Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz ALI_G #55543 üzenetére

    Volt időm végre, megnéztem a videot.

    Érdemes lenne feliratozni, borzalmas a hangminősége, elképzelni nem tudom, h mivel lehet ilyen sz×r hangot felvenni, de amúgy jó volt.
    Érdekes dolgokat mondtak, tanulságos.
    Az is kérdéses most, h érdemes-e 1:6-os érték alá modulálni, vagy nem.

    Igazából nem győzött meg egyik sem különösebben, a teremben helyet foglaló épületgépészek véleményére lettem volna kíváncsi inkább, mármint az a 100-150 ember hogy a látottak/hallottak alapján így elsőre mit mondana, melyik technológia jobb szerintük.

    Voltak érvek/ellenérvek mindkét oldalon.

    Ki lehetett volna próbálni egy nagy tesztben mindkét kazán-rendszert, pl. amikor Kolontáron az iszapömlés után felépítettek egy új utcát, ott egyformák a házak, egyik felébe Unical, másikba Vaillant (vagy más, Giannoni rendszerű tekercses) kazánokat kellett volna telepíteni, és megnézni 10-15 év múlva hogyan állnak a kazánok.

    Végülis amit mondtak, hőcserélős fűtésvíz rendszer az megoldaná a szennyeződés-mentes primer köri fűtővíz kérdést, de kiépítése bonyolultabb, és némi veszteség is keletkezik minden bizonnyal amikor átadja a szekunder körnek a hőt - talán üveg-kerámiába ágyazott hőátadó vastag szigeteléssel.
    De egy NAGY rendszernél már elgondolkodtató a kiépítésének megfontolása.

    Viszont tény, h attól még ha elromlik valami a kazánban, egy halom pénz újat építeni.

    Akkor meg már egyszerűbb arra felkészülni, h 5 évig menjen jól, aztán jöhet a csere, ha szükséges.

    Elhiszem ugyanakkor, h tőlünk nyugatabbra nem gond párévente kiadni ~300ezret egy új kazánra, de itt azért még nem ez a helyzet.

    Változást az hozna talán, ha nem ilyen 2-5 éveket adnának a gyártók a cuccaikra, hanem igenis bevállalnák, h 10-15 év garancia van a kazánra.
    Akkor nem gond a 300-400ezres kazán, mert tudom, h a gyártó nem sz×rt árul, hiszen elemi érdeke neki is, h elmenjen 10-15 évig a kazán érdemi meghibásodás nélkül - az időszakos karbantartásokat elvégezve természetesen.
    Meg lehetne határozni azokat az alkatrészeket, amiket párévente cserélni kell, ahogy az autóknál is van.

    Unicalt ebből a szempontból nem értem, attól, h egy iszapleválasztó be van építve az ő rendszerükbe is, nem nő meg a költség annyira, igaz, h a fűtőtestjük kialakítása olyan, amiben nem rakódik le a kazántest belső falára az iszap, attól még ártani nem árt ha kiszűrjük az esetlegesen mégis a vízkörben levő szennyeződéseket.
    A másik megoldás ugye ahogy mondta, h nem használunk korrodáló fémeket a rendszerben.

    Az előadók vérmérséklete meg.. Hát mindenki úgy próbálja eladni az általa forgalmazott terméket, ahogy tanították neki a tréningeken. :D
    A megfontolt, csendes, grafikonokat rajzolós, sokévtizedes tapasztalattal a háta mögötti előadó ugyanúgy lehet sikeres, mint egy kiabálós, mutogatós, hangos előadó. ;]

    Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

Új hozzászólás Aktív témák