Hirdetés

Aktív témák

  • malacyka

    tag

    Sziasztok!
    Rég jártam erre, most olvastam valamit, ami talán sokakat érdekel. Ha már bemásolta valaki, akkor bocs az ismétlésért!

    Digitális műsorszórás: kiderült a titok
    2008. október 6-ától az Antenna Hungária elérhetővé tette az m1 HD adásának vételét Budapesten, a kísérleti rendszerén. A HD adás az 51-es csatornán fogható MPEG-4 formátumban, mely mellett továbbra is elérhető MPEG-2-es formátumban a négy közszolgálati csatorna programja a kísérleti DVB-T platformon.

    Az MPEG-2 tömörítési eljárással sugárzott kísérleti rendszert az Antenna Hungária 2008. október 31-én leállítja. Ezzel ez a formátumú adásmód megszűnik, sajnos ez azt is jelenti, hogy az MPEG-2 formátumú digitális dekóderrel ellátott televíziók és set-top-boxok sem lesznek alkalmasak az új MinDig TV digitális földi szolgáltatás vételére. Természetesen pánikra nincs ok, hiszen egy kiegészítő dekóderrel, a probléma könnyedén áthidalható, azonban televízió vásárláskor érdemes odafigyelni erre.

    Az MPEG-4 tömörítési eljárással sugárzott m1 HD kísérleti adás tesztelési célból a fenti csatornán 2008. november 16-áig lesz üzemben. A MinDigTV kereskedelemi szolgáltatás indítására előreláthatólag 2008. december 1-jén kerül sor, ekkortól arra alkalmas készülékekkel újra előfizetési díj nélkül elérhetőek lesznek az m1 és m2 csatornák HD felbontásban.

    Az Index információi szerint az RTL Klubot üzemeltető Magyar RTL Televízió Zrt. a kiírásban szereplő október 14-ei határidő előtt jelezte az Antenna Hungáriának, hogy szeretne részt venni az új, digitális földfelszíni sugárzásban. Úgy tudjuk, hogy, hasonlóképpen döntött a TV2 is, de a csatorna hivatalosan egyelőre nem jelentette be ezt.

    Így valószínűleg december 1-től a mind a négy közszolgálati adó műsora elérhető lesz az Antenna Hungáriától, azok a vásárlók akik nem kábeltelevíziós szolgáltatatótól kapják az antenna jelet, és szeretnék a HD adás nyújtotta élményeket kihasználni nekik vagy egy MPEG4-es televízióra vagy egy set-top-boxra lesz szükségük, hogy az MPEG4-es tömörítéssel érkező jelet tudják fogadni. Az analóg adások a tervek szerint 2011 december 31-ig megmaradnak.

    Az a nagy élvezet, mikor az él vezet!

Aktív témák