-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #131463 üzenetére
Igazából lehet bennem van a hiba, v60-on "nevelkedtem", szóval ha hajtást látok, én behajtom Sose próbáltam, hogy csak belerakom a Cafec-es papírt hajtogatás nélkül, én a barna Melitta-t is hajtogattam... Ha utóbbit nem kell hajtogatni, akkor az előbbi is beleillik anélkül, mert kb. ugyanakkorák.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Parci #131714 üzenetére
Van azért szó amire tényleg nem tudok magyar fordítást, "slurry" ilyen. Vagy pl. ott a "tamper" ami egyszerűen meghonosodott így, szerintem nincs is rá más szó. Persze, lehetne "kávétömörítő"-nek hívni, de szerintem nem sokan használják
Vagy van a "swirl" amit le lehet fordítani, de "forgatás" magyarul eléggé mást jelent, mint amire az angolt használjuk, szóval erre se tudok hirtelen jó magyar kifejezést.
De tény, hogy a legtöbb kávés kifejezést azért lehet nyugodtan magyarul mondani.
Illetve személyes hülyeség, de én a magyar "csepegtető" kifejezéstől rosszul vagyok, szóval ezért szoktam "dripper" / "brewer" szavakat használni
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Zsoltg4s #131779 üzenetére
Van egy másik topik, ott jobban fognak tudni válaszolni: [link].
Viszont amit mindenképp hozzátennék, hogy:
"A gépen a vízkeménységet állítottam lágyra, mivel itt a csapvíz nagyon kemény és félve a sűrűn vízkövesedéstől, a legolcsóbb mentes Lidl-s ásványvizet használom."
Legkeményebb csapvíz Mo-n is lágyabb, mint a legtöbb ásványvíz. Jelenleg Mo-n nem igazán kapni átlag boltban olyan palackozott vizet, ami elég lágy lenne. Szóval inkább csapvíz, mint az az ásványvíz. -
Cathfaern
nagyúr
válasz bbuffy #131878 üzenetére
Kisebb verziója van, amibe nálam mindig egy 250g zacskónyi kávé megy bele. Mire az elfogy (kb. 1 hét) az alatt nem érzek romlást a kávén, szóval nálam a szerepét betölti. Másik oldalról szerintem ezt az eredeti kávészacsi is hozza, én inkább kényelem miatt vettem (könnyebben megáll a szekrényben, illetve szerintem egyszerűbb ebből kimerni a kávét, mint akár zacsiból önteni, akár abból kanalazni).
Szóval betölti a szerepét, a lenyomkodós megoldás miatt jobb, mint ha ugyanekkora rendes tetős dobozba tartanád, de szerintem max esztétikával / ergonómiában vagy előrébb ahhoz képest, hogy a saját (légmentesen visszazárható) zacskójában van. -
Cathfaern
nagyúr
Sokszor előjött már a WDT témakör, és folyamatosan visszatér ugyanaz a félreértés. A WDT szerepe alapvetően nem a rögtelenítés. Igen, rögtelenít is. De a WDT fő szerepe az őrlemény egyenletes eloszlatása. Aki legelőször kísérletezett a WDT-vel, ő se rögteleníteni akart, hanem arra keresett megoldást, hogy hogyan lehetne az őrleményt a legegyenletesebben eloszlatni a kosárban.
Szóval WDT-nek akkor is van szerepe, ha az őrlő rögmentes őrleményt ad ki magából.
És továbbra is, a 0.4 mm-nél vastagabb akármi nem alkalmas WDT-re, sőt, többet árt, mint ha nem csinálna az ember semmit. -
Cathfaern
nagyúr
válasz qvik27 #131950 üzenetére
Egy másik kutatás szerint meg semmi különbség: [link]
Epidemiológia kutatásoknak nem szabad hinni, nem arra vannak, hogy összefüggéseket bizonyítsanak. Csak arra, hogy lehetséges összefüggéseket feltárjanak, amiket később kontrollált kísérletekkel kéne bizonyítani. De általában idáig nem jut el a dolog, mert az iszonyat macera és költség. -
Cathfaern
nagyúr
válasz bbuffy #132128 üzenetére
Ami fura kicsit, hogy annak ellenére hogy magyar cég és magyar oldal, érzésre angolul van az egész és valami automatikus fordítóval van magyarra fordítva (főleg blog és egyéb egybefüggő szöveges oldalaknál látszódik).
De nyilván ez semmit se befolyásol a kávén és a pörkölésen.Egyik blogposztjuk alapján:
"Keep in mind that by choosing light or dark you will not receive extremely dark-roasted or extremely light-roasted beans. Our style is medium dark and medium light. So don’t worry, because we always try to get the highest flavor potential from each bean and roasting style."
nem az én világom, de ettől még lehetnek jók. -
Cathfaern
nagyúr
válasz bbuffy #132489 üzenetére
Szerintem úgy működhet, mint a Hario hőmérsékletszabályozós kancsója (amúgy kb. az is ennyibe kerül): tudod állítani a hőfokat 38-96 fok között, vagy azt mondod hogy forralja. Utóbbi esetben nem vezérel, csak max fűtéssel felnyomja amíg nem forr. Az passz, hogy miért nem engedi 96 fölött is szabályozni.
-
Cathfaern
nagyúr
Figyelembe véve hogy más pörkölők egy kiló zöld kávéért fizetnek annyit, mint amennyiért itt fél kiló pörkölt kávét kapsz, erős kétségeim vannak...
-
Cathfaern
nagyúr
válasz brumi1024 #132655 üzenetére
Egyáltalán nem újdonság ez, Zerno előtt is már létezett ilyen őrlő (Bunn G széria, Mahlkönig -nek is van ilyen megoldása). De minden hasonló mechanizmusú örlővel az a probléma, hogy egyetlen tengely hajtja magát az őrlőt és az adagolót. Így ahogy Lance is mondja, hiába van valamennyire megfogva a beérkező babok sebessége, az nem lesz elég lassú, mert összefüggésben van magának az őrlőnek a sebességével.
Szóval egy olyan megoldás kéne ahol a kettő független egymástól, ilyen pedig jelenleg nem létezik. Volt aki már próbálkozott vele: [link], de eddig inkább kevesebb sikerrel
Toobee
Nem feltétlen akarom Lance-t védeni, de azzal kezdi a videó elején, hogy ez már évek óta téma, meg ő is említette már félmondatban, csak sose csinált még róla külön videót.[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #132660 üzenetére
Én azt látom, hogy sokan nem igazán követik a dolgokat, csak pár nagyobb influenszert. És/vagy nem hisznek el random fórum / discord / reddit / whatever kommentnek semmit (és ki se próbálják), de ha nagy név mondja, akkor biztos úgy van.
Szerintem ez nem Lance specifikus, inkább arról van szó, hogy szinte az összes nagy kávés tartalomgyártó eltűnt rajta kívül. Szóval ha valami bekerül a "köztudatba", az leginkább rajta keresztül. Hoffmann tolja még, de ő átállt inkább a "szórakoztatásra" (amiben nagyon jó is, félreértés ne essék). Kyle Rowsell volt szépen felfutóban, de ugye ő meg abbahagyta amikor megcsinálták a pörkölőt (ami ahogy látom visszajelzések alapján be is jött neki). Talán van egy-két feltörekvő, de nekem nem nagyon ragadt meg utóbbi 1-2 évből új név, aki többet tudna mutatni egy átlag termékbemutatónál.Nekem (most már) sok éves tapasztalatom hogy senkinek se szabad elhinni semmit De tipikusan érdemes kipróbálni mindent (értelmes kereteken belül), ha más nem, tanul belőle valamit az ember
-
Cathfaern
nagyúr
válasz phain #132769 üzenetére
Nincs olyan, hogy "hivatalos DF coffee". Ezek mind OEM cuccok amiknek az egyik hivatalos kínai forgalmazója pont a "Zhejiang Feilai Electric Appliance" amit linkeltél is (másik a "Ningbo Frigga Electric Appliance"). Futnak ezek MiiCoffee, Turin meg simán DF néven is.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz sz.zs. #133011 üzenetére
Az a mondás, hogy mivel nem torlódik fel az őrlemény a kések között, ezért gyorsabban átjut a késeken, és így nem "darálódik újra és újra". Emiatt egyenletesebb lesz az őrlemény, és kevesebb a fine. Viszont emiatt finomabbra is kell venni, hogy hasonló lefolyást érj el.
De borzasztóan nehéz megmondani szerintem hogy mi történik pontosan, mert átlaghalandónak elérhető szemcseméret mérő módszerek amúgy is csak akkor működnek normálisan ha 1-1 szemnyi babot őrölsz, így nehéz összehasonlítani az eredményt. Bár azt mondják vizuálisan is látható a különbség, hogy kevesebb a fine ha egyesével dobálod.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz bbuffy #133032 üzenetére
Szerintem ennek csak úgy van létjogosultsága, ha valamelyik gyártó épít egy őrlő köré, értelemszerűen beleértve valami automatikus adagolót. Plusz olyan kést és állítómechanizmust tesz bele amivel a nagyon finomra őrlés reális (vagy csak filteres őrlő lesz).
Szóval tippre most elfelejti mindenki, aztán 5 év múlva újra hype lesz amikor beindul egy gyártó marketing kampánya -
Cathfaern
nagyúr
válasz zolnagy #133088 üzenetére
Mágneses tartályom van Kinuhoz, őszintén nekem inkább az a bajom, hogy akkor se akar lejönni amikor le akarom szedni K-Plus mágnesese sokkal kevésbé érződött stabilnak, annak ellenére hogy sose akart az se lejönni az gyakorlatban. De a Kinuét teljesen esélytelen véletlenül leszedni, túl magas a pereme ahhoz.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz mézespálinka #133232 üzenetére
Melyik Barista hustle recept? Mert nyolcat is felsorolnak, nagyon nem mindegy melyik azok közül.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz mézespálinka #133442 üzenetére
Saját kevert víz azért kell, hogy a nem megfelelő csapvízet helyettesítsd. Ha jó a csapvízed, akkor nem leszel vele előrébb, sőt akár lehetsz hátrább is, ha nem olyat keversz, mint ami megfelel az ízlésednek. Szóval attól függően hogy hol laksz, ott milyen a víz, és mennyire stabil, lehet semmi szükség saját vízre.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #133592 üzenetére
"Messze nem szív ki annyit, amennyit marketingel magáról."
Ezt mi alapján gondolod? -
Cathfaern
nagyúr
Van pár eladó cuccom amik csak állnak a szekrényben:
Két kiöntő, egyik Fellow Mighty Small - 6000 Ft, másik Orea Sense - 7000 Ft.
Illetve egy Origami Pinot Aroma Mug, Matte Pink színben amiért 3000 Ft-ot gondoltam, de csak valamelyik kiöntő mellé.
Ha valaki elvinné mind a hármat, akkor adom 14k-ért postával együtt.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Parci #133765 üzenetére
Én K-Plus-ról váltottam ZP6-ra (tapasztalatok alapján a K6 kb. ugyanazt hozza, mint a K-Plus). Nekem megérte a váltás, de kizárólag filtert iszok és a drágább vonalról. Ahogy TDX is írta, ha egymás mellett megkóstolod a kettőt, akkor egyértelműen jobb a ZP6, de ha reggel az ember elé tesznek egy kávét, akkor nem biztos megmondja melyik az. Én K-Plus-t annyiért tudtam eladni, mint amennyiért vettem a ZP6-ot, így tökéletesen elégedett vagyok a váltással, de nem biztos a használt K6 -> új ZP6 árkülönbözetet megéri. Mindezt annak ellenére mondom, hogy a ZP6 nagyon jó őrlő, és ha nincs már egy K6/C40/K-Plus szintű őrlője az embernek, akkor egyértelmű választás filterre (szerintem).
K6-ról akkor már lehet több értelme van Pietro-ra váltani, de azért az más árképzés, meg nem biztos mindenki szeretne azzal kínlódni Vagy picit többért Ode 2 és akkor tekerni se kell (igaz az kicsit más reprezentáció, mint a ZP6, de ahogy látom egyéni preferencia kinek melyik tetszik jobban).Amúgy ha meg van még a Kinu, érdemes egy próbát adni a Kinu-féle Pourover késeknek. Nálam még mindig kísérleti fázisban van, szóval nem tudok verdiktet mondani. De nagyon más reprezentációját adja a kávénak, mint a ZP6, nagyon érdekes amit csinál a savakkal. És ha már van egy Kinu, akkor kb. 15k-s befektetés.
Amúgy ha már itt tartunk, nincs valakinek egy eladó Kingrinder K2-es őrlője? Abba is belemegy a Kinu PO kés, tökéletes utazó őrlő lenne nekem
-
Cathfaern
nagyúr
válasz vikla007 #134000 üzenetére
Ha presso és kávé is, akkor kézi örlőből 1ZPresso K vonala (K-Ultra, K-Plus, etc.) vagy Kingrinder K6 vagy Kinu. Esetleg Commandante C40 red clix-el, de ez nagyon el van maradva őrleményállítás terén, ami főleg szívás ha presso és filter között kell váltogatni (és még drága is).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz kchris78 #134113 üzenetére
"illetve miért is annyival olcsóbbak ha mondjuk 2 SO fajtából van "összeöntve" "
Pozitív opció: az egyik SO kellemes csokis, de nincsenek savai. Másikban jók a savak, de hiányzik az édesség. Összeöntik a kettőt és kiegyensúlyozottabb lesz.
Negatív opció: az egyik ihatatlan (vagy csak semmi íze) valami hiba miatt. De ha melléöntenek a másikból ami egész vállalható, akkor annyira azért nem érződik, hogy az első ihatatlan.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Hobby elektronika
- EAFC 24
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- Assassin's Creed: Origins
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen