Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz djbahool #12578 üzenetére

    Kitoltam magammal, túlfűtöttem a kazánt délután, s most várnom kell, míg újra begyújthatok. Ennek apropóján most belekezdek egy kicsit bővebb választ kreálni Neked - jutok, amire jutok, majd legfeljebb folytatom később.

    Kérdésedből kiderült, hogy miért dobta le olyan hamar a nikecellt a falad: A glettelésre ragasztottad.
    A glettanyag tulajdonképpen mezei gipsz, csak tartalmaz kötést lassító adalékot. A gipsz pedig tudvalevő, hogy már kevés nedvességtől is igen gyorsan mállós takonnyá válik, elveszíti a kötőerejét. Ezt le kellett volna a szigetelő felrakása előtt hántanod. A lehántás menete: Jól beprickolod vízzel, és vársz, aztán megint bepancsolod csuromvízzel, és kaparóspatulával letolod. Jön le könnyen, mint ha szappan lenne - csúszik is hasonlóan, úgyhogy nem izomból, mert ha megszalad a kezedben a spakli, a csülködet sűrűn lehorzsolod.

    (Ha már a glettelőgipsznél tartunk - sokan nem tudják, hogy a neve nem rigipsz, az a gyártója, hanem glettelőgipsz. És jó drága. Mégis sokan szeretik, mert amit a rigipsz gyárt, azzal könnyű dolgozni, és hófehérre szárad. Magunk is készíthetünk ugyanilyen jó glettanyagot sokkal olcsóbban sima modellgipszből, ha nem vízzel keverjük, hanem mezei tapétaragasztóval.)

    Jól írták az itt hozzászólók, hogy annyit nem várhatunk a parafától, mint 10-15 cm kőzetgyapottól. Azt is jól írták, hogy ha belülröl szigetelünk, akkor a fal nem lesz olyan jó puffertárolója a szobánk melegének, mint ha kívülről szigetelnénk.
    azonban egyvalamit fontosnak vélek megjegyezni a parafa javára, mint belső szigetelésről:
    Olyan esetekben, amikor befűtöttünk, a hőmérő 22 fokot mutat januárban, s mi ezt mégis hidegnek érezzük, azért van, mert a fal hideget sugároz. Ez nagyon befolyásolja a hőérzetünket hidegebb irányba, ahogyan a szabadban a szél is. A parafa ezt teljesen meg fogja szűntetni, s a 22 fokot annyinak is fogjuk érezni. A fűtésszámla csökkentése ebből az aspektusból másik kérdéskör.

    A parafa beszerzése:
    Függ a parafa előkészítettségétől (van olyan is, amit könnyen felrakható kicsi táblákban csomagolnak, sőt nútféderrel is ellátnak, s van egyszerűen tekercsben). Függ a parafa vastagságától, szemcsenagyságától, és a felületének a minőségétől. Létezik festett is, és létezik olyan is, ami "dombormintás". Ez azt takarja, hogy nem egybefüggően sík a felülete, hanem a felső rétege "foghíjas", ami ad egy dizájnt. És persze függ a parafa tömörségétől, keménységétől. Árulnak még padlóra tehető, járható, terhelhető parafát is. (Ennek nagyon nem szabad bedőlni, mert egészen biztos, hogy a tűsarkú cipőt nem fogja tolerálni, és persze a páncéltőkés zongorát sem.) Úgy 4 ezer forint/m2 áron már jó minőségű parafához lehet hozzájutni. (Keresgélj a neten, akkor a felhozatalról már lesz fogalmad. Itt egy honlap kezdésnek.) Nem tudok mit mondani, milyet vegyél, ez ízlésvilág és igényesség dolga. Meg persze a pénztárcáé. Gyakran voltam bajban, amikor kérdezték tőlem, hogy milyen színű csempe a szép? Jómagam a sima, sík, tekercses parafát preferálom, noha nehezebb belőle dolgozni, de puritán, és olcsó.

    Felragasztás:
    Árulnak direkte parafaragasztót. Ez nem más, mint Palma készítmény ezennel azzal a felirattal, hogy parafa burkolatok ragasztására. A palmafix se olcsó mulatság, de ez még drágább. Sosem használtam - amit lehet, hogy rosszul tettem, mert legalább egyszer ki kellett volna talán próbálnom - nekem mindig megfelelt a palmafix.
    Hajszálvékonyan fel kell hordani a palma ragasztót a falra is, a parafára is. Meg kell várni, amíg mattra szárad mindkettő. (Ez 10-15 perc nyitott időt jelent.) A lényeg, hogy az ujjunk már ne ragadjon hozzá, ha megérintjük. Lehet felhordani spaklival, simítóvassal, de akár egy üveglappal is. Fontos, hogy vékonyan kend be! Minél vékonyabban. Száradás után a helyére kell tenni. Ez a legkényesebb művelet, mert ahol már összeérintetted, ott már úgy odaragad, hogy nem fogod tudni feltépni, hogy kijavítsd a helyét. Ha nagyon kezdő vagy, eljátszhatod azt a trükköt, hogy először csak a tábla közepét kened be, és a falat a tábla közepénél, s majd csak utána a széleket, amennyire engedi magát törés, repedés nélkül visszahajtani. Ez sokkal macerásabb eljárás, de garantáltan pontosak lesznek az illesztések, hiszen ragasztó nélkül illeszted a széleket, s majd csak utána engeded össze a ragasztott felületeket. Amikor már fent van a helyén, és a végleges helyén, akkor egy kisebb darab deszkát ráteszel, és kalapáccsal, gumikalapáccsal végigkalapálod a teljes felületet. Jómagam a simítókanalat használtam a kalapács alá, de gyakorlat kell hozzá, mert ha elmozdul ütés közben, felsértheti a parafát. (Ami sérülés abszolút nem fog látszani, de tudod, hogy ott van.) A palma ragasztók működésének a lényege tehát az, hogy mattra szárítani a telibekent mindkét felet, aztán erővel a helyére nyomni. A ragasztás ereje nem a felhordott ragasztó mennyiségétől függ tehát, hanem a szorítás erejétől. (Nem is a szorítás idejétől, csak az erejétől.)
    Érdemes az első néhány darabot ragasztó nélkül a helyére tenni, a széleit cerkával körberajzolni, mert ha az első darab kicsit ferdére sikerál, sok munka lesz a korrigálással. Látszani nem fog, mert ember észre nem veszi, hol van illesztve egy jól felrakott parafa. Az illesztés viszont babrás. Először a szélét illesztjük, aztán haladunk befele - egyenlőre nem ütögetve, mert icipicit korrigálható még felrakás közben is. Ez a felsimító mozdulat jól begyakorolható ragasztó nélkül, utána már megy ragasztóval is, mint az ágybavizelés.

    Talán minden kérdésedre sikerült válaszolnom.

    A falfelület előkészítése:
    Minél síkabb legyen. Száraz és pormentes. Simítani semmiképp nem gipsszel, rigipsszel, hanem ha fontos simítani, akkor inkább jóféle csemperagasztóval. A meglevő gipsszel mi legyen, ami a faladon van? Ha a nikecellt akarod visszatenni, mindenképp meg kell szüntetni a gipszet alatta. A parafa alól nem fontos eltakarítani. Fontos viszont, hogy előtte nedves (enyhén) ronggyal portalanítsd, utána pedig várd meg, míg teljesen visszaszárad, mert a palma ragasztó és a parafa már nem fogja engedni száradni kicsikét se.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák