Új hozzászólás Aktív témák

  • tboy93

    nagyúr

    válasz bazsimano #7124 üzenetére

    3 résztvevős most a konzol piac. Sony, Microsoft, Nintendo. Csak az újonnan kapható gépekről fogok most írni, nem akarom még belekeverni a használt piacot is.

    Nintendo
    2 konzoljukkal érdemes foglalkoznod, Nintendo Switch és Nintendo Switch Lite. Előbbi 110-120e Ft-ért kapható meg, utóbbi 70-80e Ft körül. A kettő között a leglényegesebb különbség, hogy a Switch egy hibrid konzol, tehát TV-n is lehet vele játszani és ha kiveszed a dokkolóból akkor kézi konzolként is. A Lite csak kézi konzol. Tehát a Lite-al egyszerre csak egy ember tud játszani. Az összes közül a Nintendo konzolja a leggyerekbarátabb, illetve a Mario (Mario Odyssey, Mariokart, Mario Party stb.), Zelda, Luigi, Pokemon játékok csakis a Nintendonál érhetőek el, sehol máshol. Játszani ezen a legdrágább, az e-shopban szinte sosincs akció, a használt piac kicsi és a játékok nagyon tartják az árukat. Pl. Mario Odyssey újonnan 20e, használtan sincs 12e alatt sehol.

    Microsoft
    100e Ft környékén 3 opciód van. Vagy az előző generációból veszel egy gépet vagy a most megjelent újabb generációból az alap gépet. Az előző szériából van az Xbox One S (OS) és az Xbox One X (OX). A One S a gyengébb konzol, de fullHD felbontásra ez is megfelelő. Van One S All Digital verzió, ami egy One S lemezmeghajtó nélkül, tehát itt a használt piac kiesik. A One X az előző generáció legerősebb konzolja volt, 4K felbontásra inkább ez ajánlott. A One S 80e Ft környékén kapható, a One X 130-150e Ft körül.

    A most megjelent legújabb generációnak két tagja van, az Xbox Series S (SS) és az Xbox Series X (SX). A Series S az ami a kereted környékén mozog, 113e Ft. Erről fontos tudni, hogy nincs lemezmeghajtója, tehát a használt piac itt is ki van lőve.

    Az OS, OX, SS közül nyilván a legújabb SS lesz a legtovább támogatva, illetve ebben már SSD van, ami nagyon sokat számít a játékok betöltési idejében.

    A Microsoft kijelentette, hogy hiába jelent meg az új generáció (SS és SX) az új játékaik jönni fognak még a régi gépekre is, tehát ebből a szempontból még egy One S is jó lehet, jönni fog rá sokáig új FIFA, meg Need For Speed, Call of Duty, Halo, Forza stb.

    Xboxnál van egy gamepass nevű szolgáltatás, ami minden gépre elérhető. Havi/évi díjas, attól függően hol/hogy veszed havi 1-5e Ft-ra jön ki. Ebben a szolgáltatásban elérhető nagyjából ~100 játék. Tehát előfizetsz mint kvázi egy Netflixre és amíg él a szolgáltatás szabadon és bármennyiszer letöltheted a benne foglalt játékokat a gépre. Újonnan megjelent játékok kb. 20e Ft körül kaphatóak, de a használt lemezes játékoknak is van piaca.

    Továbbá, ha a gyerekek Halo, Gears of War, Forza Horizon játékokkal akarnak játszani, az csak Xboxon lesz elérhető. Az összes Xbox kompatibilis szinte az összes elötte lévő generációban megjelent játékkal.

    Sony
    A keretből új generációs konzol nem jön ki és ha kijönne se tudnám most neked ajánlani, mert nincs készlet és idén már biztosan nem kerülne a fa alá.

    Tehát az előző generáció jöhet csak szóba, a Playstation 4 Slim és a Playstation 4 Pro. A Slim 100e Ft, a Pro 125e Ft. Mindkettő használható lemezes játékokkal. FullHD játékhoz megfelelő egy Slim modell is, de a Pro egy picit szebben/jobban fogja futtatni őket, illetve hacsak nem 1Tb-os Slimet halászol, akkor a Pro-ban eleve 2x annyi hely lesz mint az alap 500-as Slimben.

    A Microsofttal ellentétben, valószínűleg a Sony 2-3 év múlva meg fogja szüntetni a PS4 támogatását és a PS5-re fog koncentrálni teljes mértékben. Ez annyit jelent, hogy a Playstation exclusive játékok már nem fognak jönni PS4-re, a cross-platform címek ís egyre kevesebb.

    A Playstationnél a használt piac hatalmas, rengeteg facebook csoport van és fillérekért (2-3-5e Ft) meg lehet szerezni egy csomó szuper csak PS4-re készült játékot: Uncharted széria, The Last of Us, Detroit, Ghost of Tsushima, Spiderman, God of War, Horizon Zero Dawn. Hozzátenném viszont, hogy ezek jelentős része 6-8 éves korosztálynak szerintem még nem való, legalábbis nem fogják érteni. Multiplatform címek természetesen itt is elérhetőek töménytelen mennyiségben (Call of Duty, Need for Speed stb.), de az Xbox-os gamepasshez hasonló szolgáltatás itt nincs.

    Fontos megjegyezni, hogy PS4-en csak PS4-es játékokkal fognak tudni játszani, korábbi generációkkal nem kompatibilis (és kifejezetten PS5-ös címekkel sem).

    Remélem nagyjából érthető.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák