ma sem jeleskednek. Általában 60 Hz-es képfrissítési frekvenciát tudnak, pedig a 70 Hz lenne a minimum. Bizony!

    Na, de mi a helyzet a kisméretű eszközök, jelesül a tabletek és az okostelefonok terén?

    Mostanság jutottak el oda a gyártók, hogy felbontás szempontjából elfogadható minőséget (full HD: 1920×1080) produkáljanak, de a felbontás csak egy jellemző, és nem minden.
    Mint fent láttuk, a képfrissítési frekvencia is nagyon, de nagyon fontos. E téren teljes mértékű a ködösítés, sőt, a sötétség; a gyártók ezzel kapcsolatban nem közölnek semmilyen információt.

    Tegye fel a kezét az, aki tudja, hogy az okostelefonjának mekkora (Hz-ben) a képfrissítési frekvenciája! Senki?! Na, ez az!

    És itt jutottunk el a lényeghez: ezek a kis kütyük TÖNKRE TESZIK A SZEMET!

    Kb. 23 éve bámulok kisebb vagy nagyobb kijelzőket, 57 éves vagyok, és az egyik szememen most diagnosztizáltak kezdődő szürke hályogot. Ősszel valószínűleg műtét lesz.
    Mit csináljak? Pereljem be a kijelzőgyártókat a szemem tönkretétele miatt? De mégis melyik gyártót perelhetném? A legtöbb megszűnt. Illa-berek, nádak-erek, a cégtulajok eltűntek a sok összeharácsolt pénzzel, lehet, hogy már meg is haltak. Amúgy letagadnák még a csillagokat is az égről. Na, és ott van a genetika is, mert állítólag a szürke hályogra való hajlam örökölhető; meg a napsütés UV-sugarai, meg...., meg....

    Mégis mit lehetne tenni?

    Mindenek előtt, amikor új telefont veszel, nem biztos, hogy az olcsó a nyerő hosszú távon. Lehet, hogy amit ma megspórolsz, holnap elköltöd szemcseppekre, szemüvegre, szemműtétre.

    Gondolkozz, majd cselekedj, egyrészt saját hatáskörben (ne vegyél rossz minőségű olcsó terméket! persze a jó minőségű olcsó – ha van ilyen – jöhet!), másrészt a kijelzőgyártókra való nyomásgyakorlással, hogy csak jó minőségű, az egészségre nem ártalmas kijelzőket gyártsanak!

    Jobbulást!

    [ Szerkesztve ]

    Legyen minden jó!

Új hozzászólás Aktív témák