Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    A pontszerűséggel azt akarja szazbolha kifejezni, hogy a hangsugárzója olyanszerűen szóljon, mintha eszmei pontszerű hangforrás lenne, gömb jellegű iránykarakterisztikával - az irányjelleggörbéje széles szögben nem változik, akár vertikálisan, akár horizontálisan mozgunk a sweet pointhoz képest.
    A hifi hangsugárzótervezők régi szentgrálja, hogy a többutas, többhangszórós, oszlopszerű hangdobozaik minél inkább gömbszerűen sugározzanak, a hangdoboz térbesugárzása minél kevésbé függjön a benne lévő különféle hangszórók egyedi sugárzási karakterisztikájától. Azért szentgrál, mert megoldani ezt nem lehetséges, csak megközelíteni (bazi drágán) - egyéb szintén fontos paraméterek minél kisebb károsodása mellett. Lásd a koncentrikus hangszórók is ilyesmit szándékoznak.

    Az MTM elrendezés azért is használtatik a tervezők egy része által, mert horizontális elmozdulás ellen elvileg védettebb az irányjelleggörbéje, tehát "vízszintesen" elvileg szélesebb a sweet pointja, mint a "hagyományos" felül a magas-, alatta a közép-/mélyközépsugárzó hangszóró típusú elrendezésnek - és egy kicsit jobban tűri a vertikális elmozdulást is. Az MTM elvileg "sávszerűbben" sugároz, mint a "hagyományos", emiatt elvileg kicsit jobban tudja imitálni az eszmei pontszerű sugárzót, amely eszmei pontsugárzó gömbszerűen egyenletesen sugároz.

Új hozzászólás Aktív témák