Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz greenmachine #25779 üzenetére

    A fotón nem öntöttvas radiátor van, hanem lemezradiátor.
    (Nekem öntöttvas van. Ki akartam cserélni én is pofásabbra, aztán amikor mélyebbre ástam, akkor arra jutottam, hogy nincs jobb az öntöttvas radiátornál. Igaz, csúnya - csúnyább, mint a Tied -, de mert fával tüzelek, egyenletesebb meleget kapok így.)
    A radiátornak mindig az ablak alatt van a legjobb helye - sokkal jobb a hőérzet így, azért van ez. Igaz, a mai jól záró ablakoknál ez már nem annyira jelentős, mint egy régi gerébtokos ablak esetében. De szellőztetéskor így is érezhető az ablak alatti radiátor előnye.
    Számolnod kell azzal, hogy ha ugyanezt a radiátort pl felállítanád (elvben csak, mert ez alkalmatlan arra), csökkenne a hatásfoka. Minél nagyobb egy radiátor vízszintes felülete, annál több hőt képes átadni. Tehát a magassággal operálva nem sok hatásfoknövelést érhetsz el.
    Ha az, amit befotóztál, az én szobám lenne, úgy hagynám, ahogy van. (A mai lemezradiátorok szebbek, könnyebben tisztíthatóak, de gyengébbek (hamarabb átrozsdásodnak), és azonnal reagálnak arra, ha hűl/melegszik a víz bennük.)
    Szóval ha a parapetfalat mindenképpen megszünteted, akkor szerintem inkább egy szögben tört radiátort tegyél be, mint keskeny magasat. (Eseted tipikusan olyan, ahol legideálisabb a padlófűtés.)

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák