-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Tomace91 #127764 üzenetére
Megveszed a zacskó kávét, nem bontod ki, nem piszkálod, nem rakod hűtőbe, csak berakod egy árnyékos és lehetőleg hűvös helyre.
Hűvös alatt értsd kb. 20-22 fok. Tehát télen nem radiátor mellé, nyáron nem 30 fokos szobában. Előbbi esetben nagyon hamar le fog dögleni, utóbbi esetben azért nem azonnal, de ha 22 fokon adott kávé 2 hét pihentetést igényel (a konkrét szám csak példa), akkor 30 fokon kevesebb után fog ugyanott tartani. Direkt napfényen ugyancsak pillanatok alatt ledöglik.
Széljegyzet, de pont ezek miatt nyáron nem érdemes szabad téren magában álló csomagautomatába rendelni kávét, sem napon álló kocsiban hagyni.[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
Norvégiában voltam pár napot, és szuvenírként vett sima bolti kávéba sikerült belefutnom olyanba... Elvileg "sötét és erős" a címke alapján, gyakorlatilag világosabb, mint a Square Mile kávék, 0 pörkölt ízvilág, csak egy nagyon kellemes tejcsoki, plusz piros bogyós gyümölcs sav. Mindezt 7k / kg áron, illetve épp akciós volt a zacsi, így 1k volt a 250g...
Nem specialty egzotikus ízvilággal meg szétszálazható ízjegyekkel, de egyszerűen finom és bármikor jól esne meginni. Kora reggeli keléshez amikor még úgyse ébredt fel a nyelvem vagy cold brew-hoz szívesebben tolnék ilyet, mint a 20k+ / kg árú kávékat.Sajnos csak helyben forgalmazzák, de magyar vagy környékbeli pörkölői kínálatból tud valaki ilyesmi kávét? (értsd: világos / filter pörkölés, 0 pörkölt / égett / hamus ízvilág, specialtyhez képest alacsonyabb ár). Kofio-t néztem már, de ott az ~15k / kg kategóriában is még erősen étcsokis és pörkölt ízvilágra utaló ízjegyek vannak.
Szerk: ez a kávé amúgy:
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
Ismeri valaki ezt a webshopot? [link]
Ahogy néztem tartanak minden alapanyagot ami vízkeveréshez szóba jöhet (MgCl2, CaCl2, KHCO3), esetleg rendelt már tőlük valaki?Kálium-bikarbonátot kerestem, de magyar helyről csak tartaráttal kevert verziót találok, tisztán nem... (vagy csak 25kg-os kiszerelésben )
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Serpenthelm #127842 üzenetére
Ha tud valaki élelmiszeripari minőségű beszerzési forrást a lenti anyagokra, ne tartsa magába A korábban linkelt webshopnak írtam, hogy amit náluk kapni az annak számít-e, ha reagálnak majd jelzem itt
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Parci #127693 üzenetére
De nem is így működik. A ZP6 és a JS már akkor akkor legenda volt filteres körökben, amikor én vacilláltam a K-Plus és C40 között, 2021 elején. Amikor Lance még sehol sem volt influencerként (2021 április végi az első jelentősebb youtube videója). Csak akkor azok teljesen elérhetetlenek voltak ázsián kívül, ott pedig nem lettek népszerűek, mert sokkal kevésbé mentek akkor még a világos pörkölésű kávék (illetve ez máig is igaz).
Szóval a ZP6 nem Lance kijelentése miatt lett ennyire keresett, csak Lance vetette fel, hogy lehet 1Zpresso nyitott az újragyártásra, ha van rá igény. -
Cathfaern
nagyúr
válasz rgb0007 #128006 üzenetére
Szerintem ZP6 kicsit betett ennek a kategóriának. Nyilván nem ugyanaz a kaliber, de majdnem fele annyiba kerül újonnan, plusz hordozható is. És filterre úgyse igazán probléma tekerni.
Aki meg nagyon rá van feküdve a témára az valószínűleg backelt egy Sculptor 078-at, vagy kivár, hogy mi lesz annak a visszhangja.Ha ~9 hónapja látok egy Ode + SSP kombót ennyiért, gondolkodás nélkül lecsaptam volna rá. De így hogy ott a ZP6, illetve mivel nekem mindenképp kell egy hordozható őrlő is, egyszerűen nem érzem indokoltnak, hogy tartsak mind a kettőt.
-
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #128148 üzenetére
Filterben igazából most épp két vonal megy Az egyik a minimál agitáció - minél finomabb őrlemény, a másik a durva agitáció (főleg wwdt) és minél durvább őrlemény.
-
Cathfaern
nagyúr
Van valakinek rajtam kívül végülis ZP6-ja a topikból? Ha igen, milyen beállítási tartományon szokta használni filterre? (illetve milyen mennyiség és recept mellett?)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz rastacsz #128368 üzenetére
Van különbség köztük, de ha nem egymás mellett hasonlítod össze őket, nem mondod meg, hogy épp melyikkel őrölted ittad. Hármas összehasonlításom nem volt, de emlékek alapján a C40 és K-Plus között egyértelműen kisebb volt a különbség, mint a ZP6 és a K-Plus között. És azért a ZP6 is odébb van a SSP MP-től
-
Cathfaern
nagyúr
válasz mézespálinka #128383 üzenetére
Hőmérséklet állítás nem fontos, de hattyúnyakú vízforraló van?
Ha nincs, akkor mindenképp Switch, áztatásos módszerhez tökéletes a sima vízforraló is, aztán ha bejön az irány, akkor lehet venni hattyúnyakút és lehet használni sima v60-nak is.
Ha hattyúnyakú van és minimál befektetésből akarjátok kipróbálni, akkor tökéletes a sima műanyag v60 is.Szerk: vagy van a budget Switch, amikor veszel egy műanyag v60-at, aztán valami más edénybe bele az őrlemény, ráönt a forró víz, hagyod állni igény szerint 2-5 percig, majd átszűröd a v60-on Értelemszerűen ehhez se kell hattyúnyakú.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz mézespálinka #128387 üzenetére
Igen, erről. 03-as méretűről van tapasztalatom, azzal áztatásos módban max. 500 ml-t lehet lefőzni egyszerre. Szóval attól függően, hogy egyszerre hány adagot akarsz főzni, lehet kell az a méret is.
"Ennek a v60-as "módja" teljes mértékben ugyan úgy használható, mint a sima v60-as? (nem kell áldozni a multi-tool oltárán?)"
Igen, teljes értékű v60. Ha a switch nyitva van, akkor olyan, mint ha nem lenne.#128389 kmarci25
"Ugyan nincs switch-em, de szerintem annál a kis pöcköt, amivel nyitod a víz útját nem lehet alapállásban nyitottra tenni, csak ha folyamatosan nyomod."
Nem, az szó szerint egy kapcsoló. Lenyomod, akkor úgy marad, és átfolyik rajta a víz, mint ha sima v60 lenne. Felhúzod, akkor meg nem folyik át rajta semmi.Nekem AP-val nem nagyon volt jó tapasztalatom, ha AP-ként használod, akkor az átnyomás miatt (és a vékonyabb filter miatt) mindenképp több fine kerül a lefőzött kávéba, mint egyéb filter módszerekkel, ami engem zavart. Plusz ha a legnépszerűbb inverted / Gagné módszereket használod, akkor gyakorlatilag egy sima áztatásos módszert csinálsz, ami működik Switch-el is. A "budget tricolate" módszert mondjuk nem próbáltam (mert mire azt kitalálták eladtam már az AP-t).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz verti1 #128441 üzenetére
"Ha nem téped rá akkor 5 tekerés után lelazul és zörögni kezd. Ha nem húzol rá akkor le is esik."
Nekem erre az a megoldásom, hogy úgy fogom az őrlőt, hogy a kisujjam az őrleménytartót fogja Aztán lehet nekem van nagy kezem, hogy ez így kényelmes, annó a K-Plus-on kicsit zavart, hogy túl rövid a markolat része. -
Cathfaern
nagyúr
válasz verti1 #128452 üzenetére
"A két rész menettel kapcsolódik egymáshoz. Menettel nem lehet központozni, egy tengelyre hozni igazán pontosan a két kést."
Valószínűleg pontosan ez az oka, hogy nem menettel vannak központozva. A külső kés-nek külön kalibráló csavarjai vannak, csak alapból nem látszik, mert egy plusz gyűrű takarja kívülről. Régebbi modelleken nem volt rajta a gyűrű, ott látszott.
Nem tudom ez a termékpaletta alsó részére is igaz-e, de az biztos, hogy JX-Pro-tól felfele így van.
Lásd: [link]Szerk: rastacsz megelőzött
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz aradebil2 #128531 üzenetére
Nem kell hazudni, nem vagy köteles megindokolni, hogy miért állsz el a vásárlástól.
Persze ettől még adott esetben kotyogóson látható lehet, hogy már főtt benne kávé (pl. ha világos a tömítés, szerintem első főzés jó eséllye elég egyértelműen megszinezi), és onnantól újra ugyanott vagyunk. Szóval ha egyértelmű a hiba, akkor lehet mégis célszerűbb gariztatni. -
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #128758 üzenetére
"vagy öntsek egy befőttesbe 15g durvát és lezárva felejtsem egy napra a hüttőbe"
Majd utána szűrd át egy v60-on vagy bármiféle papírfilteren (trapézfilteres főző is jó ha nincs amúgy is v60, és azt tesco / spar / müller / dm / stb-ben is kapni).
Szerintem ehhez képest csak rosszabb lehet egy cold brew, kivéve ha szereted ha van zacc a kávéban. -
Cathfaern
nagyúr
válasz public NMY #128855 üzenetére
Igen.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz JackFeryll #129002 üzenetére
""A
nicheyx volt az etalon most meg lassan eladni se lehet mert nem olyankés van benneami most népszerű."
Ez azért általánosan igaz bármilyen témakörben bármilyen termékkel Az tény, hogy míg előtte kis túlzással évtizedekig változatlan volt a kávéőrlő / főző piac, az utóbbi ~5 évben eléggé felgyorsultak az események.Flair vs Flair 58:
Szerintem vagy ne kelljen áram a géphez, vagy akkor oldja meg a vízforralást is. Ez a be is kell dugni meg nagy is, meg még külön vízforraló, meg még drága is, szerintem eléggé értelmezhetetlenné teszi a kategóriát. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #129026 üzenetére
Tapasztalatom alapján a ZP6-nak két arca van.
Az egyik a "hagyományos" receptekkel, 4.0 környékén, amit te is próbáltál most.
A másik amikor felmész 5.5 környékére, erős agitációs receptekkel. Pl. valami 5 öntéses történet, vagy Lance féle Ultimate (erős agitáció bloom alatt + utána magasról 6-8 g/s-es öntés), vagy többszöri wwdt-s recept.Nekem tipikusan a második verzió jön be jobban, egy-két kávé volt ahol az csak "jó" eredményt adott, és le kellett mennem az őrleménnyel, hogy tényleg kiemelkedő legyen.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz public NMY #129039 üzenetére
Elég sok specialty vidéken akik így vannak nyitva: relatív korán zárnak hétköznap, és hétvégén nincsenek, vagy csak délelőttönként vannak nyitva. Ilyen a zalaegerszegi Kávélabor, szombathelyi Modam, illetve ahogy írod is a soproni Coffee Clinic is.
Tippre amúgy az az oka, hogy vidéken egy specialtynek nem lehet túristákból megélni, leszámítva a nagyon frekventált helyeken, lásd Balaton környéke. Különösen ez igaz azokra a helyekre, akik nem túristák által látogatott részen vannak az adott településen (pl. ahol a Coffee Clinic van, oda véletlenül nem mész el, ellentétben a Kultúrpresszóval, ami a sétálóutcán van, szóval az is beeshet akit nem érdekel a specialty csak enni / inni / sütizni / kávézni akar valahol). Szóval akik nem olyan részen vannak, és így jobban a helyiekre / visszatérőkre építenek, azok nem nyitnak ki hétvégén.
tl;dr: ha nem Balaton környéke és/vagy Budapest, akkor mindenképp érdemes megnézni nyitvatartást
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz kmarci25 #129046 üzenetére
Érdemes megnézni mindkettőt, én egyszer us Amazonból rendeltem Logitech egeret úgy, hogy szállítással együtt olcsóbb volt, mint akár ha német Amazonból rendeltem volna, akár Magyar boltból. Plusz ott a francia és spanyol Amazon is, sokszor van hogy azokon akciós valami, de németen nem és vica versa.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Mano66 #129094 üzenetére
Szerintem itt alapvetően az a kérdés, hogy miért nincs pénze elköltözni. Ha körülmények, pályaválasztás, szülői anyagi háttér hiánya (vagy épp szülők támogatása), stb. miatt nem tud eleget keresni és/vagy félrerakni, akkor szerintem érhető és elfogadható, főleg ha a szülők is partnerek benne. Ha viszont azért, mert elveri 8k TV-re, bulizásra, nyaralásra, akkor az már user error.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #129176 üzenetére
Persze, a módszer működik Gabi-b és társaival is, a kanál csak egy alternatíva.
Egyébként ezen a lassabb papíron gondolkoztam már én is, mint alternatíva, és akkor nem, vagy kevesebb wdt is elég lehet. A cikk írója is preferálja a "füles" hario papírokat épp emiatt. De jó tudni, hogy akkor cafec light-al ez jól működik[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Parci #129184 üzenetére
Az eltérés inkább ott van, hogy a darálók által produkált eloszlás görbe nem csak eltolódik ahogy változtatsz a finomságon, hanem maga a görbe alakja is változik. Szóval hiába állítasz be két receptet ugyanolyan EY-re finomabb őrleménnyel meg durvábbal, más lesz az íze, mert más az őrlemény eloszlás.
Persze mindez már erősen a részleteken való rugózás Meg preferncia kérdése is. Ha csak annyi a lényeg, hogy legyen egy finom filter kávé, akkor az működik mindkét verzióval. Vagy ugye fogsz egy Switch-et / Clever-t, aztán kis túlzással nem is számít milyen az őrlemény
-
Cathfaern
nagyúr
válasz iceQ! #129304 üzenetére
Nem, más az őrleményük. K6-é a legegyenletesebb (jó akár filterre is ha olyannal is kísérleteznél később), a K4 espresso specifikus, de pont emiatt elég jó kotyogóshoz is. K0 a belépőszint, szóval nem túl egyenletes az őrleménye, de kotyogósnak azért nincsenek túl nagy igényei. Ha biztos vagy benne, hogy csak kotyogóshoz lesz használva, akkor elég a K0.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Autós topik
- Konteó topic
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Napelem - 100%-os támogatású pályázat
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen routert?
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- OLED TV topic
- Milyen NAS-t vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen