Új hozzászólás Aktív témák

  • MittuDomain_

    őstag

    válasz gordonfreemN #101509 üzenetére

    Hú, ezzel a kérdéssel jól belenyúltál. (Mondá egy statikus...)
    A kérdésedre válaszolva:
    Illene, hogy kijöjjön valaki és végignézze a környék házait, de kiértékelik a robbanást, szokott erre konkrét utasítás lenni. Most az egészet felülírhatja a Korona-para is, szóval lehet hogy ki kéne jönni, de nem fognak... De persze az is lehet, hogy kiértékelték a robbanást és minden hatása lokális, és nem is akarnak kimenni.

    A konkrét épülettel nem foglalkoznék, a tietek lehet érdekes:
    Maradt-e bármi egyéb nyoma: Repedés? Tokba beszoruló ajtók-ablakok? nem vízszintes födém, nem függőleges fal? Megnyílt-e repedés a kéményen, dőlt-e le kémény? Téglaház esetén a téglakötések rendben vannak, nem vált szét a fal a fuga mentén?

    Ezeket az a legjobb ha te magad nézed végig, akár veszel elő régi fényképeket. Egy külsős nem fogja tudni, mi volt meg már előtte, és mi a friss. (Csak a vakolat repedése lehet sima száradási/zsugorodási story, nem kell tőle megijedni.)

    Ha jól látom ez szabadon álló ház, nem zárt sorú beépítés, a robbanás közvetlenül más épületet nem terhelt.

    Továbbá:
    - A fél méter nem értelmezhető: ha panelben laksz, a 10. emeleten a normál fújdogáló széltől is kileng 40-60-80cm-t az épület teteje és semmi baja. És persze az is kérdés, hányadik emeleten érezted fél méternek. A panelben észre sem veszed amit írok, csak elengedsz egy kis üveggolyót az ablakból és nem érted, miért nem a fal mellett esett le, ahol elengedted.
    - Ha erre ébredtél, akkor a lökéshullám csapott meg, a valós elmozdulás 2-3-5 cm körül lehetett, és vélhetően azt is az egész ház kompletten rugalmas alakváltozással viselte, én nem aggódnék.

    De mindezt látatlanban mondom, nem kell nekem hinni.

    Si tacuisses, philosophus mansisses.

Új hozzászólás Aktív témák