Új hozzászólás Aktív témák

  • mrszitya

    senior tag

    Csak a félreértések elkerülése végett, a Comodo (CIS/CAV) "természetesen" nem engedi a gépen lévő fájlokat titkosítani alapbeállítások mellett (sem) - a napokban közzétett Ammyy-s (Cerber ransomware) vírusnak (sem).

    Vírusirtó modulja továbbra is néma futtatás során, de az autosandbox megoldja a problémát, mint már megannyiszor kitárgyaltuk.

    Alapbeállítások mellett (tehát a hips ilyenkor nem aktív) a következő üzenetek jönnek fel a Comodo-tól a konkrét esetben:

    1. AA_v3.5.exe (Ammyy) futtatás

    2. Comodo Sandbox: AA_v3.5.exe nem beazonosítható és hozzáférést szeretne a géphez
    => Elszigetelt futtatás (ez jelenti a sandboxban való futtatást)
    => Korlátlan futtatás (ez jelenti a normál módon való indítását a fájlnak)
    => Tilt (kilép/bezárja az állományunkat)

    3. Rendszergazdai jogok kérése esetén még egyszer a 2. lépés

    4. Comodo Sandbox: Alkalmazás elszigetelve
    (A vírus által a háttérben elindított folyamat - mely a titkosítást végzi, csak a sandboxban tud dolgozni...)

    Eredmény: a cerber így csak a Comodo sandboxban megtalálható pár virtuális .txt és képállományt tudta letitkosítani, a valódi példányok sértetlenek.

    Megjegyzések:

    - A hips bekapcsolását - a magam részéről továbbra sem tartom jó ötletnek a Comodo-nál, csak paranoia és/vagy kellő hozzáértés esetén. Akkor viszont a védett mappák opció alkalmazásával rendesen bebiztosíthatjuk magunkat.

    (Alapbeállításra a beállítások / konfiguráció részében tudunk visszaállni (CAV esetében "Internet Security" a default mód)).

    - A Comodo AV része sosem brillírozott adatbázis felismerésben, de az ismeretlen állományok esetében alkalmazott elszigetelt futtatás lehetősége miatt a kártevők nem tudnak kárt tenni a gépben.
    Rendszeres kivétel ugyebár, ha az adott fájlunk nem futna normálisan a virtuális környezetben, emberünk viszont a gyanú ellenére mindenáron futtatni kívánja. Ilyenkor szépen a korlátlan futtatásra bök második nekifutásra, avagy keresi a kikapcsolás/kizárás lehetőségét a beállításokban, ahelyett hogy kicsit nyomozna a konkrét fájl esetében.
    (Másik örök probléma forrás a bekapcsolt hips, ezt a mai napig sem sikerült jól megcsinálniuk. Kompatibilitási hibák és rossz döntések a futtatásnál, a következmény).

    - Sandbox-ból kitörő vírusra nagyon-nagyon kevés a példa. A Comodo, Sandboxie, vagy Quihoo sandboxot egyetlen általam tesztelt ransomware vírus sem tudta átverni. Utóbbi egy esetben mindössze a háttérképet engedte lecserélni a malwarenek.
    Ha a virtuális környezetet észlelik, akkor jellemzően inkább nem fedik fel magukat a kártevők vagy hibaüzenettel leállnak (virtualbox tesztek esetében ez gyakori).

    - Az új CCAV (Comodo Cloud Antivirus) már kicsit másképp működik alapból - mint az "anya változat", itt sosem dob fel riasztási ablakot a rendszer hogy szeretnénk-e elszigetelt futtatást, hanem egyből abban fut az ismeretlen állomány. Ez a legjobb megoldás talán a kevésbé tapasztalt (azaz a legtöbb) felhasználónak, de egyelőre nagyon béta jellegű még.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák