Aktív témák

  • Harnold

    csendes tag

    jegyzet a tesztekkel és azok megítélésével kapcsolatban

    BBéci bátyám miatt jöttem ide, benézni a topikba. Hallottam, hogy kapja a savat, pedig tudom hogy korrekt ember.

    Korábban írtam a FotoVideo magazinba és a Digitális Házimoziba is (EISA tagok!) de ez már elmúlt, így szabad vagyok és szabadabban beszélhetek.

    Egyrészről jó érzés azt látni, hogy van még becsülete és értéke annak amit a kollégák csinálnak, még az is ezt igazolja, hogy a megkérdőjelezett teszt ennyire heves reakciókat váltott ki. Jó érzés azt látni, hogy nem a zúzdának ír az a sok jó ember.
    No de kérek mindenkit, hogy azt is lássátok be, hogy a tesztelők is számos irányból vannak kitéve nyomásnak és manipulálásnak, aminek ők gőzerővel próbálnak ellenállni, mind műszeres mind szubjektív értékeléseik során.
    Miért lehetnek eltérőek a vélemények? Ezt rátok bízom, magam sem tudom teljes bizonyossággal megválaszolni.

    Velem anno megesett (az EISA díjakba is beleszavazó kiadónál) hogy egy tesztet egy hónapig csiszoltunk, mert a termék egy hulladék szar volt horror árcédulával, de a tesztet le kellett hozni és nem volt megengedhető, hogy az negatív legyen. Mit lehet ilyenkor tenni? Lehet keresni a "hiba" okát, lehet átadni a tesztet másnak, akinek szubjektíven talán majd tetszik, lehet hazudni (ez egy tesztelőnek borzalmas érzés) és lehet teszt helyet bemutatót írni, aláírást megtagadni kicsi zárójelbe fogott X-et odatenni.

    Bizony az EISA jelölés során is megesett, hogy a Nikon egymás után két évben is olyat dobott piacra egy adott kategóriában ami egyértelműen az osztály legeslegjobbja volt. A második évben mégsem kaphatta meg, a díját, mert "nem lehet" egymás után kétszer ugyanazt kaszálni. Kapta helyette egy a díjra kevéssé méltó. Ugyanez a taktikázás megfordítva azt is jelenti, hogy nem minden "Európa Legjobbja" Európa Legjobbja!

    Persze ettől az EISA még értékes. Nekem is van díjazott fényképezőgépem, hangfalam és objektívem amit megelégedéssel használok és szeretek. A fentivel csupán arra szeretnék utalni, hogy nem mind arany, ami aranyérmes.

Aktív témák