Új hozzászólás Aktív témák

  • rudeee

    őstag

    Sziasztok!

    Valószínűleg a kérdésemmel nem a legjobb helyen járok, de külön témát nem találtam neki ami aktív topicnak is mutatkozna.

    Van itthon egy pár Orion HS280-as (50/80W névleges/zenei teljesítmény 4Ohmon) hanfalam amik kissé rossz állapotban vannak. Felújításra szorulnak, vagyis cserélnem kéne bennük a mély, a közép és a magas sugárzókat is, mert el vannak öregedve, és egyik-másik túl is lett hajtva párszor (az egyik mélysugárzó igencsak moddolt javításon esett át, a másik gumírozása pedig kissé meg van nyúlva).
    A mély hangszórónak Tesla márkájú sugárzókat néztem ki 3900Ft-os darabáron.
    A közép és magas sugárzók darabára is 3000-4000Ft között mozog. A teljes felújítás nagyjából 21-23000Ft körül lenne ha csak a sugárzókat számolom. Ezen kívül a doboz sincs a legjobb állapotban de az a legkisebb probléma.
    Elsődlegesen az a célom, hogy házibulikhoz tudjam őket használni. Erre a célra van egy kétcsatornás Orion SE260-as integrált sztereo erősítőm ami elég durva teljesítményt tud a maga nemében. 2*85W névleges teljesítményt tud 4Ohmon produkálni, a teljesítményfelvétele maximálisan 300W és toroid trafó dolgozik benne.
    A másik gondom az, hogy a felújítást követően is könnyen szét lehetne lökni vele a sugárzókat ha feltekerik a hangerőt a bulin.
    A Tesla mélyközép sugárzók maximálisan 70W névleges teljesítményt tudnak, de ennél kb. 30% alacsonyabb teljesítményen érdemes őket hajtani tartósan (sokan legalábbis ezt javasolják).

    Gondoltam egy másik lehetőségre is, ami egy teljesen új hangdoboz vásárlása lenne.
    Ez pedig a SAL PA 1020CP zenekari hangdoboz lenne. Adatai: [link]
    Az egy pár hangdoboz 26000Ft-ra jönne ki szállítással együtt.
    Az lenne a kérdésem, hogy melyik érné meg jobban, ha felújítanám a régi Orion dobozokat vagy megvenném ezeket a SAL féle új sugárzókat?
    Az Orion-ban 3 hangszóró van, a SAL-ban 2, ezért gondolom a frekvenciatartományok az Orion-ban jobban skálázódnának és talán szebben is szólna.
    Mit gondoltok a SAL féle hangdoboz mennyire tudna szépen szólni, érdemes lenne költeni a megvásárlására?
    Házibulikhoz lenne a hangrendszer, de azért a minőség is számít.

    Az erősítőm 4Ohmos, viszont a SAL dobozok 8Ohmosak lennének. Ez tudtommal csak azt jelenti, hogy halkabban szólnának nem?
    Vagyis az erősítőre nincsen semmilyen negatív hatással a dolog.
    A 4 és 8Ohm közti ellenálláskülönbség a teljesítményre milyen hatással lenne, gondolom azt, hogy a 50W névleges értéknél csak 25W-nyi szólalna meg a sugárzókon vagy azért ennek az aránya máshogy van?

    Előre is köszönöm a válaszaitokat!

Új hozzászólás Aktív témák